Κυριακή , 18 Μάρτιος 2018 3:46 πμ
Home / Οικονομία / Νέο ψαλίδι στα εισοδήματα φέρνει ο προϋπολογισμός του 2018. Τα 11 νέα μέτρα

Νέο ψαλίδι στα εισοδήματα φέρνει ο προϋπολογισμός του 2018. Τα 11 νέα μέτρα

Νέο μεγάλο ψαλίδι στα εισοδήματα φέρνει ο νέος προϋπολογισμός τον οποίο έφερε στη Βουλή προς ψήφιση για το 2018 η κυβέρνηση συνεχίζοντας έτσι τη σκληρή λιτότητα.

Ο πρόεδρος της Βουλής παραλαμβάνοντας το στικάκι του προϋπολογισμού από το Γιώργο Χουλιαράκη είπε «Εύχομαι ο επόμενος προϋπολογισμός να είναι καλύτερος». Για να προσθέσει με χιούμορ: «Αυτός είναι ο καλύτερος μέχρι τον επόμενο όπως έλεγε και ο Γκάλης συμφωνούμε».

Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά έντεκα ψηφισμένα μέτρα ενεργοποιούνται από την Πρωτοχρονιά που θα φέρουν νέα βάρη σε εκατομμύρια φορολογουμένους και έρχονται να προστεθούν στον, ήδη, βαρύ λογαριασμό της υπερφορολόγησης και των περικοπών.

O προϋπολογισμός του 2018 που κατατέθηκε στη Βουλή μπορεί να μην περιλαμβάνει νέα πρόσθετα μέτρα για να επιτευχθεί ο δύσκολος στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ, αλλά φέρνει αυτά που η κυβέρνηση Τσίπρα έχει ψηφίσει από τον Μάιο του 2016 και τα οποία πρόκειται να τεθούν σε ισχύ το επόμενο έτος.

Ειδικότερα, η νέα αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος θα στηριχτεί σε νέα αύξηση των εσόδων και μάλιστα κατά 1,8 δις. ευρώ συγκριτικά με το κλείσιμο της φετινής χρονιάς. Από το νέο έτος, οι φορολογούμενοι ξεχνούν το ΕΚΑΣ (το οποίο ουσιαστικά θα καταργηθεί για τη συντριπτική πλειοψηφία των σημερινών δικαιούχων), την έκπτωση φόρου για τις ιατρικές δαπάνες, το επίδομα θέρμανσης (το οποίο περικόπτεται κατά 50%), την έκπτωση στην παρακράτηση φόρου και το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ σε 32 νησιά του Αιγαίου. Επίσης, θα έρθουν αντιμέτωποι με τις αλλαγές στους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ καθώς μετά την εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις πραγματικές –κάτι που θα γίνει τον Μάρτιο καθώς η σχετική υποχρέωση μετατέθηκε για τον Μάρτιο- θα προκύψει δημοσιονομικό κενό στον ΕΝΦΙΑ των 3,2 δις. ευρώ.

Ειδικότερα, ο λογαριασμός που θα κληθούν  να πληρώσουν οι φορολογούμενοι έχει ως εξής:

 1. Χαμηλοσυνταξιούχοι

Πάνω από 140.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα δουν το 2018 περικοπή στο ΕΚΑΣ, το οποίο καταργείται οριστικά και για όλους στο τέλος του 2019. Από τον επόμενο χρόνο επίσης, περίπου 200.000 νέοι χαμηλοσυνταξιούχοι που έχουν κάνει αίτηση συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου 2016 θα στερηθούν το ΕΚΑΣ, οδεύοντας προς τις κατώτατες συντάξεις των 300 ευρώ που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.

 1. Ελεύθεροι επαγγελματίες

Θα βρεθούν αντιμέτωποι με την αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών μέσω του υπολογισμού των εισφορών επί του αθροίσματος φορολογητέου εισοδήματος και καταβληθέντος εντός του 2017 εισφορών. Από την 1η Ιανουαρίου 2018 οι εισφορές θα υπολογίζονται επί του συνολικού καθαρού φορολογητέου εισοδήματος προηγούμενου έτους.

