Παρασκευή , 20 Οκτώβριος 2017 11:31 μμ
Home / Γεύσεις / Το μενού των Θεοφανείων

Το μενού των Θεοφανείων

της Ουρανίας Κάτσενου, σεφ

Χρόνια πολλά.  Καλή χρονιά.   Ευτυχισμένο το 2017.

Λόγω ανειλημμένων επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν κατάφερα να σας δώσω μενού Πρωτοχρονιάς.

Τα Άγια Θεοφάνεια ή αλλιώς Φώτα γιορτάζονται με μεγάλη λαμπρότητα στις 6 Ιανουαρίου. Είναι η δεύτερη αρχαιότερη γιορτή της ορθοδοξίας. Αυτό δείχνει ότι η Βάπτιση του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο είναι σημαντικό γεγονός για την χριστιανοσύνη. Κατά την Βάπτιση εμφανίζονται και τα τρία πρόσωπα της Αγίας Τριάδος κάτι που αποτυπώνεται στα λόγια του Θεού «Αυτός είναι ο υιός μου ο αγαπητός». Και το Άγιο Πνεύμα σε μορφή περιστεράς πήγε και κάθισε πάνω από το κεφάλι του Ιησού.

Αυτή την ημέρα κάθε ελληνικό σπίτι τη γιορτάζει με ιδιαίτερο τρόπο. Οι προετοιμασίες είναι ανάλογες με αυτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς για αυτό και το τραπέζι είναι εορταστικό .

Για αυτή την ημέρα σας προτείνω ένα μενού το όποιο θα γεμίσει το γιορτινό τραπέζι κάνοντας το ξεχωριστό .

Γιορτάζουν αρκετοί αυτή τη μέρα η Ουρανία, η Φωτεινή, ο Φώτης, ο Φάνης, η Φανή, ο Ιορδάνης.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν …

Απεριτίφ

Επειδή είναι αρκετοί αυτοί που γιορτάζουν, συχνά στην αρχή τους κερνάμε κάποια σαμπάνια, κάποιο αφρώδη οίνο ή κάποιο κρασί. Συνοδεύονται πολύ ωραία με καναπεδάκια ή ποικιλίες τυριών ή αλλαντικών ή και των δύο μαζί τα λεγόμενα «πλατω» μαζί με ξηρούς καρπούς. Ας δούμε πως γίνονται τα καναπεδάκια

Υλικά

1 γαλλική μπακέτα

1 κουτί καπνιστό σολομό

1 τυρί κρέμα τύπου “PHILADELPHIA”

Φουντάκια από άνηθο

1 μαρούλι

Εκτέλεση

Κόβουμε τη μπακέτα σε φέτες. Σε κάθε φέτα αλείφουμε λίγο από το τυρί κρέμα. Πλένουμε το μαρούλι και κόβουμε ένα μικρό κομμάτι όσο η φέτα από τη μπακέτα. Από πάνω βάζουμε ένα κομμάτι από τον καπνιστό σολομό και μια φουντίτσα από τον άνηθο. Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε σε όλες τις φέτες της μπακέτας. Τα σερβίρουμε σε μια μεγάλη πιατέλα.

Ορεκτικό: Σουφλέ

Υλικά

500γρ. μακαρόνια πέννες

1 κρέμα γάλακτος

1 φλιτζάνι γάλα

10 φέτες μπέικον ( Μπορείτε να βάλετε οποιοδήποτε αλλαντικό θέλετε)

5 μανιτάρια «agaricus» ποικιλία

200γρ. mix κίτρινων τυριών τριμμένα

100γρ. τριμμένη ξερή μοτσαρέλα  

Εκτέλεση

Βράζουμε τα μακαρόνια αλλά δεν τα αφήνουμε να παραβράσουν, να κρατάνε λίγο γιατί θα βράσουν και στο φούρνο. Τα αφήνουμε να βράσουν γύρω στα 8’ με 10’.Τα σουρώνουμε, τα λαδώνουμε και  τα αφήνουμε σε ένα σκεύος στην άκρη. Όση ώρα βράζουν τα μακαρόνια λοιπόν εμείς σοτάρουμε λίγο το μπέικον σε ένα τηγάνι. Σε ένα μεσαίο ταψί, αφού το έχουμε λαδώσει πρώτα. Ρίχνουμε τα μακαρόνια, τη κρέμα γάλακτος, το μπέικον, το mix των τυριών, τη μισή ποσότητα μοτσαρέλας, το γάλα και τα μανιτάρια. Ανακατεύουμε πολύ καλά ώστε να πάνε παντού όλα τα υλικά. Πασπαλίζουμε από πάνω με την υπόλοιπη ποσότητα της τριμμένης μοτσσαρέλας. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15 με 20 λεπτά. Σερβίρουμε όπως είναι με το πυρέξ.

