Εικόνες ντροπής και οικολογικής ασέβειας στα Πηγαδάκια από οικιστές και επισκέπτες

Ο σεβασμός στο περιβάλλον είναι Πολιτισμός. Και ο Πολιτισμός απαιτεί Παιδεία. Απαιτεί ποιότητα ανθρώπων που σκέφτονται το αύριο του τόπου.

Δυστυχώς υπάρχουν πολλοί που αντιμετωπίζουν το περιβάλλον με καταστροφική μανία. Έλλειψη σεβασμού. Βυσσοδομούν στο μέλλον του τόπου. Δεν εξηγείται διαφορετικά αυτό που συμβαίνει σε πολλά σημεία του Δήμου Ωρωπού. Εικόνες ντροπής. Αποκρουστικές από αυτούς που έρχονται κάθε Σαββατοκύριακο για να χαρούν τα εξοχικά τους ή να απολαύσουν τα μπάνια  τους. Αλλά και μερίδα επιχειρηματιών που έχουν επενδύσει στην περιοχή και θέλουν να προσελκύσουν επισκέπτες για να αυξήσουν το τζίρο των επιχειρήσεών τους.

Η εικόνα που αντικρίσαμε πάλι σήμερα Κυριακή, είναι απερίγραπη. Αν και ο Δήμος μάζεψε τα σκουπίδια, αν και το Τοπικό Χαλκουτσίου περνάει ξανά και ξανά για να διατηρήσει την παραλία καθαρή, η κατάσταση βγαίνει εκτός ελέγχου από εμάς τους ίδιους που πετάμε τα σκουπίδια όπου να’ ναι.

Στη Λεωφόρο Χαλκουτσίου, στα Πηγαδάκια δεκάδες μαύρες σακούλες δίπλα στις μπάρες του δρόμου στη στροφή για Εφέδρων Αξιωματικών. Προφανώς δεν ξεχάστηκαν από την εποχή  της περιόδου Κοσκωτά, όπου οι μαύρες σακούλες είχαν την τιμητική τους. Είναι απορρίμματα κάποιας επιχείρησης που θεώρησε ότι εκεί είναι ο κατάλληλος χώρος απόθεσής τους.

Αλλά και στην Εφέδρων η ίδια εικόνα. Μόνο που δεν υπάρχουν μαύρες σακούλες αλλά μεγάλα αντικείμενα, κλαδιά και μπάζα. Εικόνα «άρμα ιδέσθαι» πολιτισμένων οικιστών.

Όπως και στην Νέα Εκάλη, όπου τα μπάζα μέχρι και οι καναπέδες κάνουν πάρτι στο δρόμο, καθώς οι κάτοικοι της θερινής περιόδου ήρθαν να καθαρίσουν τα σπίτια τους βρωμίζοντας τους γύρω δρόμους. Το πιο τραγικό είναι ότι, ενώ οι κάδοι είναι άδειοι κάποιοι είτε δεν πέτυχαν το στόχο να πετάξουν τα απορρίμματά τους στους κάδους, είτε βρήκαν πιο εύκολο να τα εναποθέσουν έξω από αυτούς.

Κι εδώ τίθεται το ερώτημα. Φταίει η Δημοτική Αρχή για αυτή την άθλια εικόνα; Και τι μπορεί να κάνει όταν οι ίδιοι οι πολίτες δεν σέβονται το τόπου που ζουν. Όταν δεν υπάρχει οικολογική συνείδηση; Εδώ είναι θέμα συμπεριφοράς.

Η Δημοτική κατ’ επανάληψη έχει εκδώσει ανακοινώσεις, έχει δώσει τηλέφωνα επικοινωνίας για ενημέρωση σχετικά με το ποιες μέρες ο Δήμος συγκεντρώνει τα ογκώδη αντικείμενα. Ακούει κανείς; Μπαίνει κανείς στον κόπο να τηλεφωνήσει για να κανονίσει τις συγκεκριμένες μέρες να πετάξει τις «σαβούρες» του;  Είναι όχι απλώς λυπηρό είναι ντροπή να θέλουμε τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή με τέτοια νοοτροπία.

Η λογική τα σκουπίδια στην αυλή του διπλανού μας αρκεί να μην ενοχλούν εμάς είναι λογική καταδικασμένη και αποτυχημένη. Το περιβάλλον ανήκει σε όλους μας. Και όλοι έχουμε δικαίωμα να το απολαύσουμε και να το χαρούμε καθαρό. Καιρός κάποιοι «έξυπνοι» να βάλουν μυαλό και να σκεφτούν πολιτισμένα για το συμφέρον όλων.