Δευτέρα , 19 Μάρτιος 2018 6:46 μμ
Home / Σκέψεις / Ανδρέας Κάτσενος /  Έγιναν λάθη και παραλείψεις στην πυρκαγιά του Καλάμου;

 Έγιναν λάθη και παραλείψεις στην πυρκαγιά του Καλάμου;

Του Ανδρέα Κάτσενου

Κάθε  πύρινη καταστροφή σε δασική έκταση μας προκαλεί θλίψη και μας αφήνει πολλά. αναπάντητα ερωτήματα που, σαφώς και αναζητούν μια όχι κατ επίφαση απάντηση, αλλά μια ουσιαστική απάντηση.

Είναι βέβαιον ότι και στην περίπτωση της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Βορειοανατολική Αττική, όπου χάθηκαν, περίπου, 30 χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους, σπίτια και επιχειρήσεις υπάρχουν λάθη και παραλείψεις. Πριν και κατά τη διάρκεια της καταστροφής. Ο εύκολος και ανώδυνος δρόμος είναι να ισχυριστούμε ότι έφταιγε μόνο ο «στρατηγός» άνεμος, που έτυχε να φυσάει την 13η Αυγούστου στον Κάλαμο.

Εάν η φωτιά μπήκε από σπινθήρα μετασχηματιστή της ΔΕΗ και μάλιστα, όπως ειπώθηκε, για τρίτη φορά στο ίδιο σημείο, τότε υπεύθυνη και υπόλογη είναι η ΔΕΗ που δεν αντικατέστησε τον μετασχηματιστή.

Η φωτιά, μέσα σε λίγη ώρα, πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις απλά γιατί η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν λειτούργησε αποτελεσματικά την πρώτη ώρα. Χωρίς συντονισμό και εναέριες δυνάμεις, έχασε χρόνο. Μετά κυνηγούσε επί τρεις μέρες τη φωτιά.

Το ερώτημα είναι η  Ομάδα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου λειτούργησε; Ήταν άμεση η επέμβασή της; Είχε σχέδιο, συντονισμό, κινήθηκε αποτελεσματικά; Υπήρχαν υδροφόρες, επάρκεια νερού οχήματα;  Υπήρχαν εθελοντικές ομάδες δασοπυρόσβεσης  για την πρώτη ώρα και πως κινήθηκαν; Η Δημοτική Αρχή λέει ναι. Η Πυροσβεστική κάνει λόγο για ελλείψεις. Ποια είναι η αλήθεια. Κάποιος οφείλει να το ελέγξει και να πει την αλήθεια.

Πριν την πύρινη λαίλαπα. Υπήρχαν δρόμοι ανοιχτοί, αντιπυρικές ζώνες, βαρέα οχήματα για τη διάνοιξή τους σε ένα πυκνό, άκαυτο πευκόφυτο δάσος; Πυροφυλάκια; Λειτούργησαν οι δεξαμενές νερού; Η Δημοτική Αρχή υποστηρίζει ότι  δαπάνησε φέτος 185 χιλ ευρώ για την δασοπυρόσβεση και άλλες 255 για έργα και εξοπλισμό. Και τα τελευταία τρία χρόνια 700χιλ ευρώ.

Υπάρχει και η άποψη της Αντιπολίτευσης ότι 300 χιλ πήγαν για προσλήψεις  διμηνιτών και τριμηνιτών χωρίς εκπαίδευση οι οποίοι εργάζονταν και στα σκουπίδια. Ελεγκτέο κι αυτό. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία κάνει λόγο για σοβαρές παραλείψεις σε όλα τα επίπεδα.

Μετά: Χρειάζονται άμεσα αντιπλημμυρικά έργα, αντιστήριξη με κορμοδέτες ,σε όλη την έκταση της καίσας περιοχής. Αεροσπορά για την ανάπλαση του δάσους. Προστασία του δάσους για να μην μετατραπεί σε οικόπεδα και νέες βίλλες.  Δασικοί χάρτες δεν υπάρχουν στη χώρα μας και όλοι μπορούν να αποκτήσουν η να νομιμοποιήσουν με τις ευλογίες του κράτους τις, εντός δασικής έκτασης, βίλλες τους και κάποιοι να τα κονομίσουν και πάλι.

Η καταστροφική πυρκαγιά σε Κάλαμο και Καπανδρίτι που, ευτυχώς δεν είχε ανθρώπινα θύματα  αποκάλυψε τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού. Λάθη και παραλείψεις της Δημοτικής Αρχής. Για να μην ξαναζήσουμε τέτοιο πύρινο εφιάλτη οφείλουμε να δούμε με σοβαρότητα την υπόθεση δάσος. Άλλα περιθώρια δεν υπάρχουν. Όλοι είμαστε ένοχοι για ότι συνέβη.  Οφείλουμε να σώσουμε ότι απέμεινε από το τελευταίο περιαστικό δάσος της Αττικής χωρίς μικροπολιτική διάθεση και πολιτικές σκοπιμότητες. Είναι η τελευταία μας ευκαιρία.

Σχετικά Σοφία Μπασκάκη

Check Also

ΣτΕ: Στο επώνυμο ανηλίκου μπορεί να μπει και το επώνυμο του δεύτερου γονέα

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι είναι δυνατή η αλλαγή του επωνύμου του ανήλικου τέκνου …