Σαλάτα : Ανάμεικτη

Υλικά

1 μαρούλι ελληνικό

1 λόλα πράσινη

1 λόλα κόκκινη

1 αισμπέργκ

1 ραντιτσιο

1 ματσάκι ρόκα

20γρ.σταφίδες ξανθιές

20γρ. φυστίκια Αιγίνης

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΡΕΣΙΝΓΚ

1 κουταλιά του γλυκού μουστάρδα

1 κουταλιά του γλυκού μαγιονέζα

1 κουταλιά του γλυκού μέλι

1 κουταλιά του γλυκού μπαλσάμικο ξύδι

3 κουταλιές του γλυκού λάδι

Αλάτι , πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ρίξτε τη μουστάρδα, τη μαγιονέζα, το μέλι, το μπαλσάμικο ξύδι και τέλος το λάδι τα ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά και ρίχνετε αλάτι και πιπέρι .

Ξεχωρίζουμε τα φύλλα των μαρουλιών. Πλένουμε ένα-ένα φύλλο, εκτός  από το άισμπεργκ και το ραντίτσιο διότι δεν πλένονται αυτά τα δύο. Τα στραγγίζουμε πολύ καλά. Κόβουμε με το μαχαίρι σε μεγάλα τέταρτα το αισμπεργκ, το ραντίτσιο και τη ρόκα. Παίρνουμε ένα μεγάλο στρογγυλό σκεύος και ρίχνουμε μέσα το αισμπεργκ, το ραντίτσιο και τη ρόκα. Έπειτα κόβουμε με το χέρι ένα-ένα τα φύλλα των μαρουλιών. Τα ανακατεύουμε και προσθέτουμε και το ντρεσινγκ. Προσθέτουμε τις σταφίδες και τα φιστίκια Αιγίνης. Τα ανακατεύουμε καλά όλα μαζί. Σερβίρουμε στη σαλατιέρα.

Κυρίως πιάτο: Φιλετάκια χοιρινού α λα κρεμ με μανιτάρια και λιαστή ντομάτα με γαρνιτούρα ρύζι πιλάφι λαχανικών  

Υλικά

3 φιλετάκια χοιρινό

1 κουτί λιαστή ντομάτα

1 κρέμα γάλακτος

1 /2 γάλα εβαπορέ

10 μανιτάρια

3 σκελίδες σκόρδο

30ml ελαιόλαδο

30ml λευκό κρασί

Αλάτι

Πιπέρι

Ρίγανη

Θυμάρι

Εκτέλεση

Πλένουμε και καθαρίζουμε το κρέας. Τα φιλέτα μας τα κόβουμε σε ισόπαχες φέτες 2.5 με 3 εκατοστά. Σε ένα μπολ αλατοπιπερώνουμε όλα τα φιλετάκια μαζί με λίγο ελαιόλαδο. Σε ένα τηγάνι σχετικά μεγάλο σοτάρουμε το φιλετάκια για να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές. Την ίδια διαδικασία κάνουμε σε όλα τα φιλετάκια. Τα αφήνουμε στην άκρη σε ένα άλλο σκεύος.

Καθαρίζουμε και κόβουμε το σκόρδο σε φέτες. Καθαρίζουμε τα μανιτάρια. Τα κόβουμε σε φέτες. Τα σοτάρουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο, ρίγανη, θυμάρι, αλάτι, πιπέρι μέχρι να μαλακώσουν. Τα αφήνουμε στην άκρη.. Βάζουμε τις λιαστές ντομάτες σε ένα σουρωτήρι για να σουρώσουν, τις ξεπλένουμε με λίγο νερό.

Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο το αφήνουμε να κάψει. Προσθέτουμε τα φιλετάκια Τα σβήνουμε με λευκό κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί όλο το αλκοόλ. Προσθέτουμε τη κρέμα γάλακτος, το γάλα εβαπορέ, το σκόρδο, τις λιαστές ντομάτες, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, θυμάρι. Αφήνουμε να σιγοβράσει το φαγητό σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά για να μην κόψει η κρέμα γάλακτος. Θέλουμε λίγο βράσιμο μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους και γίνει λίγο πιο παχύρευστη η σάλτσα μας.

