Αυξάνονται οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα

11.11.2015

Αξιοσημείωτη αύξηση των αυτοκτονιών έχει παρατηρηθεί στην Ελλάδα κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, με τις αυτοκτονίες να παρουσιάζουν σημαντική αύξηση στις οικονομικά ενεργές ηλικιακές ομάδες και στους άνδρες να είναι σημαντικά περισσότερες απ’ ότι στις γυναίκες.

Στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας 2001-2012 ο δείκτης αυτοκτονιών αυξήθηκε συνολικά κατά 43,9%. Σημειώθηκαν 4641 περιπτώσεις αυτοκτονίας, 3840 εκ των οποίων ήταν από άνδρες, ανεβάζοντας σημαντικά το δείκτη αυτοκτονιών κατά την περίοδο της κρίσης. Οι αυτοκτονίες σε γυναίκες ήταν σαφώς λιγότερες, 801, σε ποσοστό που στατιστικά δεν αυξήθηκε και δεν επηρεάστηκε άμεσα από την δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας.

Το θλιβερό αυτό θέμα έχει απασχολήσει τους ιατρικούς κύκλους και θα συζητηθεί αύριο στην Αθήνα στο Συνέδριο Προληπτικής Ψυχιατρικής που ξεκινά. Η οργάνωση γίνεται από την Εταιρεία Προληπτικής Ψυχιατρικής με τη συνεργασία της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και της Ψυχιατρικής Εταιρείας Ανατολικής Ευρώπης και Βαλκανίων, με Πρόεδρο του Συνεδρίου τον καθηγητή Γιώργο Χριστοδούλου, Επίτιμο Πρόεδρο της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας.

Το Συνέδριο θα απασχολήσει και ένα ακόμα θέμα, αυτό της παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας και των προληπτικών παρεμβάσεων, καθώς και οι παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην προαγωγή της ψυχικής υγείας των πολιτών και οι οποίες έχουν θετική σχέση κόστους/οφέλους. Τι σημαίνει αυτό;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, κοστίζει περισσότερο η μη θεραπεία της ψυχικής νόσου, παρά η θεραπεία της, η μη πρόληψη της ψυχικής νόσου έναντι της πρόληψής της, η μη χρηματοδότηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας έναντι της χρηματοδότησής της. Η οικονομία που επιλέγεται να γίνει σε δομές ψυχικής υγείας που κλείνουν, καταλήγει να είναι πιο επιζήμια για το κράτος, καθώς ξοδεύονται περισσότερα χρήματα.

Σε ένα ακόμα σκέλος του συνεδρίου θα γίνει αναφορά σε προβλήματα ψυχικής υγείας στην Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Η συγκεκριμένη περιοχή έχει υποφέρει πολύ τα τελευταία χρόνια. Οι οικονομικές κρίσεις σε συνδυασμό με στερήσεις και εντάσεις, οι πόλεμοι και οι καταστροφές, είχαν σοβαρό αντίκτυπο στην ανθρώπινη ευημερία και ψυχική υγεία. Σε αυτό συνέβαλλαν αρνητικά και οι επιπτώσεις  στις ιατρικές και ψυχιατρικές δομές.

Σε ορισμένες χώρες παρατηρείται μια σταδιακή βελτίωση της κατάστασης, σε πολλές όμως άλλες κλιμακώνεται ανησυχητικά. Με κεντρική ομιλήτρια την ακαδημαϊκό Ντουσίτσα Λέτσιτς – Τόσεβσκι, διακεκριμένοι ομιλητές από τις χώρες αυτές θα αναφερθούν στα προβλήματα.

Παράλληλα θα γίνει συζήτηση σχετικά με τα ψυχιατρικά προβλήματα που συναρτώνται με την προσφυγιά και την μετανάστευση, καθώς επίσης και στον προγραμματισμό για την οργάνωση ψυχιατρικών υπηρεσιών στην Ελλάδα και σε θέματα σχετικά με την πρόληψη και την προαγωγή της ψυχικής υγείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