Κυριακή , 24 Σεπτέμβριος 2017 7:50 μμ
Home / Ροή Νέων / Βρεφονηπιακός Σταθμός Καλάμου

Βρεφονηπιακός Σταθμός Καλάμου

Η λειτουργία του καινούριου Βρεφονηπιακού Σταθμού στον Κάλαμο θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, σε ένα υπερσύγχρονο κτίριο, πρότυπο για την περιοχή.

Το έργο δεν είχε ολοκληρωθεί, καθώς διακόπηκαν οι εργασίες από την ανάδοχο εταιρεία λόγω των capital controls, με αποτέλεσμα να μείνει ημιτελής ο περιβάλλοντας χώρος του σχολείου. Η αναγκαιότητα αποπεράτωσης του έργου, οδήγησε σε ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για τη διάθεση δύο πιστώσεων προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες στον χώρο.

Η πρώτη πίστωση αφορά στο ποσό των 276.061 ευρώ για την ολοκλήρωση του Βρεφονηπιακού Σταθμού και η δεύτερη αφορά στο ποσό των 68.796 ευρώ για την προμήθεια εξοπλισμού απαραίτητη για την λειτουργία του και αποπεράτωση του προαύλιου χώρου.

Το ΝΠΔΔ Ωρωπού, που είναι αρμόδιο για την λειτουργία και το προσωπικό του σταθμού, έχει προβεί στις ανάλογες ενέργειες, προκειμένου να καλυφτούν όλες οι ανάγκες, καθώς οι αιτήσεις έχουν ξεκινήσει βάσει της νομοθεσίας.

Να σημειωθεί ότι:

Το νέο κτίριο του Βρεφονηπιακού σταθμού βρίσκεται εντός των ορίων οικισμού του Δήμου Καλάμου και κατασκευάσθηκε σε οικόπεδο ακανόνιστου σχήματος, εμβαδού  2.000 m2, περίπου, το οποίο έχει πρόσωπο σε Δημοτική οδό. Το δυναμικό του νέου Βρεφονηπιακού σταθμού είναι 18 βρέφη και 30 νήπια (συνολική δυναμικότητα σταθμού: 48 παιδιά).

Το συνολικό εμβαδόν των χώρων δόμησης είναι 629,40 m2. Το εμβαδόν του υπό διαμόρφωση υπαίθριου χώρου είναι 1.582,03 m2. Στο εμβαδόν αυτό προσμετράται η συνολική επιφάνεια του υπαίθριου χώρου, με το χώρο που προορίζεται για τη φύτευση. Ο χώρος που απομένει προορίζεται για τη διαμόρφωση προσβάσεων στο κτήριο και τον χώρο στάθμευσης.

Επίσης, έχει προβλεφθεί η κατάλληλη διαμόρφωση της πρόσβασης της κεντρικής εισόδου από την Δημοτική οδό με γέφυρα προς το επίπεδο του Α΄ ορόφου, πέργκολα που καλύπτει την έξοδο από τις δύο αίθουσες νηπίων, στον Α΄ όροφο και αυλή κατάλληλου μεγέθους για τη δημιουργία παιδότοπου με όργανα παιδικής χαράς, είσοδο με ράμπα για την προσπέλαση του χώρου στάθμευσης οχημάτων και της δεύτερης εισόδου στο χαμηλό επίπεδο (ισόγειο), δημιουργία δεύτερης αυλής σε επαφή με τους χώρους διημέρευσης των βρεφών στο ισόγειο όπως και καθιστικά σε κατάλληλες θέσεις της αυλής, όργανα παιδικής χαράς εξωτερικού χώρου και βρύσες για τα νήπια.

Η διατήρηση και αξιοποίηση του φυσικού εδάφους αποτέλεσε βασική επιδίωξη κατά τη χωροθέτηση. Ο υπαίθριος χώρος οργανώθηκε σε αναλογία με τους κλειστούς χώρους του σταθμού και προσφέρεται για δραστηριότητες που μπορούν να πραγματοποιηθούν είτε σε υπαίθριο, είτε σε σκιασμένο χώρο.

Προβλέπεται επίσης η φύτευση του ακάλυπτου χώρου με χαμηλό και ψηλό πράσινο. Στο κτίριο θα λαμβάνονται μέτρα για την κυκλοφορία και την απρόσκοπτη κίνηση των ΑΜΕΑ, καθώς και θέσεις στάθμευσης οι οποίες τοποθετούνται στη δυτική πλευρά του οικοπέδου με πρόσβαση από την Δημοτική οδό μέσω ράμπας.

Στον Α΄ όροφο βρίσκονται το γραφείο διεύθυνσης, η μόνωση, το γραφείο πολλαπλών χρήσεων, χώροι δραστηριότητας των νηπίων -οι οποίοι περιλαμβάνουν 2 αίθουσες απασχόλησης με δυνατότητα ενοποίησης- κοινή αίθουσα ύπνου και οι απαιτούμενοι χώροι υγιεινής.

Στο ισόγειο βρίσκεται η αίθουσα απασχόλησης βρεφών-τραπεζαρία, με παράπλευρο χώρο παρασκευής γάλακτος και χώρο αλλαγών. Βρίσκονται επίσης δύο αίθουσες ύπνου, ενώ στη δυτική πτέρυγα βρίσκονται οι χώροι αποδυτηρίων και ανάπαυσης προσωπικού, καθώς και βοηθητικοί αποθηκευτικοί χώροι (πλυντήριο-στεγνωτήριο, ακάθαρτα, είδη καθαριότητας κ.λπ.)

Οι «σχεδιαστικοί χειρισμοί» έλαβαν υπόψη την ιδιαίτερα ευαίσθητη κατηγορία χρηστών του κτιρίου, όπως είναι τα νήπια ηλικίας από 1,5 έως 5,5 ετών, επιλέγοντας τη βιοκλιματική λειτουργία του σταθμού. Για την εξασφάλιση της λειτουργικότητας επιδιώχθηκε η απρόσκοπτη κίνηση των παιδιών, του προσωπικού και των επισκεπτών, η ευκολία προσανατολισμού μέσα στο κτίριο και η ελαχιστοποίηση των αποστάσεων κατά τις απαιτούμενες μετακινήσεις των βρεφών και νηπίων στο χώρο.

Επιπλέον, προβλέφθηκαν άνετα προσπελάσιμοι διάδρομοι, σαφής διαχωρισμός των επιμέρους λειτουργιών του κτιρίου, ομαλές μεταβάσεις μεταξύ των χώρων, εργονομική διάταξη των επίπλων και του εξοπλισμού, καθώς και υπαίθριοι χώροι, διαμορφωμένοι με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην ελλοχεύουν κίνδυνοι για τα παιδιά.

Οι εφαρμογές του βιοκλιματικού σχεδιασμού αποσκοπούν στην εξασφάλιση άνετου μικροκλίματος στον εσωτερικό και στον υπαίθριο χώρο του σταθμού, στον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας για θέρμανση και ψύξη και στη δυνατότητα λειτουργίας των κλειστών και ανοικτών κοινόχρηστων χώρων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Από το γραφείο Τύπου

του Δήμου Ωρωπού

Σχετικά Σοφία Μπασκάκη

Check Also

Ροδόπη: Αγρια ζώα σκότωσαν την 63χρονη τουρίστρια που αγνοούνταν

Τραγική κατάληξη είχε η εξαφανιση της βρετανίδας τουριστριας που ειχε να δώσει σημεία ζωής από …