Πέμπτη , 22 Μάρτιος 2018 4:06 μμ
Home / Οικονομία / Καταρρέει η Γερμανική Τράπεζα Deutsche Bank-Συναγερμός στην Ε.Ε.

Καταρρέει η Γερμανική Τράπεζα Deutsche Bank-Συναγερμός στην Ε.Ε.

Κλονίζεται η μεγαλύτερη Γερμανική  Τράπεζα  Deutsche Bank προκαλώντας τρόμο στην ευρωζώνη καθώς η μετοχή της έκανε σήμερα βουτιά στο -7,5, ενώ από την αρχή του έτους έχει χάσει το 52% της αξίας της.

Πρόκειται για μια εξέλιξη την οποία πολλοί αναλυτές ανέμεναν καθώς ο τραπεζικός πόλεμος μεταξύ Αμερικής και Γερμανίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Άλλωστε δεν ήταν λίγοι αυτοί που υποστήριζαν κατά καιρούς ότι ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός δεν είναι και τόσο άτρωτος. Ήταν πολλές οι περιπτώσεις κατά τις οποίες λειτούργησε εξωσυστημικά και ήταν το κόκκινο πανί για πολλές άλλες τράπεζες.

Οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η πορεία της  Deutsche Bank θα επηρεάσει αρνητικά την οικονομία της ΕΕ, αλλά και την πορεία πολλών χωρών της ένωσης αφού αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Ασφαλώς πρόκειται για τεράστιο πλήγμα στην μεγαλύτερη τράπεζα της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης και δη, λίγους μήνες πριν τις γερμανικές εκλογές, ενώ στα χειρότερα σενάρια που εξετάζονται, διατυπώνονται φόβοι ακόμη και για bail in.

Η «κατάρρευση» οφείλεται στο γεγονός ότι εντείνονται οι φόβοι πως οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές θα επιμείνουν στο πρόστιμο των 14 δισ. δολαρίων στην τράπεζα λόγω πώλησης τοξικών χρηματοοικονομικών προϊόντων στο παρελθόν.

Ο πιθανός λογαριασμός των 14 δις ευρώ, για τη διευθέτηση της έρευνας που κάνουν οι ΗΠΑ σχετικά με τα ομόλογα με ενέχυρο στεγαστικά δάνεια, είναι υπερδιπλάσιος από την πρόβλεψη των 5,5 δις ευρώ που έχει σχηματίσει η Deutsche για δικαστικές διαμάχες. Η τράπεζα αντιμετωπίζει, επίσης, έρευνες για νομικά θέματα, όπως τη χειραγώγηση συναλλαγματικών ισοτιμιών, συναλλαγές σε πολύτιμα μέταλλα και τις μεταφορές δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Ρωσία.

Η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, θα είναι «σημαντικά υποκεφαλαιοποιημένη», ακόμη και αν υποτεθεί ότι είναι επαρκείς οι προβλέψεις της για να καλύψουν έναν διακανονισμό με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, δήλωσε νωρίτερα αναλυτής της τράπεζας Societe Generale. Ένας διακανονισμός, της τάξης των 3 έως 3,5 δις δολαρίων, θα άφηνε στη γερμανική τράπεζα περιθώριο να «κλείσει» άλλα νομικά θέματα, ενώ κάθε πρόσθετο 1 δις δολάρια δικαστικών χρεώσεων θα διάβρωνε 24 μονάδες βάσης (0,24 της ποσοστιαίας μονάδας) των κεφαλαίων της, έγραψαν αναλυτές της JPMorgan Chase & Co.

Η καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ απέκλεισε οποιαδήποτε κρατική βοήθεια για τη Deutsche Bank στο επόμενο έτος έως τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2017, ανέφερε το γερμανικό περιοδικό Focus

Ωστόσο, εκπρόσωπος της Μέρκελ, σχολίασε ότι δεν υπάρχει λόγος για εικασίες σχετικά με την ενδεχόμενη παροχή κρατικής βοήθειας στη Deutsche Bank.«Δεν υπάρχει λόγος για τέτοιες εικασίες όπως παρουσιάζονται εδώ και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν εμπλέκεται σε τέτοιες εικασίες», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ κατά τη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

 

 

 

Σχετικά Σοφία Μπασκάκη

Check Also

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό

Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Χωροταξίας & Περιβάλλοντος ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Λαμία,  22  Μαρτίου  2018   Παγκόσμια Ημέρα για …