Αντίθετος ο Αβραμόπουλος με τον Μουζάλα

9.2.2016

Δεν έχει τεθεί θέμα εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν ούτε θέμα στρατιωτικής ενίσχυσης στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, δήλωσε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Σε παρέμβασή του κατά την συνέντευξη που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας στο Star, ο κ. Αβραμόπουλος ξεκαθάρισε πως δεν έχει τεθεί ζήτημα εγκλωβισμού προσφύγων στην Ελλάδα, ούτε ενίσχυση των στρατιωτικών συνόρων με την ΠΓΔΜ, ούτε έξοδος της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν, καθότι η νομοθεσία είναι σαφής.

«Δεν τίθεται ζήτημα να προστατευτεί η υπόλοιπη Ευρώπη από την Ελλάδα. Η Ελλάδα πρέπει να επαινεθεί για το γεγονός ότι περιθάλπει όλους αυτούς τους ανθρώπους και ειδικά οι κάτοικοι των νησιών που έχουν δώσει δείγματα πολιτισμού με τη στάση τους» συμπλήρωσε, σημειώνοντας ότι «δεν έγιναν ποτέ επίσημα συζητήσεις για ‘μικρή Σένγκεν’».

Ο κ. Αβραμόπουλος περιέγραψε πως έλεγχοι διενεργούνται τακτικά στα κράτη-μέλη και όταν παρατηρηθούν προβλήματα ή ελλείψεις, προτείνονται διορθώσεις, ενώ υπογράμμισε πως οι έλεγχοι και οι εκθέσεις δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα. «Οι επισημάνσεις θα μπορούσαν να γίνουν και χωρίς την προσφυγική κρίση» συμπλήρωσε σχετικά.

Υποστήριξε, επίσης, πως υπάρχουν χώρες της ΕΕ που δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους στο θέμα του προσφυγικού και «επικαλούνται το πρόσχημα ότι από την ώρα που δεν έχουν λειτουργήσει τα hotspot δεν μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία. Και υπάρχει μια δόση αλήθειας σε αυτό». Ωστόσο, όπως είπε, έχουν ληφθεί πρωτοβουλίες και σύντομα θα στείλει ο ίδιος επιστολή προς αυτές τις χώρες «να συμμορφωθούν με τις δεσμεύεις και τις υπογραφές τους».

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι τα hotspots μπορούν να δημιουργηθούν μόνο μέσα στα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι στην Τουρκία, ενώ στην Ελλάδα και την Ιταλία, τις κύριες πύλες εισόδου, ετοιμάζονται τέσσερα-πέντε τέτοια σημεία στην κάθε χώρα.

Όπως επισήμανε, τα hotspots θα στελεχώνονται, μεταξύ άλλων, από μέλη της Europol, της Υπηρεσίας Ασύλου και από στελέχη των εθνικών αρχών, ενώ εκεί θα διεκπεραιώνονται η ταυτοποίηση και η δακτυλοσκόπηση. Στη συνέχεια, τα δεδομένα θα περνούν στη βάση πληροφοριών και θα αρχίζει η διαδικασία της μετεγκατάστασης, η οποία έχει μείνει πολύ πίσω.

Μιλώντας για την ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε πως για την Ελλάδα έχουν εγκριθεί εδώ και ένα χρόνο 475 εκατ. ευρώ και μέχρι τώρα η χώρα έχει καταθέσει 16 αιτήματα για επείγουσα χρηματοδότηση, εκ των οποίων έχουν εγκριθεί τα 14 που αφορούν 29,2 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα είναι υπό έγκριση.

«Όταν αρχίσουν να λειτουργούν τα hotspots θα διατεθούν και τα υπόλοιπα χρήματα και θα ακολουθήσουν και άλλα» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος και παραδέχτηκε πως «τώρα τα πράγματα τρέχουν, παλιότερα είχαμε καθυστερήσεις». Επίσης, 100 εκατ. ευρώ προορίζονται προς τον ΟΗΕ και το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) για κέντρα προσωρινής φιλοξενίας στην Ελλάδα.

Ερωτηθείς για τα 3 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Τουρκία, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε πως θα διατεθούν στο ειδικό ταμείο βοήθειας των προσφύγων και όχι απευθείας στην Τουρκία.