Κυκλοφοριακή αγωγή για παιδιά και μαθητές

13.9.2016

Η οδική αγωγή  είναι, πρωτίστως, ζήτημα διαπαιδαγώγησης του πολίτη από την παιδική ηλικία. Συνιστά αναγκαία προτεραιότητα της Πολιτείας γιατί η ανθρώπινη ζωή έχει ανυπολόγιστη αξία. Ειδικά όταν πρόκειται για τα παιδιά τα οποία αποτελούν το μέλλον του τόπου.

Η «Άποψη τώρ@» έχει την τιμή να παρουσιάζει, σήμερα, αποσπάσματα από το υπό έκδοση «βιβλίο» του κ. Κων. Σαμπάνη, Αστυν. Υποδ/ντή ε.α με τίτλο «Εγχειρίδιο Κυκλοφοριακής αγωγής – Οδική Ασφάλεια – Τροχαία ατυχήματα» και αφορούν την ασφαλή κυκλοφορία των παιδιών στους δρόμους.

Σκοπός του εγχειριδίου  του κ. Κων. Σαμπάνη, ενός ανθρώπου που αφιέρωσε τη ζωή του στην κοινωνική προσφορά, είναι η διαπαιδαγώγηση των παιδιών στους βασικούς κανόνες οδικής κυκλοφορίας και ασφάλειας από μικρή ηλικία,  η αντίστοιχη διαπαιδαγώγηση των εφήβων καθώς και η «κοινωνική εκπαίδευση» των ενηλίκων με σεμινάρια, διαλέξεις παρουσιάσεις κλπ. ώστε να επιδεικνύουν σωστή οδική συμπεριφορά.

Στόχος του η προστασία του υπέρτατου αγαθού της ζωής από τους κινδύνους του κυκλοφοριακού περιβάλλοντος και η μείωση του αριθμού των τροχαίων ατυχημάτων και του αριθμού των παθόντων.

Επ’ ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής περιόδου ο κ. Σαμπάνης  εύχεται  στους μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης  «καλή και δημιουργική σχολική χρονιά» και παράλληλα μας δίνει   σημαντικές  οδηγίες και συμβουλές σχετικά με την οδική  ασφάλεια.

“……Κάθε χρόνο θρηνούμε εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες, πολλοί από του οποίους μένουν ανάπηροι για όλη τους τη ζωή. …. Δυστυχώς ανάμεσα στους παθόντες υπάρχουν και πολλά παιδιά. …Πολλά τροχαία ατυχήματα στα οποία εμπλέκονται παιδιά, το ποσοστό των οποίων σύμφωνα με Ευρωπαϊκές έρευνες κυμαίνεται από 25-35%, συμβαίνουν στο «σχολικό ταξίδι”, δηλαδή κατά τη διαδρομή προς και από το σχολείο ή έξω απ΄ αυτό.   Αυτό οφείλεται στο ότι μεγάλος αριθμός μαθητών μετακινούνται μόνοι τους, πεζοί ή με ποδήλατο, χωρίς να γνωρίζουν τους βασικούς κανόνες και τους κινδύνους που υπάρχουν. …..Είναι γνωστό ότι η κυκλοφορία γενικά γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες που προβλέπονται στον Κώδικα οδικής Κυκλοφορίας. Κανόνες που μεγάλος αριθμός παιδιών αλλά και ενηλίκων δε γνωρίζουν.

……..Τα παιδιά τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 9 ετών πρέπει να συνοδεύονται από κάποιον ενήλικο. Αυτό πρώτα απ’ όλους πρέπει να το καταλάβουν οι γονείς οι οποίοι δεν πρέπει να αφήνουν τα παιδιά να κυκλοφορούν μόνα τους αφού έχουν άγνοια των κανόνων και των κινδύνων και επίσης, λόγω ηλικίας,  δε διαθέτουν την ωριμότητα  που χρειάζεται για να  αντιδράσουν σε έναν κίνδυνο.

