Δευτέρα , 19 Φεβρουάριος 2018 9:30 μμ
Home / Γεύσεις / Οι γεύσεις της Ουρανίας
Ουρανία Κάτσενου, Σεφ

Οι γεύσεις της Ουρανίας

24.10.2015

Γράφει η Ουρανία Κάτσενου

Καλησπέρα σας είμαι η Ουρανία,  μάγειρας στο επάγγελμα, απόφοιτη του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ και με ειδικότητα ειδικός εφαρμογών διαιτητικής στο ΙΕΚ του ΟΑΕΔ Γαλατσίου.  Παράλληλα σπουδάζω στο ΕΑΠ Ευρωπαϊκό Πολιτισμό. Μαζί θα ταξιδέψουμε στο μαγευτικό κόσμο της μαγειρικής και όχι μόνο, μέσω των γαστρονομικών μου αναζητήσεων .

Η πρώτη συνταγή που θα παρουσιάσω είναι μια γλυκιά απόλαυση για να σας καλωσορίσω στη καινούργια στήλη του www.apopsi-tora.gr «Γεύσεις της Ουρανίας». Οι παλιές νοικοκυρές φρόντιζαν να έχουν πάντα κάποιο χειροποίητο γλυκό στο σπίτι για να φιλέψουν τους μουσαφίρηδες. Σκεφτόμουν ποια θα είναι η πρώτη συνταγή γλυκιά ή αλμυρή; Και ποία να επιλέξω; Τελικά επέλεξα για το καλωσόρισμα μια συνταγή Μηλόπιτας Πάρτε λοιπόν χαρτί και μολύβι …

 

ΜΗΛΟΠΙΤΑ

 

ΥΛΙΚΑ

1κ. μήλα (κόκκινα ή Γκόλντεν )

6 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική

6 κ.σ. μαργαρίνη (ΒΙΤΑΜ)

4 αυγά

8 κ.σ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (ΦΑΡΙΝΑ)

25 ml γάλα

1 κ.γ. κανέλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε φέτες ή στρογγυλά. Σε ένα μεσαίο στρογγυλό ταψί βάζουμε στη βάση 2 κ.σ. μαργαρίνη και αλείφουμε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Στη συνέχεια πασπαλίζουμε με 2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική όλη την επιφάνια του ταψιού που έχουμε αλείψει με μαργαρίνη (σεμιζάρισμα). Απλώνουμε τα μήλα σε στρώσεις, η ποσότητα των μήλων που έχουμε φτάνουν  περίπου για 3 στρώσεις. Πασπαλίζουμε τα μήλα με τη κανέλα με τέτοιο τρόπο ώστε να καλυφθούν όλα. Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C. Τo αφήνουμε μέσα στο φούρνο μέχρι να μαραθούν τα μήλα κοιτάζοντας τα σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Παράλληλα ετοιμάζουμε τη ζύμη στο μίξερ, όπου βάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και την μαργαρίνη που μας περίσσεψε. Ξεχωρίζουμε τα αυγά, σε ένα μπολ οι κρόκοι και σε ένα άλλο μπολ τα ασπράδια. Χτυπάμε τη μαρέγκα και λίγο πριν σφίξει ρίχνουμε 1 πρέζα ζάχαρη. Ανακατεύουμε στο μίξερ τη ζάχαρη με την μαργαρίνη και στη συνέχεια ρίχνουμε τους κρόκους έναν έναν για να προσθέσουμε μετά τη μαρέγκα. Χτυπάμε καλά τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ρίχνουμε το γάλα  και στο τέλος προσθέτουμε το αλεύρι χτυπώντας στην χαμηλή ταχύτητα του μίξερ. Δίνουμε ένα καλό χτύπημα στη ζύμη για να σφίξει. Περιχύνουμε τη ζύμη πάνω από τα  μήλα και την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Τέλος βάζουμε το ταψί στο φούρνο και το αφήνουμε μέχρις ότου να ροδίσει από πάνω.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς °C. Σε μια μεγάλη πιατέλα αναποδογυρίζουμε το ταψί για να φαίνονται τα μήλα από πάνω. Μπορείτε να το σερβίρετε και με σαντιγί.

Καλή επιτυχία!

Μηλόπιτα

Σχετικά Σοφία Μπασκάκη

Check Also

Χωριάτικο κοτόπουλο με χάντρες, λουκάνικο και χόρτα εποχής από την Αργυρώ

Όσπρια και κοτόπουλο στην κατσαρόλα, μια μοναδική συνταγή για ένα φαγητό γεμάτο νοστιμιά. Υλικά Συνταγής …