Αποχή δικηγόρων 9 -15 Δεκεμβρίου

6.12.2015

Αποχή από τα καθήκοντά τους αποφάσισαν οι δικηγόροι όλης της χώρας από τις 9 έως τις 15 Δεκεμβρίου αντιδρώντας στην εφαρμογή του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου

Στη συνεδρίαση της ολομέλειας παρέστη το Σάββατο ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα υπήρξε πριν από λίγες ημέρες ανταπόκριση των θεσμών στα αιτήματα επανεξέτασης διατάξεων του νέου Κώδικα. Όπως είπε, εκπρόσωποι των δανειστών δέχτηκαν να συζητήσουν τα λειτουργικά και πρακτικά προβλήματα που αναμένεται να προκύψουν από την εφαρμογή του.

Ο κ. Παρασκευόπουλος ζήτησε την άμεση συνδρομή της ολομέλειας στη σύνταξη αναλυτικού κειμένου με τα προβλήματα αυτά, και επισήμανε ότι όλα τα αιτήματα θα τεθούν προς επεξεργασία σε ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή που θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα απονομής της Δικαιοσύνης και της οργάνωσης των δικαστηρίων.

Αφού ο υπουργός Δικαιοσύνης αποχώρησε, ο πρόεδρος της ολομέλειας και του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας Βασίλης Αλεξανδρής ενημέρωσε αναλυτικά το σώμα για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει σχετικά με τον ΚΠολΔ, οι οποίες είναι σε εξέλιξη

Όπως τόνισε, το δικηγορικό σώμα ανέλαβε να ενημερώσει απευθείας τους εκπροσώπους των θεσμών για τα αδιέξοδα που θα προκαλέσει η εφαρμογή του νέου Κώδικα στα δικαστήρια, εξαιτίας των σημαντικών ελλείψεων σε δικαστές, διοικητικό προσωπικό και υποδομές.

Η ολομέλεια των Προέδρων όλων των δικηγορικών Συλλόγων της χώρας ενέκρινε ομόφωνα την πρόταση για πανελλαδική αποχή.

Επίσης, εξουσιοδότησε τη συντονιστική επιτροπή των δικηγορικών συλλόγων να συνεδριάσει στις 18 Δεκεμβρίου προκειμένου να αξιολογήσει εκ νέου την κατάσταση.