………Μετά την ηλικία αυτή και με την προϋπόθεση ότι έχουν διαπαιδαγωγηθεί στους βασικούς κανόνες, θεωρητικά και πρακτικά, μπορούν να κυκλοφορούν χωρίς συνοδεία σε οδούς και σημεία με μικρή κυκλοφορία οχημάτων, ποτέ όμως με ποδήλατο.

ΟΔΗΓΙΕΣ  &  ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ  ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ – ΜΑΘΗΤΕΣ

       Αγαπητοί μαθητές

Αν βαδίζετε σε οδό με πεζοδρόμια:

       –Βαδίστε πάνω στα πεζοδρόμια ή στα ερείσματα της οδού. Ποτέ μη βαδίζετε πάνω στο οδόστρωμα, κινδυνεύετε με ατύχημα.

       –Αν υπάρχει πεζοδρόμιο στη μία πλευρά της οδού, προτιμήστε τη μεριά αυτή.

       -Βαδίστε στο εσωτερικό μέρος του πεζοδρομίου, κοντά στα σπίτια. Έτσι δεν κινδυνεύετε με ατύχημα.

       –Μη βαδίζετε στην άκρη του πεζοδρομίου κοντά στο οδόστρωμα. Είναι ενδεχόμενο να χάσετε την ισορροπία σας και να πέσετε ανάμεσα στα οχήματα, κίνδυνος ατυχήματος.

     Αν στο πεζοδρόμιο υπάρχει ειδική λωρίδα που προορίζεται να βαδίζουν οι τυφλοί μη βαδίζετε πάνω σ’ αυτήν. Δυσκολεύετε την κίνησή τους και τους εκθέτετε σε κινδύνους.

       Αν βαδίζετε σε οδό χωρίς πεζοδρόμια:

       Βαδίστε στην άκρη της οδού και αντίθετα με την κατεύθυνση που κινούνται τα οχήματα…

       -Αν δε σχηματίζετε πομπή ή ομάδα, βαδίστε σε απλό στοίχο, ο ένας πίσω από τον άλλον..

       Και στις δύο περιπτώσεις, μην παίζετε παιχνίδια, μην ενοχλείτε τους άλλους πεζούς, μην κάνετε χρήση  κινητού (μηνύματα, παιχνίδια, συνομιλία), μη φοράτε ακουστικά….

       Αν μετακινήστε πεζοί τη νύχτα:

       -Προτιμήστε τα σημεία που υπάρχει φωτισμός και προσέξτε τα οχήματα που κινούνται χωρίς  φώτα

       -Φορέστε ανοιχτόχρωμα ρούχα ή ρούχα με αντανακλαστικές ταινίες.

       -Κρατήστε στο χέρι ένα φακό αναμμένο, χωρίς να το ρίχνετε στα μάτια των οδηγών.

       Αν διασχίζετε το οδόστρωμα:

       -Βαδίστε πάνω στη διάβαση και ποτέ έχω απ’ αυτήν

       -Χρησιμοποιείστε τις ανισόπεδες διαβάσεις, υπόγειες ή υπέργειες, όπου υπάρχουν.

       -Αν υπάρχουν σηματοδότες για πεζούς συμμορφωθείτε με τις ενδείξεις τους.

       -Διασχίστε την οδό μόνον όταν είναι αναμμένο το πράσινο ανθρωπάκι, «Γρηγόρης».

       -Ποτέ μη διασχίζετε το οδόστρωμα αν το κόκκινο ανθρωπάκι, «Σταμάτης» είναι αναμμένο, ακόμη και αν δε διέρχονται οχήματα. Κίνδυνος ατυχήματος.

       -Στις διαβάσεις «Πελεκάνος» πατήστε το ειδικό κουμπί ενεργοποίησης και περιμένετε μέχρι να ανάψει ο «Γρηγόρης». Πριν διασχίσετε το οδόστρωμα βεβαιωθείτε ότι τα οχήματα έχουν σταματήσει από όλες τις δύο κατευθύνσεις διότι υπάρχουν ασυνείδητοι και ανεύθυνοι οδηγοί που παραβιάζουν τους σηματοδότες.

       -Αν δεν υπάρχουν σηματοδότες για πεζούς, ελέγξτε την κίνηση των οχημάτων από τις δύο πλευρές, υπολογίστε την ταχύτητα που κινούνται και την απόσταση που βρίσκονται. Αν κινούνται με μεγάλη ταχύτητα ή βρίσκονται κοντά μη διασχίζετε το οδόστρωμα. Κίνδυνος ατυχήματος.

       -Σε οδούς διπλή κατεύθυνσης, κοιτάξτε πρώτα αριστερά,  μετά δεξιά, μετά πάλι αριστερά. Βεβαιωθείτε ότι δεν κινδυνεύετε και διασχίστε με ασφάλεια.

       -Βαδίστε με γοργά και σταθερά βήματα. Ποτέ μη διασχίζετε το οδόστρωμα τρέχοντας ή με άλματα όπως οι  λαγοί, ούτε χαρακτηριστικά αργά όπως οι χελώνες.

       -Διασχίστε το οδόστρωμα κάθετα. Μη διασχίζετε διαγώνια ή ζικ-ζακ.

       -Μην πετάγεστε στο οδόστρωμα απότομα πίσω από εμπόδια. Οι οδηγοί ξαφνιάζονται και δε μπορούν να ακινητοποιήσουν ακαριαία το αυτοκίνητο. Κίνδυνος ατυχήματος.

       -Αν ακούσετε σειρήνα οχήματος έκτακτης ανάγκης που πλησιάζει, (ασθενοφόρο, περιπολικό, πυροσβεστικό), μη διασχίζετε το οδόστρωμα. Τα οχήματα αυτά έχουν προτεραιότητα και σίγουρα πηγαίνουν σε κάποιο περιστατικό.

       -Στους ισόπεδους κυκλικούς οδικούς κόμβους, (πλατείες), βαδίστε παράλληλα με τα κινούμενα οχήματα. Ποτέ μη διασχίζετε διαγώνια. Κίνδυνος ατυχήματος.

       -Στις διασταυρώσεις κινηθείτε περιμετρικά, γύρω-γύρω,  πάνω  στις διαβάσεις  αν υπάρχουν και ποτέ μην κινείστε διαγώνια. Κίνδυνος ατυχήματος. Συμμορφωθείτε με τις ενδείξεις των φαναριών αν υπάρχουν.

       Αν χρειαστεί να διασχίσετε τις γραμμές του τρένου:

       -Χρησιμοποιήστε πάντα τις φυλασσόμενες ή τις ανισόπεδες διαβάσεις.

       –Μην παραβιάζετε τον εξοπλισμό ασφαλείας, (κινητές μπάρες, ερυθρό σηματοδότη, ηχητικό σήμα κλπ). Κίνδυνος ατυχήματος.

       -Μη στέκεστε πολύ κοντά στις γραμμές. Ο «αέρας» από την κίνηση του τρένου μπορεί να σας παρασύρει. Κίνδυνος ατυχήματος

       –Μη διασχίζετε τις γραμμές εκτός διαβάσεων, μην παίζετε παιχνίδια και μη βαδίζετε κοντά ή πάνω στις γραμμές . Κίνδυνος ατυχήματος.

       -Αποφύγετε τις αφύλακτες διαβάσεις και τα αυθαίρετα περάσματα του σιδηροδρομικού δικτύου. Κίνδυνος ατυχήματος.

Τα ατυχήματα με τρένα είναι θανατηφόρα ή πολύ σοβαρά

       Αν μετακινήστε με οχήματα:

       -Αν επιβαίνετε σε δίκυκλο χρησιμοποιήστε  το προστατευτικό κράνος.

