Τετάρτη , 21 Μάρτιος 2018 11:12 πμ
Home / Πολιτική / Παραβατικότητα ώρα μηδέν

Παραβατικότητα ώρα μηδέν

του Αλέξανδρου Ανδριώτη, Πολιτευτή της Ένωσης Κεντρώων Περιφέρειας Αττικής

Παραβατικοτητα ώρα μηδέν. Αποτελεί αυταπόδεικτη πραγματικότητα ότι οι κοινωνίες μεταφέρουν στα χαρακτηριστικά τους τις συμπεριφορές του συνόλου που τις αποτελούν και μέσω αυτών (των συμπεριφορών) αποτυπώνονται και κατατάσσονται στον εθνικό ή διεθνή χάρτη. Ταυτόχρονα , θεωρείται υποχρέωσή τους, (των κοινωνιών) να φροντίζουν για την ακύρωση της αρνητικής εικόνας τους, για να μπορούν να προχωρούν ένα βήμα παρακάτω , να συντονίζονται με το περιβάλλον που αναπτύσσονται προς όφελος των πολιτών.

Όπως, όμως, συμβαίνει σε κάθε κανόνα, έτσι κι εδώ υπάρχουν οι εξαιρέσεις, με την επιπλέον διαφορά ότι στην περιοχή μας η εξαίρεση του κανόνα αποτελεί μόνιμη κατάσταση με βασικό χαρακτηριστικό της την θεμελιωμένη παραβατικότητα.

Και φυσικά όταν κάνουμε λόγο για παραβατικότητα στη Δυτική Αττική, εννοούμε τις περιοχές των Αχαρνών , της Φυλής και του Ασπροπύργου.
Και φυσικά εννοούμε όλες τις μορφές της παραβατικότητας που καλύπτουν επαξίως ένα μεγάλο μέρος του Ποινικού Κώδικα.

Αφορμή – αν και είναι πολλές – για αυτό το σημείωμα στάθηκε η δολοφονία του 11χρονου Μάριου , από αδέσποτη σφαίρα τσιγγάνου σε γλέντι που γινόταν λίγο πιο πέρα από το σχολείο . Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο ο λόγος του γλεντιού. Επειδή ο ανακριτής δεν προφυλάκισε μια τσιγγάνα για υπόθεση ναρκωτικών. Αν αυτό δεν είναι εξωφρενικό, τότε τι άλλο μπορεί να είναι εξωφρενικό ; Δικαίως βέβαια θα αναρωτηθεί ο οποιοσδήποτε πως μιλάς για δολοφονία, όταν πρόκειται για αδέσποτη σφαίρα;

Είναι δολοφονία, με υπεύθυνους τόσο το συντεταγμένο κράτος και τους εκπροσώπους του, όσο και αυτόν που τράβηξε την σκανδάλη. Το κράτος από την πλευρά του γιατί δεν έχει δώσει δείγματα πως πρέπει να λειτουργεί μια ευνομούμενη κοινωνία , με κανόνες και με έλλειψη ατιμωρησίας και από την άλλη πλευρά η σιγουριά του εκτελεστή του 11χρονου πως δεν πρόκειται να τον επιπλήξει ή και να τον τιμωρήσει κανείς , κάνει ότι θέλει, χωρίς να σέβεται τίποτα.
Κι εκεί ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα.

Κάνουν ότι θέλουν γιατί γνωρίζουν πως δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα!

Κι έτσι έρχονται οι κοινωνίες σε σύγκρουση. Ο καθένας παίρνει τον νόμο στα χέρια του και επικρατεί ο νόμος της ζούγκλας.

Οι αρμόδιοι φορείς πάντως δεν πρέπει στο όνομα του 11χρονου Μάριου να αφήσουν τα πράγματα στις γνωστές ελληνικές καλένδες. Επιβάλλεται να ισχύσουν οι κανόνες που υπάρχουν, να εφαρμοσθούν οι νόμοι που υπάρχουν , να σπάσουν τα γκέτο, να υποχρεωθούν –κι υπάρχουν τρόποι- να πηγαίνουν στο σχολείο τα παιδιά όλων ανεξαιρέτως των τσιγγάνων, γιατί μόνο αν μορφωθούν θα μπορέσουν να ενσωματωθούν στην κοινωνία που ζουν και να μη την θεωρούν τσιφλίκι τους και ξέφραγο αμπέλι.

Στη μνήμη του αδικοχαμένου 11χρονου Μάριου, επιβάλλεται να συνεργήσουν όλοι για να βγει από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και τα δελτία ειδήσεων η Δυτική Αττική σαν η «πίσω αυλή» της πρωτεύουσας, όπου βρίσκουν πρόσφορο έδαφος όλα τα άνθη του κακού.

Σχετικά Σοφία Μπασκάκη

Check Also

Ανοίγουν 1.805 θέσεις μονίμων υπαλλήλων σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ και ΟΤΑ

Στα σκαριά βρίσκονται 11 διαγωνισμοί για μόνιμο προσωπικό σε φορείς όπως το υπ. Δικαιοσύνης, μουσεία, …