Η ΕΕ κλείνει το Βαλκανικό δρόμο για τους πρόσφυγες – Αποθήκη ψυχών η Ελλάδα

6.3.2016

Αποφασισμένοι είναι οι  Ευρωπαίοι να κλείσουν τον βαλκανικό διάδρομο για πρόσφυγες και μετανάστες, ώστε να σταματήσουν τις προσφυγικές ροές. Αυτό προβλέπεται στο προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής που διεξάγεται την Δευτέρα στις Βρυξέλλες όπου μετέχει και η Τουρκία  οπότε και  θα το ανακοινώσουν.

Σύμφωνα με την αυστριακή εφημερίδα DerStandard,  η οποία υποστηρίζει ότι έχει δει το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος της Συνόδου, θα αναφέρεται ότι η «Οδός των Δυτικών Βαλκανίων» θα κλείσει άμεσα κι θα δοθεί η απαραίτητη ευρωπαϊκή στήριξη στην Ελλάδα για τον αριθμό των μεταναστών που θα εγκλωβιστούν στη χώρα.

«Στην Ελλάδα θα δοθεί η μέγιστη βοήθεια σε αυτή τη δύσκολη στιγμή», με γρήγορη κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων από τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη, αναφέρει χαρακτηριστικά το έγγραφο.

Επιπλέον, σύμφωνα με το δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας, θα υπάρξει συμφωνία επαναπροώθησης με την Τουρκία, για τους μετανάστες που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για λήψη ασύλου. Παράλληλα, θα ζητηθεί από την Τουρκία η άμεση και εποικοδομητική συμμετοχή της στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. στο Αιγαίο.

Η συμφωνία αυτή, που θα έχει τη μορφή συμφωνητικού μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουνίου. Μέχρι τότε ο συντονισμός θα γίνεται σε διμερές επίπεδο μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Τέλος, το προσχέδιο αναφέρει ότι θα ενισχυθεί η παρουσία της Frontex στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα σύνορα με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία.

Μεταξύ των αρμοδιοτήτων της θα είναι ο έλεγχος της εύρυθμης λειτουργίας των hotspots, όπου οι πρόσφυγες θα καταγράφονται και στη συνέχεια θα προετοιμάζονται για την μετεγκατάσταση στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, για τις οποίες αναφέρει ότι μέχρι την 1η Απριλίου θα πρέπει να κάνουν περισσότερα απ’ όσα έχουν δεσμευτεί αυτή τη στιγμή.

Συμμετοχή στη διαδικασία θα έχει και η Europol, η οποία θα αναλάβει την εξάρθρωση του λαθρεμπορίου. Η πρόοδος του σχεδίου θα εξεταστεί ξανά στην επόμενη Σύνοδο του Μαρτίου.

Σε κάθε περίπτωση αν το προσχέδιο είναι αληθές ως προς το περιεχόμενο  του οι εταίροι μας θα κλείσουν τον βαλκανικό διάδρομο και η Ελλάδα θα μετατραπεί σε αποθήκη χιλιάδων ψυχών με άγνωστο το μέλλον του. Όσο για τα κονδύλια των περίπου 3 δις ευρώ που θα διαθέσει η Κομισιόν για τους πρόσφυγες στη χώρα μας είναι μάλλον το τυράκι στη φάκα των ευρωπαϊκών σχεδίων. Παράλληλα θα είναι μια μεγάλη ήττα της ελληνικής διπλωματίας και της κυβέρνησης γενικότερα στη διαχείριση της κρίσης.