Η λίστα του Forbes με τους δισεκατομμυριούχους του 2018-Ποιοι Έλληνες είναι μέσα

Το χάσμα μεταξύ των πραγματικά πλούσιων και των απλώς πλούσιων συνεχίζει να διευρύνεται, καθώς οι περιουσίες των δισεκατομμυριούχων φτάνουν σε νέα ύψη. Ο αριθμός των ανθρώπων που κατάφεραν να μπουν στη φετινή 32η ετήσια λίστα του αμερικανικού περιοδικού Forbes, έσπασε νέα επίπεδα ρεκόρ κι έφτασε τους 2.208 δισεκατομμυριούχους.

Συνολικά οι δισεκατομμυριούχοι έχουν περιουσία-ρεκόρ ύψους 9,1 τρισ. δολ., αυξημένη κατά 18% συγκριτικά με ένα χρόνο πριν. Η περιουσία των 20 πλουσιότερων ανθρώπων στον πλανήτη αγγίζει το εκπληκτικό ποσό ύψους 1,2 τρισ. δολ., ένα ποσό που αντιστοιχεί περίπου στην ετήσια οικονομική παραγωγή του Μεξικού. Συνολικά, ίσως αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 1% του συνόλου των δισεκατομμυριούχων, αλλά τα πλούτη τους ανέρχονται στο 13% της συνολικής περιουσίας όλων των δισεκατομμυριούχων παγκοσμίως.

Ο Jeff Bezos είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη και στην κορυφή της ετήσιας λίστας, χάρη στην ενίσχυση της τιμής των μετοχών της Amazon κατά 59% τους τελευταίους 12 μήνες, γεγονός που πρόσθεσε 39,2 δισ. δολ. στην περιουσία του. Πρόκειται για τα μεγαλύτερα κέρδη που κατάφερε σε ένα χρόνο, από τότε που το Forbes ξεκίνησε να συντάσσει τη λίστα των δισεκατομμυριούχων το 1987. Ο Jeff Bezos ξέρασε εύκολα τον συνιδρυτή της Microsoft  Bill Gates, ο οποίος δεν “φιγουράρει” στην πρώτη θέση για έκτη φορά από το 1995. Η περιουσία του Bill Gates ανέρχεται στα 90 δισ. δολ. φέτος.

Ο Γάλλος Bernard Arnault είχε το δεύτερο καλύτερο έτος μετά τον Bezos. Τα αποτελέσματα ρεκόρ στην αυτοκρατορία των ειδών πολυτελείας LVMH και μια συμφωνία για την εξαγορά σχεδόν ολόκληρης της Christian Dior βοήθησαν στην αύξηση της περιουσίας του Arnault κατά 30,5 δισ. δολ.. Είναι ο πλουσιότερος Ευρωπαίος για πρώτη φορά από το 2012 και ο τέταρτος πλουσιότερος στον κόσμο.

Ο επιχειρηματίας Warren Buffett διατήρησε την τρίτη θέση, ο Γάλλος Μπερνάρ Αρνό, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου πολυτελών ειδών LVMH, κατέλαβε την τέταρτη θέση του καταλόγου με τις μεγαλύτερες περιουσίες παγκοσμίως. Κατάφερε να ανέλθει 7 θέσεις σε σύγκριση με την προηγούμενη έκδοση του Forbes χάρη στην αύξηση της ισοτιμίας του ευρώ.

Δύο Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι βρίσκονται πλέον μεταξύ των 20 πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη: ο Ma Huateng, ιδιοκτήτης του κολοσσού του διαδικτύου Tencent, ο οποίος είναι ο πιο εύπορος άνθρωπος στην Ασία καταλαμβάνοντας την 17η θέση και ο Jack Ma, ο ιδρυτής του κινεζικού κολοσσού διαδικτυακού εμπορίου Alibaba, που κατέκτησε την 20η θέση.

Από τους μεγαλύτερους “χαμένους” αυτής της χρονιάς είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump, ο οποίος “βυθίστηκε” από την 544η θέση στην 766η θέση των δισεκατομμυριούχων παγκοσμίως με την περιουσία του να εκτιμάται στα 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια (2,5 δισεκατομμύρια ευρώ), ήτοι 400 εκατομμύρια μικρότερη σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, μόλις είχε ξεκινήσει η θητεία του στον Λευκό Οίκο.

Οι 10 πλουσιότεροι:

Οι τέσσερις Έλληνες της λίστας

Στη θέση 729 βρίσκεται ο Σπύρος Λάτσης με περιουσία 3,2 δισ. δολ., ο οποίος δραστηριοποιείται στον τραπεζικό τομέα και τη ναυτιλία. Ο Σπύρος Λάτσης διαχειρίζεται την περιουσία της οικογένειας του μετά το θάνατο του πατέρα του Γιάννη Λάτση το 2003, αναφέρει το Forbes.

Η οικογένεια συνεχίζει να ασχολείται με τη ναυτιλία μέσω της Latsco Shipping, ενώ έχει επίσης επενδύσεις στον τραπεζικό κλάδο, στην αγορά ακινήτων και στο πετρέλαιο. Ειδικότερα, η οικογένεια κατέχει μερίδια στην πετρελαϊκή εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια και στην εισηγμένη στο χρηματιστήριο Lamda Development. Κατέχουν επίσης ποσοστό στην EFG International, έναν τραπεζικό όμιλο με έδρα την Ζυρίχη.

Στη θέση 859 βρίσκεται ο Φίλιππος Νιάρχος με περιουσία 2,8 δισ. δολ., ως συλλέκτης τέχνης.

Στη θέση 965 είναι ο Αριστοτέλης Μυστακίδης με περιουσία 2,5 δισ. δολ., με δραστηριότητες στα μέταλλα και τα εμπορεύματα.

Τέλος, στη θέση 1999 βρίσκεται ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, με περιουσία 1,1 δισ. δολ., χάρη στις δραστηριότητές του στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Η οικογένεια του συνιδρυτή της Motor Oil Hellas έχει επίσης επενδύσεις στη ναυτιλία, τον χρηματοοικονομικό τομέα αλλά και σε ποδοσφαιρικές ομάδες, όπως αναφέρει το Forbes.