Κυριακή , 17 Δεκέμβριος 2017 6:12 πμ
Home / Γεύσεις / Σπιτικό παγωτό πραλίνα από τον Άκη Πετρετζίκη

Σπιτικό παγωτό πραλίνα από τον Άκη Πετρετζίκη

Αυτή είναι η βασική συνταγή για κάθε γεύση παγωτού. Προσθέστε διάφορα υλικά και φτιάξτε κλασικές γεύσεις όπως παγωτό βανίλιαπαγωτό φράουλαπαγωτό φιστίκιπαγωτό καραμέλα ή ακόμα και πιο ιδιάιτερες γεύσεις όπως παγωτό μπισκότοπαγωτό μάνγκοπαγωτό καφέ και παγωτό amaretto!

Υλικά

  • 1 λίτρο γάλα 3,5 %
  • 10 κρόκοι αυγών
  • 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 πρέζες αλάτι
  • 90 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 150 γρ. πραλίνα φουντουκιού

Για το σερβίρισμα

  • 100 γρ. λευκή κουβερτούρα λιωμένη
  • 1 κ.σ. μπισκότα βουτύρου (Τα μπισκότα του Άκη)

Εκτέλεση

  • Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και τη μισή ζάχαρη.
  • Μεταφέρουμε σε χαμηλή φωτιά και ζεσταίνουμε μέχρι να αρχίσει να βράζει.
  • Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τους κρόκους, την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα στο μείγμα με τα αυγά ανακατεύοντας συνέχεια με ένα σύρμα χειρός για να μην κόψει το μείγμα. Αν θέλουμε, μπορούμε να μεταφέρουμε το γάλα με μία κουτάλα.
  • Μεταφέρουμε όλο το μείγμα στην κατσαρόλα και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά. Μετράμε με ένα θερμόμετρο μέχρι να φτάσει η θερμοκρασία τους 85ο C.
  • Ανακατεύουμε απαλά με μία μαρίζ για 3-5 λεπτά μέχρι να φτάσει στην ιδανική θερμοκρασία και να αρχίσει να πήζει.
  • Για να δούμε αν είναι έτοιμο το μείγμα, μπορούμε να βάλουμε σε ένα πιάτο λίγο από το μείγμα και να περάσουμε από πάνω το δάχτυλό μας. Αν αφήσει γραμμή τότε είναι έτοιμο.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος για να κρυώσει πιο γρήγορα το μείγμα μας.
  • Προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το έτοιμο μείγμα την πραλίνα φουντουκιού και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Μεταφέρουμε σε ένα ταψάκι 25×30εκ., καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη φροντίζοντας να εφάπτεται με το μείγμα για να μην κάνει κρούστα και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες. Ιδανικά θα πρέπει να μείνει στο ψυγείο για 24 ώρες.
  • Βάζουμε σε δόσεις το μείγμα στην παγωτομηχανή. Δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 2/3 της μηχανής γιατί παίρνει όγκο.
  • Σερβίρουμε αμέσως ή βάζουμε στην κατάψυξη για να παγώσει περισσότερο.
  • Σερβίρουμε με λευκή κουβερτούρα λιωμένη και τα μπισκότα βουτύρου, σε κυπελλάκι ή χωνάκι.

akispetretzikis.com

Σχετικά Σοφία Μπασκάκη

Check Also

Ξεκίνησε το 3μερο Εκθεσιακό Bazaar «Τέχνη & Γεύσεις» στο Αίθριο Café Bar Ωρωπός με υπέροχες δημιουργίες!!!

Άνοιξε σήμερα, Παρασκευή, τις πόρτες του το τριήμερο εκθεσιακό Bazaar «Τέχνη & Γεύσεις» στο Αίθριο …