Σάββατο , 24 Φεβρουάριος 2018 6:27 πμ
Home / Σκέψεις / Ανδρέας Κάτσενος / Η «επόμενη μέρα» της καταστροφής για Κάλαμο και Καπανδρίτι-Μια δικαίωση που μόνο ο Δήμαρχος Ωρωπού μπορεί να διεκδικήσει

Η «επόμενη μέρα» της καταστροφής για Κάλαμο και Καπανδρίτι-Μια δικαίωση που μόνο ο Δήμαρχος Ωρωπού μπορεί να διεκδικήσει

Από την «Άποψη τώρ@»

Τα πύρινα μέτωπα στην περιοχή του Καλάμου-Καπανδριτίου μπορεί να μην είναι, πλέον, ενεργά. Ενεργοποιήθηκε όμως το μέτωπο παραπληροφόρησης και κουκουλώματος της καταστροφής από την πλευρά της κυβέρνησης.

Ένα κουκούλωμα στο οποίο σε καμία περίπτωση ο Δήμος Ωρωπού δεν θα πρέπει να αφήσει να γίνει. Ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Θωμάς Ρούσσης έρχεται αντιμέτωπος τώρα με την «επόμενη μέρα» της καταστροφής.  Οφείλει να είναι σκληρός διαπραγματευτής με την Περιφέρεια Αττικής και την Κυβέρνηση, ώστε να μην αδικηθεί ο Δήμος. Ίσως είναι και μια ευκαιρία να βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο και να διεκδικήσει ό,τι δικαιούται η περιοχή, χωρίς υπεκφυγές και υποχωρήσεις. Οι κάτοικοι έζησαν τον εφιάλτη και περιμένουν τη δικαίωση. Μια δικαίωση που μόνο ο Δήμαρχος Ωρωπού μπορεί να παλέψει για να τους τη δώσει.

Ο εξαφανισμένος επί τέσσερις μέρες Πρωθυπουργός και η, επίσης, άφαντη Περιφερειάρχης Αττικής, εσχάτως, επιδεικνύουν μια πρωτοφανή κινητικότηττα για να σκεπάσουν λάθη και παραλείψεις του κρατικού μηχανισμού που φάνηκε ανέτοιμος να αντιμετωπίσει την μεγάλη καταστροφή.

Πρόκειται, προφανώς, για μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις και να χαμηλώσουν οι φωνές των κατοίκων που έχασαν τις περιουσίες τους.

Προκαλεί όμως αλγεινή εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο ο Πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας, με ελαφρά την καρδία, προέβη, χθες, σε δηλώσεις που προκάλεσαν την νοημοσύνη  των πολιτών. Μίλησε, μετά από μια εναέρια «επίσκεψη» στις καείσες περιοχές του Καλάμου, του Καπανδριτίου και του Βαρνάβα, για «περιορισμένη καταστροφή» και μάλιστα έκανε ανερυθρίαστα λόγο για 15 χιλιάδες στρέμματα δάσους που χάθηκε, ενώ το Μαξίμου μιλούσε για έναν κρατικό μηχανισμό που λειτούργησε άψογα.

Όλα αυτά θα ήταν αλήθεια ή έστω αληθοφανή, εάν λίγες ώρες μετά δεν τον διέψευδαν όχι οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από τις φωτιές και «πνέουν τα μένεα» για όσα υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, αλλά κρατικοί φορείς και πρωταγωνιστές στην κατάσβεση.

Το Αστεροσκοπείο, λοιπόν, Αθηνών κάνει λόγο για 39 χιλιάδες στρέμματα που κάηκαν. Άρα η καταστροφή δεν είναι περιορισμένη. Είναι μεγάλη και μάλιστα μεγάλη οικολογική καταστροφή, αφού χάθηκε ένα μεγάλο μέρος από ένα παρθένο δάσος. Δεν θέλω να αναφερθώ σε περιουσίες που χάθηκαν και δύσκολα θα ξαναφτιαχτούν, τουλάχιστον σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η δεύτερη διάψευση ήρθε από τον  πυρονόμο Γιάννη  Κούτλα και αντιπρόεδρο της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Αττικής, ο οποίος έδωσε μάχες στα πύρινα μέτωπα όπου με συνέντευξη του σε φίλα προσκείμενη προς την κυβέρνηση εφημερίδα, «άδειασε» τον κρατικό μηχανισμό και την Περιφέρεια,  κάνοντας λόγω για ανυπαρξία και έλλειψη σχεδιασμού.

Αυτό που ενδιαφέρει στην παρούσα φάση είναι να γίνει μια πραγματική καταγραφή των καταστροφών, σε όλα τα επίπεδα, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Και, σαφώς, να ανακοινωθούν ουσιαστικά μέτρα για την  ανακούφιση των πληγέντων αλλά και για την οικολογική αποκατάσταση της περιοχής.

Ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Θωμάς Ρούσσης, πράγματι, όλες τις ημέρες ήταν στα μέτωπα της φωτιάς με τον Αντιπεριφερειάρχη Αττικής κ. Π. Φιλίππου, ο οποίος ως εκ μαγείας έχει, πλέον,  εξαφανιστεί. Ένα ακόμα θαύμα κι αυτό. Έφυγαν τα κανάλια έφυγε και ο κ. Φιλίππου που μας ενημέρωνε κι άρχισαν οι συσκέψεις στις οποίες δεν μετέχει.

Ο κ. Ρούσσης ορθώς μετέχει στις όποιες κυβερνητικές συσκέψεις για τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν για την περιοχή. Δεν γνωρίζω εάν ενημερώνει τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για τα τεκταινόμενα, αλλά εικάζω ότι θα πρέπει εντός των επόμενων ημερών να ενημερώσει το Σώμα για όσα αποφασίζονται για την τύχη του Ωρωπού.

Εκείνο που έχει σημασία είναι ο κ. Ρούσσης να αποδειχτεί ένας σκληρός διαπραγματευτής και να πάρει όσα περισσότερα μπορεί για τον τόπου του. Όσα οφείλει η κυβέρνηση να δώσει, όχι χαριστικά, στο Δήμο Ωρωπού που επλήγη. Να μην υπάρξουν, απλώς, υποσχέσεις, πολλώ δε μάλλον οι γνωστές πολιτικές συναλλαγές των κυβερνήσεων για να κλείσουν στόματα. Ευελπιστώ ότι όλοι έχουν καταλάβει την κρισιμότητα της κατάστασης και θα φανούν αντάξιοι των προσδοκιών των πολιτών μετά από μια τέτοια καταστροφή.

Σχετικά Σοφία Μπασκάκη

Check Also

Η 55χρονη Brooke από την «Τόλμη και γοητεία» παίζει ακόμα στο σήριαλ! Πώς είναι σήμερα

Ήταν το 1988 όταν το σήριαλ «Τόλμη και γοητεία» έκανε πρεμιέρα στην κρατική τηλεόραση και …