Χωρίς ναυαγοσώστες οι παραλίες του Δήμου Ωρωπού

Χωρίς ναυαγοσώστες είναι οι παραλίες του Δήμου Ωρωπού μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου κι ενώ εκατοντάδες επισκέπτες καθημερινά απολαμβάνουν το μπάνιο τους στα νερά του Ευβοϊκού.

Είναι και αυτό ένα από τα πολλά κακώς κείμενα της ελληνικής γραφειοκρατίας, της έλλειψης συντονισμού και προγραμματισμού, που όμως θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Χθες μια γυναίκα 70 χρονών έχασε τη ζωή της αβοήθητη, από ανακοπή καρδίας, ενώ κολυμπούσε στα Πηγαδάκια Χαλκουτσίου. Σε απόσταση λίγων μέτρων εκατοντάδες λουόμενοι, μεταξύ αυτών και δεκάδες μικρά παιδιά,  απολάμβαναν τη δροσιά της θάλασσας σε μια  από της πιο καυτές μέρες του φετινού καλοκαιριού.

Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί εάν υπάρξουν και άλλα τραγικά συμβάντα στις παραλίες του Δήμου Ωρωπού και χαθούν ανθρώπινες ζωές από αμέλεια ή αβελτηρία του συστήματος. Ποιος θα φέρει την ευθύνη; Και πως είναι δυνατόν να λειτουργούν οργανωμένες παραλίες χωρίς να υπάρχουν ναυαγοσώστες;

Η αλήθεια είναι ότι η Δημοτική Αρχή έγκαιρα είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες για την επάνδρωση των ακτών με ναυαγοσώστες, αλλά η  ελληνική γραφειοκρατία έκανε και πάλι το θαύμα της.

Όπως μας ανέφερε ο Αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Βελτανιώτης, ενώ είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την ανακήρυξη μειοδότη του  διαγωνισμού  του έργου, της τάξης των 100 χιλιάδων ευρώ, περίπου, η Πολιτεία άλλαξε το νόμο με τις προδιαγραφές που απαιτούνται για να λάβει κάποιος μέρος στο διαγωνισμό και εκεί ήρθαν τα πάνω κάτω.

Για τον Δήμο Ωρωπού οι προδιαγραφές ορίζουν την πρόσληψη 7 ναυαγοσωστών, ενός Επόπτη και ενός σκάφους με δύο άνδρες πλήρωμα. Αποτέλεσμα ήταν καμία εταιρία να μην συμμετάσχει στο διαγωνισμό, ο οποίος κρίθηκε άγονος. Οι ναυαγοσωστικές εταιρίες έκριναν ασύμφορο το έργο για το Δήμο Ωρωπού. Δύο φορές, επίσης, επιχειρήθηκε ανάθεση του έργου αλλά και αυτές οι προσπάθειες απέβησαν άκαρπες.

Ο κ. Βελτανιώτης επεσήμανε ότι η Δημοτική Αρχή ίσως θα έπρεπε να αποφασίσει, όσοι νοικιάζουν τις παραλίες προς εκμετάλλευση να υποχρεούται να έχουν και ναυαγοσώστες, ώστε να λυθεί το πρόβλημα.

Σήμερα η Δημοτική Αρχή με έγγραφό της ζητά από το Λιμεναρχείο Σκάλας Ωρωπού να επανακαθορίσει τον απαιτούμενο αριθμό ναυαγοσωστών για την περιοχή και ακολούθως να γίνει νέα προκήρυξη του διαγωνισμού.

Σε κάθε περίπτωση η όποια κατάληξη του θέματος θα αργήσει και ίσως χαθεί και ολόκληρος ο Ιούλιος.

«Μέχρι τότε ο καλός θεούλης να βάλει το χέρι του και να μην ζήσουμε ξανά συμβάντα ανάλογα του χθεσινού, γιατί τότε οι ευθύνες μπορεί να αναζητηθούν σε πολλές πλευρές», όπως χαρακτηριστικά μας ανέφερε στέλεχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

­­­­­