Τετάρτη , 25 Απρίλιος 2018 3:38 μμ
Home / Ροή Νέων / «Χθες αργά στο μπαρ το ναυάγιο»-Εικόνες ντροπής στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Ωρωπού που αμαύρωσαν την ιστορία του Δήμου Ωρωπού

«Χθες αργά στο μπαρ το ναυάγιο»-Εικόνες ντροπής στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Ωρωπού που αμαύρωσαν την ιστορία του Δήμου Ωρωπού

Χθες αργά στο μπαρ το ναυάγιο βρέθηκα να τα πίνω με… πολλούς Αγίους! Μετά το ξεπουπούλισμα έφτασαν, αισίως, και στο … ξεκατίνιασμα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ωρωπού, το οποίο συνεδρίασε χθες μέχρι τις 3 τα ξημερώματα!  Η αντιπαράθεση της Δημοτικής Αρχής με την Αντιπολίτευση έχει ξεφύγει από κάθε όριο ευπρέπειας. Δεν είναι πολιτική αλλά προσωπική.

Τα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του χθεσινοβραδινού Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ωρωπού, αποτελούν μια μαύρη σελίδα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση του τόπου, που κουβαλάει μια μακραίωνη ιστορία.

Τα όσα ακούστηκαν αποτελούν ντροπή για δημοτικούς άρχοντες και προσβάλουν τη δημοκρατία. Υποβιβάζουν την ποιότητα των συνεδριάσεων και θέτουν αμείλικτα τα ερωτήματα: Ποιος ο ρόλος των αιρετών μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, ποιες είναι οι στοχεύσεις τους, αν υπηρετούν το ρόλο για τον  οποίο τους εξέλεξαν οι πολίτες κι αν προασπίζουν τα συμφέροντα του Τόπου ή απλά επιδεικνύουν τις προσωπικές τους δυνατότητες με ύβρεις και απειλές.

Η ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι από την αρχή, καθώς η συνεδρίαση λόγω καύσωνα ξεκίνησε σχετικά αργά στις 8.00 μ.μ. και ολοκληρώθηκε στις 3.00 π.μ.. Στην ημερήσια διάταξη υπήρχαν 37 θέματα, τα περισσότερα εκ των οποίων ήταν σημαντικά, με κυρίαρχο αυτό της επέκτασης των συμβάσεων των 60 εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας, όπου παρίσταντο οι ενδιαφερόμενοι. Προηγήθηκαν οι ανακοινώσεις και τρία προ ημερησίας θέματα.

Οι σκηνές που διαδραματίστηκαν επί  επτά ώρες στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Μαρκόπουλου, όπου συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Ωρωπού, ήταν απείρου κάλους και τελικά Χιτσκοκικής  εξέλιξης με την αποχώρηση, στις 2.45 τα ξημερώματα, της Αντιπολίτευσης, ενώ οι αποχωρήσεις είχαν ξεκινήσει από πολύ νωρίτερα… λόγω  κούρασης των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου…!!!

Η επανάκαμψη του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μετά την αργία του κ. Γ. Οικονομάκου στις συνεδριάσεις φάνηκε ότι ήταν ένα καλό νέο. Μόνο που με το καλημέρα όλα άλλαξαν όταν ο κ. Γ. Οικονομάκος,  στην ώρα των ανακοινώσεων, άσκησε δριμεία κριτική στο έργο της Δημαρχιακής Αρχής με την συμπλήρωση των τριών χρόνων θητείας της. Το φυτίλι είχε αρπάξει καθώς η απάντηση του Δημάρχου  κ. Θ. Ρούσσης ήταν ευθεία και σκληρή κάνοντας λόγο για όσα συνέβησαν κατά την παραλαβή του Δήμου το 2014, όπου δεν βρήκε ούτε κλειδιά, ούτε μελέτες , ούτε φακέλους με έργα στο δήμο.

Από το σημείο εκείνο άρχισε το «πανηγύρι» των αντεγκλήσεων. Καθώς η αντιπολίτευση σε κάθε θέμα αναζητούσε υπαρκτό, ή μη, αίτιο διαπληκτισμού με τη Δημοτική Αρχή από το ότι δεν είχαν λάβει εισηγήσεις, δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία στις εισηγήσεις των θεμάτων, δεν δίνονταν σαφείς απαντήσεις, μέχρι το γιατί δεν έλαβαν το λόγο να εκθέσουν τις απόψεις τους και οι συμβασιούχοι. Κι εκεί χάθηκε η μπάλα. Βεβαίως ο κανονισμός προβλέπει ονομαστικές ψηφοφορίες σε κάθε θέμα αλλά ταυτόχρονα ορίζει και το χρόνο αίτησής τους και όχι για «ψύλλου πήδημα», ώστε να κωλυσιεργεί η διαδικασία. Πάντως ο Δήμαρχος συγκαταβατικός δήλωσε ότι σε όλα τα θέματα θα υπάρχει εφεξής ονομαστική ψηφοφορία. Ίδωμεν!

Μέχρι και διακοπή του Δημοτικού Συμβουλίου υπήρξε, παγκόσμια πρωτοτυπία, αναγκαία όμως, για να συνεδριάσει η Οικονομική Επιτροπή, ώστε να εγκρίνει το κονδύλι για τους συμβασιούχους, και εν συνεχεία να ψηφίσει το Δημοτικό Συμβούλιο την επέκταση των συμβάσεων τους.

Βεβαίως, ρόλος της Αντιπολίτευσης είναι να ελέγχει τη Δημοτική Αρχή. Να εκθέτει τις απόψεις της και να συμβάλει στην νόμιμη λειτουργία του Δήμου. Και η Δημοτική Αρχή να δίνει απαντήσεις στο πλαίσιο του Δημοκρατικού διαλόγου, έστω κι αν η αντιπολίτευση είναι εριστική ακόμη και στα όρια της προκλητικότητας.

Χθες όμως τα πράγματα έδειξαν ότι η απόσταση που χωρίζει τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα αποκτά επικίνδυνες διαστάσεις και οδηγεί σε επικίνδυνους ατραπούς για τη δημοκρατική λειτουργία του οργάνου. Το υβρεολόγιο το οποίο εκατέρωθεν «διατυπώθηκε» δεν περί ποιεί τιμή για κανέναν. Άγγιξε τα όρια της χυδαιολογίας. Ανάρμοστες και απολύτως καταδικαστέες συμπεριφορές πεζοδρομιακού επιπέδου για τις οποίες όλοι οφείλουν να ζητήσουν ειλικρινή συγγνώμη από τους πολίτες.

Η φωτιά άναψε όταν ο κ. Γ. Οικονομάκος αποκάλεσε αναίτια  τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κ Κ. Δέδε «ζώον» για να προκαλέσει τη δίκαιη οργή του τελευταίου ο οποίος έξαλλος και  όρθιος απειλούσε με μηνύσεις λέγοντας «Θα καταφύγω στη Δικαιοσύνη. Για σήκω πάνω Οικονομάκο Μανιάτη να δούμε πως θα σε φτιάξει ένας Αρβανίτης. Θα αναλάβετε τις ευθύνες σας κύριε», ενώ ο κ. Δ. Βελτανιώτης ζητούσε την αποπομπή του κ. Οικονομάκου, εάν όρθιος δεν ζητούσε συγγνώμη. Τη ζήτησε «καθήμενος» πάντως!

Η συνέχεια δόθηκε μεταξύ του Αντιδημάρχου Αφιδνών κ. Γ. Πούλου και του Δημοτικού Συμβούλου κ. Αγγ. Χατζηιωάννου, όπου εδώ οι ύβρεις ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Οι δύο  Δημοτικοί Σύμβουλοι δεν έφτασαν στα χέρια χάρις την παρέμβαση των ψυχραιμότερων που ανησύχησαν, καθώς  ο κ. Πούλος ο οποίος ένοιωσε μια μικρή αδιαθεσία λόγω της έντασης.

Η κόντρα του Δημάρχου με τον κ. Γιασημάκη και, κυρίως, τον κ. Δημητρίου είναι πάντα στην ημερήσια διάταξη. Μόνο που χθες ξεπέρασε τα εσκαμμένα κάνοντας λόγω για «έλλειψη τσίπας» και ότι «δεν φοράνε παντελόνια». Ακούστηκαν από τον κ. Δημητρίου περί «Δημαρχιακής  τρελίτσας που πουλάει και ότι δεν σέβεται τα χρήματα των πολιτών με τις αναθέσεις». «Πανεπιστημιακού» επιπέδου ήταν και οι απαντήσεις του κ. Γιασημάκη ο οποίος ανέδειξε τη δική του ευφράδεια στα «γαλλικά».

