Δασικές “βόμβες” για τα αυθαίρετα στο Δήμο Ωρωπού-Τι δηλώνει ο Δήμαρχος Ωρωπού 

Με ημερομηνία-ορόσημο τη 12η Οκτωβρίου εκτιμά το Υπουργείο Περιβάλλοντος πως θα ξεκινήσει η ανάρτηση των δασικών χαρτών για το 17% της χώρας. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, από το ΥΠΕΝ έχει προαναγγελθεί πως η ανάρτηση θα αφορά την Kεντρική Μακεδονία αλλά και την Ανατολική Αττική, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις πυρόπληκτες περιοχές, όπως το Καπανδρίτι και τον Κάλαμο.

Σύμφωνα με τον “Ελεύθερο Τύπο”, στην Ανατολική Αττική αναμένεται να δημιουργηθεί τεράστιο αλαλούμ, αφού διατηρεί μέχρι και σήμερα διαφορετικό νομικό-πολεοδομικό καθεστώς, με αποτέλεσμα να χρειάζεται οι πολίτες να μαζέψουν πολλά έγγραφα προκειμένου να στηρίξουν την ένστασή τους και να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τα παράβολα.

Ανάλογο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν και οι ΟΤΑ των συγκεκριμένων περιοχών που θα κληθούν να καταθέσουν τις οικιστικές πυκνώσεις και τα όρια οικισμού, την ίδια ώρα που το υπουργείο έχει υποσχεθεί πως μέχρι τέλος του έτους θα έχει αναρτηθεί σε διαβούλευση ο σχετικός νόμος Τσιρώνη (σ.σ.:για τις οικιστικές πυκνώσεις). Όσον αφορά πάντως στην προηγούμενη ανάρτηση (το 35%), το Υπουργείο Περιβάλλοντος παρατείνει μέχρι και τις 25 Οκτωβρίου την υποβολή πρόδηλων σφαλμάτων και τα αιτήματα εξαγοράς.

Όπως αναφέρει ο κ. Γιάννης Μαχίκας, διπλωματούχος αγρονόμος-τοπογράφος-μηχανικός ΕΜΠ, στην υπόλοιπη Ανατολική Αττική (εκτός δηλαδή των περιοχών Δροσιά, Κηφισιά, Μαραθώνα, Νέα Πεντέλη, Πεντέλη, Φυλή, Βαρνάβα, Γραμματικό, Καπανδρίτι), “οι δασικοί χάρτες συντάχθηκαν πριν από το 2012, ως υποστηρικτικές μελέτες της Κτηματολόγιο Α.Ε. (νυν ΕΚΧΑ ΑΕ), δεν έχουν αναρτηθεί και για να αναρτηθούν χρειάζονται επικαιροποίηση, καθώς έχουν εκδοθεί νέες πράξεις χαρακτηρισμού και έχουν καθοριστεί νέες αναδασωτέες περιοχές, οι οποίες και δεν έχουν συμπεριληφθεί”.

Και προσθέτει πως υπάρχουν περιοχές με διαφορετικό νομικό-πολεοδομικό καθεστώς.

Τι σημαίνει όμως αυτό και τι τελικά για το Δήμο Ωρωπού;

Στο Δήμο Ωρωπού, συναντάμε διανομές συνοικισμών και διανομές αγροτικών κλήρων, οριοθετημένους οικισμούς, εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια με κυρωμένες πράξεις εφαρμογής, εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια χωρίς κυρωμένες πράξεις εφαρμογής, περιοχές με ακυρωθέντα ρυμοτομικά σχέδια, περιοχές υπό ένταξη, ιδιωτικές διανομές αναγκαστικών συνεταιρισμών (Συκάμινο), οικοδομικούς συνεταιρισμούς (υπαλ. ΕΤΕ, υπαλ. υπ. Γεωργίας και Αξιωματικών) και εκτός σχεδίου περιοχές”.

Σύμφωνα με τον “Ελεύθερο Τύπο”, ο Δήμαρχος Ωρωπού, Θωμάς Ρούσσης, τονίζει ότι μπορεί όλα τα παραπάνω να ισχύουν, ωστόσο εκτιμά πως δεν θα επηρεάσουν την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Σημασία έχει για εκείνον, όπως είπε, να τηρηθούν οι πρόσφατες υποσχέσεις του αν. υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου και να γίνει σωστή δουλειά με τα αναδασωτέα. Δηλαδή να κριθούν ως αναδασωτέες μόνο οι εκτάσεις που κάηκαν και όχι οι παράπλευρες, όπως συνέβη σε άλλες περιοχές.

Κτηματολόγιο

Η μελέτη κτηματογράφησης για τη δημιουργία Εθνικού Κτηματολογίου στις προκαποδιστριακές κοινότητες Βαρνάβα, Γραμματικού, Καλάμου, Καπανδριτίου, Μαρκοπούλου Ωρωπού, Νέων Παλατίων, Σκάλας Ωρωπού, Συκαμίνου και Ωρωπού της περιφερειακής ενότητας Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής και η παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών, η υπεγράφη σύμβαση στις  18 Σεπτεμβρίου 2017 για έναρξη της μελέτης και ο προγραμματισμός για την έναρξη συλλογής δηλώσεων είναι τον Μάιο 2018.

capital.gr