Αντίθετο το Τοπικό Συμβούλιο Μαλακάσας με την απόφαση της Δημοτικής Αρχής για το Hotspot στη Μαλακάσα

13.3.2016

Ανεξαρτητοποιείται ο κ. Σπύρος Λίτσας

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ώρες το Έκτακτο Συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Μαλακάσας, με θέμα την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας 7 Μαρτίου για την εγκατάσταση προσφύγων-μεταναστών στο στρατόπεδο της Μαλακάσας.

Όπως προανήγγειλαν ο Πρόεδρος του Τοπικού Μαλκάσας κ. Ευάγγελος Γκουζούνης και ο τοπικός σύμβουλος κ. Σπύρος Λίτσας, δεν είχαν καμία ενημέρωση από τη Δημοτική Αρχή για τη δημιουργία Hotspot στο παλιό στρατόπεδο της Μαλακάσας και η απόφαση πάρθηκε ερήμην του Τοπικού, για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που αφορά τους κατοίκους όχι μόνο της Μαλακάσας αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Ωρωπού. Ο κ. Σπύρος Λίτσας εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του και την απόφαση του να ανεξαρτητοποιηθεί, τονίζοντας τη διαφοροποίησή του από την απόφαση της Δημοτικής Αρχής.

Την Παρασκευή 11 Μαρτίου, μόλις 4 μέρες μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να φιλοξενηθούν συγκεκριμένα 500 πρόσφυγες Σύριοι, ο κυβερνητικός μηχανισμός εγκατέστησε στο στρατόπεδο της Μαλακάσας 700 Αφγανούς μετανάστες-πρόσφυγες, ανάμεσα τους 300 παιδάκια ταλαιπωρημένα και ασυνόδευτα, ενώ αναμένονται μέσα στις επόμενες μέρες να έρθουν κι άλλοι. Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν κατά τη συνεδρίαση, η κυβέρνηση στοχεύει στην εγκατάσταση 4.000 προσφύγων που θα φιλοξενηθούν στη Μαλακάσα τουλάχιστον για 3-4 χρόνια, ενώ παράλληλα πληροφορίες αναφέρουν μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων-μεταναστών.

Οι κάτοικοι της Μαλακάσας είναι ανήσυχοι για τις συνέπειες που θα υπάρξουν από την εγκατάσταση αυτή, καθώς το χωριό τους είναι μικρό και με λίγους κατοίκους με αποτέλεσμα να θεωρούν πρακτικά αδύνατο να στηρίξουν ένα τόσο μεγάλο πληθυσμό προσφύγων και μεταναστών, όσο και αν έχουν την καλή πρόθεση.

Παρά το γεγονός ότι το Συμβούλιο της τοπικής Κοινότητας Μαλακάσας κάλεσε τον Δήμαρχο Ωρωπού κ. Θωμά Ρούσση και τον Αντιδήμαρχο κ. Γιώργο Σίδερη να παραστούν προκειμένου να συζητηθεί το θέμα, δεν παραβρέθηκε κανένας από τους δύο αλλά ούτε και άλλος εκπρόσωπος της Δημοτικής Αρχής.

Το γεγονός αυτό ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τους κατοίκους της Μαλακάσας, οι οποίοι νιώθουν ότι παραγκωνίζονται και ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται για εκείνους, όπως χαρακτηριστικά είπαν, καθώς λαμβάνονται αποφάσεις που καθορίζουν την ζωή τους, γεννώντας πολλά αναπάντητα ερωτήματα για το «τι μέλλει γενέσθαι» στην περιοχή.

Στο Τοπικό Συμβούλιο παρέστησαν ο πρώην Δήμαρχος Ωρωπού και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Γιάννης Οιοκονομάκος, ο επικεφαλής της παράταξης «Ενεργός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες» και δημοτικός σύμβουλος κ. Νώντας Δημητρίου, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ωρωπού κ. Μιχάλης Χασιώτης, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γιώργος Παπαγιάννης, οι πρώην πρόεδροι της Κοινότητας Μαλακάσας κ. Κωνσταντίνος Λίτσας και κ. Μανίκας και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού κ. Παναγόπουλος οι οποίοι εξέθεσαν τις απόψεις τους, όπως και οι κάτοικοι της Μαλακάσας.

Οι παράμετροι που τέθηκαν αφορούσαν τις σωστές συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων-μεταναστών στο στρατόπεδο της Μαλακάσας, την ιατρική τους περίθαλψη αλλά και την Δημόσια Υγεία, την υποβάθμιση της περιοχής και της ποιότητας ζωής των κατοίκων, την αστυνόμευση και την πυρασφάλεια, την έλλειψη νερού και κυρίως την έλλειψη ενημέρωσης.

Μετά τις ομιλίες πάρθηκε η απόφαση να προχωρήσει το Τοπικό Συμβούλιο Μαλακάσας σε ψήφισμα βάσει του οποίου θα καταγγέλλεται η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία όπως έδειξαν οι εξελίξεις δεν τηρήθηκε.

ΔΕΙΤΕ την δήλωση ανεξαρτητοποίησης του κ. Σπύρου Λίτσα:

http://wp.me/p5CbRZ-3pq

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΣ-Κ. ΛΙΤΣΑΣ

ΜΑΝΙΚΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΣΙΩΤΗΣ

ΝΩΝΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