Εκείνος που την πλήρωσε ήταν ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Μιχ. Χασιώτης, ο οποίος, όπως είναι γνωστό, έντιμα υπερασπίζεται τις θέσεις του κόμματός του ενίοτε και με περισσή ζέση. Χθες επιχείρησε να στηρίξει τους συμβασιούχους με επιμονή αλλά και με πολιτικά επιχειρήματα αν και σε έντονο ύφος. Δέχτηκε τα πυρά του Δημάρχου ο οποίος του είπε «Κανένας κομμουνιστής δεν  μπορεί να κάνει ότι θέλει εδώ μέσα. Εδώ δεν είναι Περισσός. Και εδώ δεν είναι το μαντρί σου».

Και μέσα σε όλα αυτά οι μεταμεσονύκτια, περίπου στις 2 και 30 το πρωί, δριμύτατη επίθεση του Αντιδημάρχου Οικονομικών κ. Γ. Δάβρη στον κ. Οικονομάκο, με αφορμή την σύσταση ΚΕΠ στο Χαλκούτσι, κατηγορώντας τον ότι δεν έκανε κανένα έργο για το Χαλκούτσι κι ότι ήταν ανύπαρκτος σαν Δήμαρχος.

Να υποθέσω ότι όλη αυτή η ένταση στα όρια του εξευτελισμού ενός θεσμού που θα πρέπει να διαφυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού από όλους τους αιρετούς ήταν απόρροια του καύσωνα ή της Πανσελήνου μάλλον θα ήταν υπερβολικό.

Η αιτία είναι ότι υπάρχει έλλειψη σωστής διαχείρισης των Δημοτικών Συμβουλίων. Η Αντιπολίτευση θέτει συνεχώς το ερώτημα ποιος προεδρεύει ο κ. Γκικάκης ή ο Δήμαρχος, ο οποίος παρίσταται, εισηγείται κάποια θέματα, απαντάει σε ερωτήσεις δημοτικών συμβούλων αλλά δεν έχει ψήφο; Πρέπει να εγγράφονται τόσα πολλά και σημαντικά θέματα στην ημερήσια διάταξη ενός Δημοτικού Συμβουλίου; Τηρείται ο κανονισμός λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου με την απαιτούμενη επάρκεια και μάλιστα ο Πρόεδρος να συνηγορεί ότι επικρατεί εικόνα νηπιαγωγείου και ο Δήμαρχος να τον εγκαλεί με τη φράση «Αυτό είναι το Δημοτικό σου Συμβούλιο;».

Εάν η εικόνα του Δημοτικού Συμβουλίου δεν αλλάξει, τότε ίσως στο μέλλον ζήσει η τοπική κοινωνία κι άλλες «εκπλήξεις» πολύ πιο δυσάρεστες.  Για αυτό όλες οι παρατάξεις οφείλουν να καθίσουν και να αποφασίσουν τι είδους Δημοτικό Συμβούλιο επιθυμούν. Ρωμαϊκή αρένα αντιπαραθέσεων μέχρι εσχάτων ή ένα πολιτικό στίβο διατύπωσης θέσεων και απόψεων για να πάει μπροστά ο Δήμος Ωρωπού; Όλοι είναι συνυπεύθυνοι για την τραγική εικόνα που αποτυπώθηκε χθες και θα ήταν χρήσιμο γρήγορα να γυρίσουν σελίδα και να δουν ότι ο Τόπος δεν αντέχει παρακμιακά φαινόμενα που διασύρουν την υπόστασή του και τη ιστορία του.

Σχετικά Σοφία Μπασκάκη

Check Also

Η παράξενη γέφυρα στην οποία οι σκύλοι πέφτουν στο γκρεμό

Το μυστήριο δεν λείπει στον κόσμο μας, αν και αυτά που συμβαίνουν σε σκοτσέζικη γέφυρα …