 1. Ιδιοκτήτες ακινήτων

Περίπου 1 εκατ. φορολογούμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν το μάρμαρο της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Με δεδομένο ότι ο ετήσιος εισπρακτικός στόχος του ΕΝΦΙΑ δεν αλλάζει και παραμένει τουλάχιστον στα 2,65 δισ. ευρώ, όποια μείωση γίνει στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα αντισταθμιστεί από τις αυξήσεις που θα γίνουν σε πολλές φθηνές περιοχές.

 1. Μισθωτοί και συνταξιούχοι

Περισσότεροι από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι με ετήσιες αποδοχές από μισθό ή σύνταξη άνω των 9.000 ευρώ τον χρόνο θα διαπιστώσουν μια μείωση στις μηνιαίες αποδοχές τους από τον Ιανουάριο.

 1. Τρίτεκνοι – πολύτεκνοι

Μαχαίρι αναμένεται να μπει στο πολυτεκνικό επίδομα (500 ευρώ ανά παιδί) που κοστίζει στον προϋπολογισμό περίπου 250 εκατ. ευρώ και να ενισχυθεί με νέα κριτήρια το επίδομα σε όσους έχουν ένα ή δύο παιδιά με χαμηλά ειδήματα.

 1. Φορολογούμενοι µε ιατρικά έξοδα

Τέλος η έκπτωση φόρου για πάνω από 1 εκατ. φορολογουμένους. Για να εξοικονομηθεί ποσό της τάξεως των 120 εκατ. ευρώ, η Εφορία στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2018 δεν θα αναγνωρίσει για έκπτωση καμία από τις αποδείξεις για τις δαπάνες σε γιατρούς, φάρμακα, νοσήλια κ.λπ.

 1. Κάτοικοι 32 νησιών

Το ειδικό καθεστώς της έκπτωσης 30% του ΦΠΑ θα αποτελεί παρελθόν στο τέλος του έτους αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές να παρατείνει τη διάρκειά του για έναν χρόνο ακόμη και φυσικά να βρει περίπου 70 εκατ. ευρώ για να καλύψει τη δημοσιονομική τρύπα που θα ανοίξει.

 1. Νοικοκυριά χωρίς ή µε λιγότερο επίδοµα θέρµανσης

Για να περικοπεί η ετήσια δαπάνη του επιδόματος θέρμανσης κατά 50% τα εισοδηματικά κριτήρια θα γίνουν αυστηρότερα και το ποσό του επιδόματος ανά λίτρο θα περιοριστεί.

 1. Φορολογούµενοι που  εκµισθώνουν ακίνητα µέσω Airbnb

Αντιμέτωποι με την πληρωμή φόρου έως 45% θα βρεθούν όσοι αποκτούν εισοδήματα από την ενοικίαση ακινήτων μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας τύπου Airbnb.

 1. Οφειλέτες

Ευκολότερα θα χάνουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων οι φορολογούμενοι από την 1η Ιανουαρίου 2018. Ακόμη και αν καθυστερήσουν για μία ημέρα να πληρώσουν οποιαδήποτε νέα οφειλή τους θα βγαίνουν αυτόματα εκτός της ρύθμισης.

 1. Ξενοδοχεία

Από την 1η Ιανουαρίου 2018 επιβάλλεται φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια – διαμερίσματα. Ο φόρος διαμονής ανέρχεται σε:

– 0,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 1-2 αστέρων

– 1,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 3 αστέρων

– 3 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 4 αστέρων

– 4 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 5 αστέρων

– 0,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια – διαμερίσματα.

Με πληροφορίες από «Τα Νέα»

 

 

Σχετικά Σοφία Μπασκάκη

Check Also

Αποκάλυψη Αθερίδη: Ποιος είχε επιλεχθεί αρχικά για το ρόλο του στο Σ’ αγαπώ-Μ’ αγαπάς

Το παρασκήνιο για την επιλογή του ρόλου του στην επιτυχημένη σειρά του Mega «Σ’ αγαπώ-Μ’ …