Αναδεικνύεται το Αρχαίο Θέατρο Τανάγρας

3.9.2016

Προγραμματική Σύμβαση  Πολιτισμικής Ανάπτυξης για την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Τανάγρας υπέγραψαν  την  30η Ιουνίου 2016 ο Δήμος Τανάγρας, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Το  έργο φέρει τον τίτλο: «ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΑΡΧΑΙΑΣ ΤΑΝΑΓΡΑΣ» και θα χρηματοδοτηθεί από τον Δήμο Τανάγρας με το ποσό των 50 χιλιάδων ευρώ. Η διάρκεια υλοποίησης της Προγραμματικής Σύμβασης είναι δύο έτη, με δυνατότητα παράτασης δύο επιπλέον ετών.

 Η Προγραμματική σύμβαση περιγράφει το έργο ως εξής: καθαρισμός, αποτύπωση και ανάδειξη της θέσης του αρχαίου θεάτρου, το οποίο βρίσκεται στους πρόποδες του υψώματος «Γριμάδα». Ταυτόχρονα με τις εργασίες στο θέατρο θα πραγματοποιηθεί καθαρισμός και αποτύπωση δημοσίων κτιρίων που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του θεάτρου, καθώς αυτό δεν αποτελούσε μεμονωμένο κτίσμα αναψυχής, αλλά τμήμα λατρευτικής θέσης με ναούς και δημόσια αρχιτεκτονήματα στο στενό περιβάλλον του.

 Το αρχαίο θέατρο Τανάγρας  είναι μνημείο που διαγράφεται  εμφανώς στο φυσικό έδαφος. Έχει δε προκαλέσει το ενδιαφέρον της ακαδημαϊκής κοινότητας των ιστορικών /αρχαιολόγων σε πανελλήνιο και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Με την ευκαιρία της έναρξης των εργασιών καθαρισμού-ανασκαφής του αρχαίου θεάτρου, ο Δήμος Τανάγρας σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας οργανώνει θεατρική παράσταση με το έργο «Βάκχες» του Ευριπίδη.

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί την 17η Σεπτεμβρίου 2016, ημέρα Σάββατο και ώρα 8:00μμ εντός του αρχαιολογικού χώρου του αρχαίου θεάτρου Τανάγρας, με ελεύθερη είσοδο.

Η παράσταση είναι δημιουργία των θεατρικών ομάδων της περιοχής («Δήλια  Δρώμενα»/Δηλεσίου, «Δημοσθένης Λιάπης»/ Οινοφύτων, «Υρία»/ Παραλίας Αυλίδος) και προσφέρεται στο πλαίσιο του εορτασμού για την αναβίωση του αρχαίου θεάτρου.

Ο Δήμος Τανάγρας ευχαριστεί τους καλλιτέχνες για την ευγενική προσφορά τους.

Ο Δήμος Τανάγρας, με την υπογραφή της προγραμματικής  σύμβασης, τιμά το ιστορικό όνομά του, τιμά τις ρίζες του που φθάνουν στα βάθη της αρχαιότητας.

Η πολιτιστική εκδήλωση είναι έκφραση σεβασμού προς το ιστορικό παρελθόν μας και μας γεμίζει συγκίνηση, καθώς το σπουδαίο αυτό μνημείο «μιλά» μέσα από την γη κι εμείς ακούμε σήμερα την φωνή του ,έπειτα από 2.300 χρόνια σιγής.

Η παρουσία σας λοιπόν θα συμβάλει ιδιαίτερα σε ένα γεγονός πολιτισμικής σημασίας για τον τόπο μας, σε ένα γεγονός που λαμβάνει υπερτοπικό χαρακτήρα από αυτήν την οικουμενικότητα του αρχαίου ελληνικού θεάτρου.

Διαβάστε το μήνυμα του Δημάρχου Τανάγρας κ. Β. Περγάλια: Αναβίωση του Αρχαίου Θεάτρου Τανάγρας

αρχαιο θεατρο Ταναγρας

Comments are closed.