Δευτέρα , 25 Σεπτέμβριος 2017 11:55 πμ
Home / Γεύσεις / Πρασάτο

Πρασάτο

ΟΥΡΑΝΙΑ ΚΑΤΣΕΝΟΥ

της Ουρανίας Κάτσενου, Σεφ

Καλησπέρα σας.

Κοντεύουμε στα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνια. Αρχίζει σιγά-σιγά το κρύο να είναι τσουχτερό. Χειμωνιάζει. Αυτή τη φορά σκέφτηκα να σας δώσω μια παραδοσιακή συνταγή από τα Τρίκαλα Θεσσαλίας από όπου έχω κατά το ήμισυ καταγωγή. Αυτή τη συνταγή θυμάμαι την έκανε και τη κάνει ακόμα η γιαγιά μου με το παραδοσιακό τρόπο στη γάστρα. Επειδή στην Αθήνα δεν έχουμε εξωτερική γάστρα αλλά ηλεκτρική κουζίνα, σας δίνω μια άλλη εκδοχή λίγο πιο σύγχρονη στη κατσαρόλα. Η συνταγή μας είναι το «Πρασάτο με χοιρινό» ή η πρασοτηγανιά, τοπικό πιάτο με χοιρινή τηγανιά και πράσο, που έχει διατηρηθεί από την εποχή των «γουρουνοχαρών», δηλαδή των γιορτών των χοιροσφαγίων. Δηλαδή Πράσα με χοιρινό. Ξεκινάμε …

ΥΛΙΚΑ

 5 πράσα

1 μέτριο κρεμμύδι

2 μέτριες σκελίδες σκόρδο

2 ντομάτες ώριμες

70ml σάλτσα ντομάτας τύπου «pummaro»

50ml ελαιόλαδο

2 καρότα

4 χοιρινές μπριζόλες

1 κ.σ. μαργαρίνη

500ml νερό

Αλάτι

Πιπέρι

Ζαχαρη

Κύμινο

Μπαχάρι σε κόκκους

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε όλα τα λαχανικά που θα χρειαστούμε και τις μπριζόλες επίσης. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα πράσα σε χοντρά κομμάτια, τα τοποθετούμε σε ένα άλλο σκεύος. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Καθαρίζουμε τις σκελίδες του σκόρδου, τις αφήνουμε στην άκρη. Κόβουμε στη μέση τις ντομάτες και τις τρίβουμε στο τρίφτη και τις βάζουμε σε ένα άλλο σκεύος. Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε σε φέτες έπειτα τα βάζουμε σε ένα άλλο σκεύος.

Αφού πλύνουμε καλά τις μπριζόλες τις μαρινάρουμε σε ένα σκεύος με αλάτι και πιπέρι. Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και τις σοτάρουμε για να πάρουν χρώμα και μετά τις αφήνουμε στην άκρη.

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τη μαργαρίνη, τα αφήνουμε να ανεβάσουν θερμοκρασία, έπειτα προσθέτουμε το κρεμμύδι και τα πράσα να σοταριστούν πρώτα μόνα τους ώστε να βγάλουν τη γλύκα τους. Στη συνέχεια προσθέτουμε το χυμό από τις φρέσκιες ντομάτες και τη σάλτσα ντομάτας τύπου «pummaro». Ρίχνουμε γύρω στο μισό λίτρο νερό. Προσθέτουμε εν συνεχεία το σκόρδο , το αλάτι, το πιπέρι, το κύμινο, τη ζάχαρη και τους κόκκους από μπαχάρι και το καρότο. Και τέλος προσθέτουμε τις μπριζόλες. Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά για περίπου 30-45 λεπτά κοιτώντας το ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Σερβίρετε με χυμό λεμονιού ή και σκέτο.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικά Σοφία Μπασκάκη

Check Also

Σοβαρό τροχαίο στην Εύβοια: Αυτοκίνητο έπεσε από γέφυρα. Ένας νεκρός

Τραγικές διαστάσεις έλαβε το τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου (23-09-2017) στο 12ο …