Yλικά για το ρύζι με πιλάφι λαχανικών

1 κρεμμύδι

500 γρ. ρύζι τύπου καρολίνα

1 και 1/2  κ. νερό ή ζωμό λαχανικών

1 πιπεριά κόκκινη

1 πιπεριά πράσινη

1 πιπεριά κίτρινη

1 πιπεριά πορτοκαλί

1 καρότο

1 κολοκύθι

20ml ελαιόλαδο

Αλάτι , πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε και καθαρίζουμε και κόβουμε όλα τα λαχανικά μας σε μικρά κυβάκια. Σε ένα τηγάνι τα σοτάρουμε λίγο να πάρουν λίγο χρώμα και να γυαλίσουν. Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε με ελαιόλαδο το κρεμμύδι με το αλάτι για να βγουν τα υγρά του και μετά ρίχνουμε το ρύζι. Ρίχνουμε το καρότο, την κόκκινη, την πράσινη, την κίτρινη, την πορτοκαλί πιπεριά, το κολοκύθι. Ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά. Ρίχνουμε το νερό ή το ζωμό λαχανικών. Αφήνουμε το ρύζι να πιεί όλο το νερό ή το ζωμό λαχανικών και να γίνει παχύρρευστο. Ανακατεύουμε ελαφρά ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να μην μας κολλήσει και να κοιτάμε αν έχει πιεί όλο το νερό. Το αφήνουμε να βράσει για 20 με 30 λεπτά περίπου.

Σερβίρουμε σε ένα ωραίο γιορτινό πιάτο τα φιλετάκια και τα συνοδεύουμε με λίγο από το πιλάφι με τα λαχανικά.

ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ Ο ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ ΤΗΣ ΡΑΝΙΑΣ

ΥΛΙΚΑ

200γρ. καρύδια

200γρ. αμύγδαλα

1 κουταλιά της σούπας  κανέλα σε σκόνη

1 κουταλιά της σούπας γαρύφαλλο σε σκόνη

1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη κρυσταλλική

650 γρ. φύλλο κρούστας για γλύκα

250 γρ. βούτυρο

Ξυλάκια από γαρύφαλλο για τα κομμάτια

 

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

300γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

250 ml νερό

2 ξυλάκια κανέλας για το άρωμα

2-3 ξυλάκια γαρύφαλλο

Φλούδες από πορτοκάλι ή από λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χτυπάμε στο moulti τα καρύδια και τα αμύγδαλα χωρίς όμως να γίνουν σκόνη. Τα ρίχνουμε σε ένα μπολ και στη συνέχεια προσθέτουμε τη κανέλα, το γαρύφαλλο και τη ζάχαρη. Τα ανακατεύουμε καλά. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα σκεύος. Σε ένα ταψί βάζουμε 5 φύλλα από κάτω και τα βουτυρώνουμε προσθέτουμε λίγο γέμιση πάνω και συνεχίζουμε το ίδιο μέχρι να τελειώσει η γέμιση. Μόλις τελειώσει η γέμισή μας, βάζουμε πέντε βουτυρωμένα φύλλα από πάνω. Στη συνέχεια χαράζουμε τα γλυκό διαγώνια και πάνω από κάθε κομμάτι βάζουμε ένα ξυλάκι γαρύφαλλο. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 45-50 λεπτά. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει τελείως. Εν τω μεταξύ φτιάνουμε το σιρόπι. Σε ένα σκεύος βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό τα ξυλάκια κανέλας, τα ξυλάκια από το γαρύφαλλο και τις φλούδες από το λεμόνι και το πορτοκάλι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Σιροπιάζουμε το γλυκό αφού έχει κρυώσει εντελώς .

 

Χρόνια σας πολλά. Να περάσετε όμορφα. Χρόνια πολλά να ευχηθώ στους εορτάζοντες και τις εορτάζουσσες.

                                                                             Καλή σας όρεξη!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικά Σοφία Μπασκάκη

Check Also

Ενημέρωση της Αντιπεριφερειάρχη, Φανής Παπαθωμά για την χορήγηση των Δελτίων μετακίνησης των ΑΜΕΑ

Από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και την Π. Ε. Βοιωτίας θα χορηγηθούν τα  Δελτία Μετακίνησης …