Διχάζει η ανάθεση αποκομιδής των απορριμμάτων από ιδιώτη

Ένταση προκαλεί μεταξύ  της Δημοτικής Αρχής και της Αντιπολίτευσης η απόφαση να δοθεί σε ιδιώτη η αποκομιδή των απορριμμάτων του Δήμου Ωρωπού αντί του ποσού των 6,5 εκατ. ευρώ για χρονικό διάστημα τριών χρόνων.

Το θέμα συζητήθηκε και στο Δημοτικό Συμβούλιο της 17ης Μαΐου όπου ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δυναμική Πολιτεία» κ. Γ. Γισημάκης τόνισε ότι: «Η ανάθεση της αποκομιδής των σκουπιδιών σε ιδιώτη είναι αχρείαστη καθώς αυτή γίνεται εύρυθμα κι αποδοτικά από το υπάρχον προσωπικό του δήμου, κάτι το οποίο έχει αποδεχτεί και η Δημοτική Αρχή. Το σωστό είναι να δίνεται η αποκομιδή των απορριμμάτων σε ιδιώτη μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όταν πολλαπλασιάζεται ο πληθυσμός στην περιοχή».

Έκανε δε λόγο για διαγωνισμό κατά τον οποίο η προκήρυξη  εμπεριείχε όρους που δεν επέτρεπαν σε μεγάλο αριθμό υποψηφίων να μετάσχουν, όπως για παράδειγμα να απασχολούν, τουλάχιστον, 50 εργαζόμενους και να διαθέτουν άδεια  ψυγείου για τη μεταφορά νεκρών ζώων και πτηνών. Επίσης κατήγγειλε  ότι «η τελική έκπτωση του 2% που δόθηκε, από τον ανάδοχο, είναι εξαιρετικά μικρή και για αυτό έπρεπε ο διαγωνισμός να κριθεί άγονος». Και κατέληξε λέγοντας «νόμιμο μπορεί να είναι, είναι και ηθικό;»

Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ν. Δημητρίου υποστήριξε ότι «δεν χρειάζεται εργολάβος για τα σκουπίδια. Η έκπτωση του 2% είναι γελοία. Έπρεπε να καταπέσει. Παροπλίζετε το προσωπικό αλλά και το στόλο των οχημάτων του δήμου για την καθαριότητα».

Ο Δήμαρχος Ωρωπού κ Θ. Ρούσσης απαντώντας τόνισε ότι: «Το θέμα της αποκομιδής των απορριμμάτων είναι  κάτι που συζητείται από πέρυσι. Έχει ψηφιστεί στο Δ.Σ. εσείς που ήσασταν; Εσείς τώρα το καταλάβατε; Ο Δήμος θα έχει όφελος ένα εκατ. ευρώ.

Ο διαγωνισμός είναι διεθνής και ηλεκτρονικός οπότε δεν μπορούσε  να γίνει καμία παρέμβαση ούτε στην προκήρυξη πόσο μάλλον στη διαδικασία. Από τους έξι ενδιαφερόμενους προσφορά κατέθεσαν δύο. Πράγματι η έκπτωση είναι μικρή αλλά δεν μπορούμε να κρίνουμε άκυρο τον διαγωνισμό. Είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε διαφορετικά θα πληρώναμε εμείς το κόστος.

Αναφορικά με την άδεια του ψυγείου μεταφοράς πτηνών και ζώων αυτή ήταν υπόθεση δύο τριών ημερών να την εκδώσει κάποιο».

Ο κ. Ρούσσης επεσήμανε, επίσης, ότι «ο δήμος θα κρατήσει την ανακύκλωση θα έχει τον πλήρη έλεγχο της διαδικασίας αποκομιδής των απορριμμάτων και μπορεί ανά πάσα στιγμή εφόσον δεν τηρούνται οι όροι να διακόψει τη σύμβαση, ενώ δεν θα απολυθούν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα».