Παρασκευή , 20 Οκτώβριος 2017 9:09 πμ
Home / Γεύσεις / Φανταστικό μπριός με γεύση μπισκότο-πραλίνα από την Αργυρώ

Φανταστικό μπριός με γεύση μπισκότο-πραλίνα από την Αργυρώ

Μπριός με σοκολάτα, ένα κομμάτι για τον καφέ, ένα για το κολατσιό, ένα για το παιδί, δεν θα μείνει ψίχουλο.

Υλικά Συνταγής

  • Στερεά υλικά
  • 600 γραμ. αλεύρι δυνατό ή για όλες τις χρήσεις
  • 80 γραμ. ζάχαρη
  • 2 πρέζες αλάτι
  • 1 κύβος νωπή μαγιά
  • 1 βανίλια
  • Υγρά υλικά
  • 150 γραμ. βούτυρο μαλακό
  • 150 γραμ. γάλα χλιαρό
  • 2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • Για το τελείωμα
  • 6 μπισκότα πτι μπερ ολικής αλεσμένα
  • 8-10 κ.σ. πραλίνα σε θερμοκρασίας δωματίου
  • λίγες κ.σ. γάλα ή διάλυμα αυγού για να γυαλίσει
  • λίγη άχνη

Εκτέλεση

Για τη Μαγιά

Για να ενεργοποιήσουμε τη μαγιά, τη διαλύουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ρίχνουμε λίγο νερό. Ανακατεύουμε να διαλυθεί. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10′ να ενεργοποιηθεί. Όταν αφρίσει η επιφάνεια, είναι έτοιμη και την προσθέτουμε στο αλεύρι.

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε. Σε μπολ βάζουμε τα αυγά και τα χτυπάμε να ενωθούν.

Προσθέτουμε το χλιαρό γάλα, το μαλακό βούτυρο και τα ανακατεύουμε με κουτάλι. Τα ρίχνουμε στα στερεά υλικά. Σε χαμηλή ταχύτητα χτυπάμε με τον γάντζο ζυμώματος τα υλικά για 1΄-2′ να ενωθούν. Στη συνέχεια, χτυπάμε τα υλικά σε δυνατή ταχύτητα για 8-10′ να γυαλίσει η ζύμη. Η τελική της μορφή θα είναι λεία, απαλή και εύπλαστη, μαλακή ζύμη.

Μαζεύουμε τις ενώσεις από κάτω και την τοποθετούμε σε μπολ . Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό σημείο για μια ώρα να φουσκώσει.

Τη βγάζουμε στον πάγκο και την κόβουμε σε 4 όμοια κομμάτια. Σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια με πλάστη ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε στρογγυλό φύλλο με πάχος 2-3 χιλιοστά και διάμετρο 23-25 εκ.
Τοποθετούμε ένα κομμάτι λαδόκολλα σε λαμαρίνα.

Βάζουμε επάνω το 1 φύλλο και με σπάτουλα αλείφουμε όλη την επιφάνεια με στρώση πραλίνα. Πασπαλίζουμε τριμμένο μπισκότο. Σκεπάζουμε με το επόμενο φύλλο, επαναλαμβάνουμε πραλίνα, μπισκότο, φύλλο, πραλίνα- μπισκότο και σκεπάζουμε με το τελευταίο φύλλο.
Σύνολο έχουμε 4 στρώσεις φύλλο και 3 στρώσεις πραλίνα-μπισκότο.

Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε στα 4 αφήνοντας 3-4 εκ. ζύμης στο κέντρο ενωμένα. Βάλτε ένα μικρό σφηνάκι στο κέντρο της ζύμης για να μην ξεχαστείτε και κατά λάθος την κόψετε.

Χωρίζουμε τα 4 κομμάτια σε 8 και μετά σε 16. Σαν μια πίτσα δηλαδή κομμένη σε 16 τρίγωνα με το κέντρο ενωμένο για να συγκρατεί τα κομμάτια. Πιάνοντας ανά 2 κομματάκια τα στρίβουμε 2 φορές ώστε να σχηματιστούν δίχρωμα κύματα ζύμη -πραλίνα. Στην ένωση των δυο φύλλων τσιμπάμε την κάτω ένωση να κολλήσει και μετά την πάνω, πιέζοντας ελαφρά προς το κέντρο να σχηματίσει λουλούδι με ρίγες.

Αφήνουμε το μπριός σε ζεστό σημείο για 30′ να φουσκώσει. Αλείφουμε με γάλα η διάλυμα αβγού να γυαλίσει.

Ψήνουμε στους 180ºC σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30′ να ροδίσει και να φουσκώσει.
Καυτό όπως είναι το αχνίζουμε με λίγη άχνη και το σερβίρουμε ζεστό.

argiro.gr

 

 

Σχετικά Σοφία Μπασκάκη

Check Also

Προσλαμβάνονται 6.667 μόνιμοι εργάτες καθαριότητας -Σε ποιους Δήμους [λίστα]

Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, υπέγραψε τα αιτήματα των Δήμων για την πρόσληψη 6.667 μόνιμων …