Παρασκευή , 20 Απρίλιος 2018 10:21 μμ
Home / Πολιτισμός / Βιβλίο / Ο Μικρός Πρίγκιπας: Μόνο με την καρδιά βλέπεις καλά, την ουσία τα μάτια δεν τη βλέπουν…

Ο Μικρός Πρίγκιπας: Μόνο με την καρδιά βλέπεις καλά, την ουσία τα μάτια δεν τη βλέπουν…

Ο Μικρός Πρίγκιπας… Ένα παραμύθι που οι περισσότεροι διαβάζαμε όταν είμασταν παιδιά… Μια ιστορία με πολλά μηνύματα που καταλαβαίνει κανείς την αξία τους περισσότερο καθώς μεγαλώνει…

Για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου που καθιέρωσε η ΙΒΒΥ, Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα, το 1966- την ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν- επιλέγουμε αυτό το  αριστούργημα γεμάτο ανθρωπισμό και πίστη στα ιδεώδη.

Όλα ξεκινούν όταν ο αφηγητής πέφτει με το αεροπλάνο του – που είχε πάθει βλάβη στην έρημο. Εκεί συναντά ένα ξεχωριστό παιδί που κατά ένα παράξενο τρόπο, είχε κι εκείνο προσγειωθεί στο ίδιο σημείο. Πολύ γρήγορα γνωρίζονται και γίνονται φίλοι. Ο αφηγητής μαθαίνει πολλά από το νέο του φίλο. Για τις περιπλανήσεις και τις συναντήσεις του σε άλλους πλανήτες, για τα συμπεράσματά του. Εκεί όπου υπάρχουν άνθρωποι ματαιόδοξοι αλλά και κάποιοι περισσότερο «ανθρώπινοι». Και είναι ελάχιστοι, δυστυχώς…

Το αγόρι μαθαίνει για την ξεχωριστή αξία της αγάπης του. Η ιστορία, τελειώνει όταν “Ο Μικρός Πρίγκιπας”, επιστρέφει στο δικό του πλανήτη, κοντά στο τριαντάφυλλό του. Τότε, ο συγγραφέας περιγράφει το τεράστιο κενό που νιώθει με τον αποχωρισμό από το μικρό του φίλο.

Ο «Μικρός Πρίγκιπας» γράφτηκε στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της εξορίας του συγγραφέα-αεροπόρου, Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, το 1942. Το 1943, είναι η πρώτη φορά που εκδόθηκε στη Νέα Υόρκη, πριν εκδοθεί στη Γαλλία το 1946.

Έχει μεταφραστεί σε 270 γλώσσες κι έχει πωληθεί σε περισσότερα από 145 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

“Ο Μικρός Πρίγκιπας” μπορεί να θεωρείται ένα παιδικό βιβλίο, ωστόσο, κάνει κάποιες βαθυστόχαστες και ιδεαλιστικές παρατηρήσεις σχετικά με τη ζωή και την ανθρώπινη φύση. Ο συγγραφέας διαπλέκει στοιχεία του παραμυθιού με χαρακτηριστικά γεγονότα της ζωής του. Το βιβλίο γράφτηκε την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι απόλυτα λογικό, λοιπόν, να είναι συγκλονισμένος, κυριευμένος από αγωνία, προβληματισμένος για τον άνθρωπο, τις αξίες, τους στόχους, την ίδια του τη ζωή. Επίσης, τα διάφορα σύμβολα αναδεικνύουν τη δύναμη της αγάπης και την αξία της ειρήνης.

Στα λόγια της αλεπούς προς τον μικρό Πρίγκιπα, βρίσκεται όλη η ουσία: “Δεν βλέπεις καθαρά παρά μόνον με την καρδιά. Η ουσία είναι αόρατη στα μάτια” Είναι η σπουδαιότητα του να αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα γύρω μας με την καρδιά μας χωρίς – όμως- να παρασυρόμαστε από όσα βλέπουμε. Η δυνατότητα να βλέπουμε πέρα από την ύλη, είναι για το συγγραφέα θεμελιώδες στοιχείο της ζωής. Ότι αξίζει πραγματικά βρίσκεται “κρυμμένο” κι επειδή οι άνθρωποι έχουν εμπιστοσύνη στο τι βλέπουν, οδηγούνται συχνά σε λάθος συμπεράσματα.

Η αλεπού στέλνει κι άλλα μηνύματα-κλειδιά, όπως :

“Eίσαι υπεύθυνος για πάντα, γι` αυτό που έχεις εξημερώσει»

«Ο χρόνος που πέρασες με το τριαντάφυλλό σου είναι αυτό που το κάνει ξεχωριστό για σένα». Το θέμα της φιλίας και το πώς δημιουργείται, είναι μια άλλη πτυχή του μαθήματος της αλεπούς προς το Μικρό Πρίγκιπα. Του εξηγεί, λοιπόν, ότι η διαδικασία αυτή αφορά το “ημέρωμα» κι έχει συγκεκριμένη στοιχεία που το χαρακτηρίζουν. Για τη δημιουργία μιας ουσιαστικής φιλίας, χρειάζεται αγάπη, αφοσίωση, ειλικρίνεια, εμπιστοσύνη, κατανόηση, υπευθυνότητα. Ο Μικρός Πρίγκιπας αναπτύσσει μια σχέση ζωής με το τριαντάφυλλο. Η αλεπού τον βοηθά να καταλάβει πόσο σημαντική είναι η φιλία και τελικά αποφασίζει να γυρίσει κοντά του.

Συγκέντρωσα 8 διαχρονικά αποφθέγματα που δεν θα ξεχάσω ποτέ από τον Μικρό Πρίγκιπα, και σας τα παραθέτω:

“Αντίο”, είπε η αλεπού. “Αυτό είναι το μυστικό μου. Είναι πολύ απλό: Mόνο με την καρδιά βλέπεις καλά. Την ουσία τα μάτια δεν τη βλέπουν.»

«Είναι ο χρόνος που έχεις ξοδέψει για το τριαντάφυλλό σου, που κάνει το τριαντάφυλλό σου τόσο σημαντικό.»

«Αλλά ήμουν πολύ νέος για να ξέρω να (το) αγαπώ.»

«Σε ένα από τα αστέρια

Θα κατοικώ

Σε ένα απ’ αυτά

Θα γελώ

Κι έτσι θα είναι

Σαν όλα τα αστέρια

Να γελούν

Όταν κοιτάς

Τον ουρανό το βράδυ»

«Γίνεσαι υπεύθυνος, για πάντα, για ό,τι εξημερώνεις.»

«Όλοι οι μεγάλοι ήταν παιδιά πρώτα.»

«Τα αστέρια στο νυχτερινό ουρανό γελάνε στη δική σου φωνή.»

«Η αγάπη δε δημιουργείται από το να κοιτάει ο ένας τον άλλο, αλλά να κοιτούν προς τα έξω μαζί στην ίδια κατεύθυνση.»

klik

Σχετικά Σοφία Μπασκάκη

Check Also

Έρευνα: Αποτελεσματική θεραπεία στον διαβήτη τύπου 1 με τεχνητό πάγκρεας­­

Η χρήση του τεχνητού παγκρέατος βοηθά στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου του αίματος στους ανθρώπους …