       -Επιβιβαστείτε ή αποβιβαστείτε στο όχημα από την πλευρά του πεζοδρομίου

       –Καθίστε στα πίσω καθίσματα και ανάλογα με την ηλικία και το ύψος χρησιμοποιήστε παιδικό κάθισμα ή ζώνη ασφαλείας.

       -Μην κάθεστε όρθιοι στο κενό ανάμεσα στα μπροστινά καθίσματα.

       -Αν χρησιμοποιείτε συγκοινωνιακά μέσα, περιμένετε στη στάση πάνω στο πεζοδρόμιο και όχι πολύ άκρη ή πάνω στο οδόστρωμα. Μη βιάζεστε να επιβιβαστείτε, μην παίζετε παιχνίδια και μην ενοχλείτε τους άλλους επιβάτες.

       -Αν υπάρχουν κενά καθίσματα καθίστε, διαφορετικά σταθείτε όρθιοι και κρατηθείτε γερά από τις χειρολαβές ή άλλο σταθερό σημείο. Αν το όχημα φρενάρει απότομα κινδυνεύετε με ατύχημα.

       -Αν κάθεστε και επιβιβαστούν ηλικιωμένοι, έγκυες  κλπ. παραχωρήστε τη θέση σας. Αυτό δείχνει ευγένεια και αγωγή. Δεν είναι σωστό ένας ηλικιωμένος να στέκεται όρθιος και εσείς να κάθεστε. Η ορθοστασία γι’ αυτούς είναι δοκιμασία ενώ για σας άσκηση.

       -Στα σχολικά λεωφορεία καθίστε στη θέση σας και χρησιμοποιήστε τη ζώνη ασφαλείας.

       -Μη βγάζετε τα χέρια και το κεφάλι έξω από τα ανοιχτά παράθυρα.

       -Μην πετάτε αντικείμενα έξω από το όχημα.

       -Μην προτρέπετε τον οδηγό να τρέξει επειδή κάποιο όχημα σας προσπέρασε. Τα αυτοκίνητα προορίζονται για την εξυπηρέτηση των ανθρώπων και όχι για αγώνες στους δρόμους.

       «Όποιος βιάζεται σκοντάφτει» λέει μία λαϊκή παροιμία. Το ίδιο ισχύει και στην κυκλοφορία με τη διαφορά ότι δε «σκοντάφτει» αλλά  παθαίνει ατύχημα. Για  να μην κινδυνεύετε λοιπόν με ατύχημα, το πρωί, ιδιαίτερα όταν πρέπει να πάτε σχολείο, ξυπνήστε νωρίς, για να έχετε χρόνο να ετοιμαστείτε. Μη χουζουρεύετε στο κρεβάτι όσο ζεστό και αν είναι. Διαφορετικά θα είστε αναγκασμένοι, τόσο εσείς όσο και οι συνοδοί σας  να τρέχετε.

       Κλείνουμε με ένα αίνιγμα:

«Ήλιος δεν είναι, ακτίνες έχει, πόδια δεν έχει και όμως τρέχει»  Τι είναι;

Ο κ. Σαμπάνης κλείνει την σημαντική για την νεολαία παρέμβασή του ευχόμενος κατά τη νέα σχολική χρονιά αλλά και τις επόμενες, να μη θρηνήσουμε άλλα παιδιά θύματα, όπως επίσης να μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα γενικά και ο αριθμός των παθόντων. Να σταματήσουμε να είμαστε η χώρα νεκρών και αναπήρων, εξ’ αιτίας των τροχαίων ατυχημάτων λόγω έλλειψης κυκλοφοριακής αγωγής.

Γιατί η ζωή είναι το πολυτιμότερο αγαθό, δεν αποτιμάται σε χρήμα και δεν αντικαθίσταται.