Ο Τύπος επιτελεί κοινωνικό έργο προς το συμφέρον των πολιτών

 9.4.2016

Του Ανδρέα Κάτσενου

Η προστασία της προσωπικής δραστηριότητας από κάθε μορφή δημοσιότητας είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε ανθρώπου, αρκεί να μην περιορίζει την ελευθερία του διπλανού του.

Τα δημόσια πρόσωπα τα οποία κατέχουν κρατικές ή αυτοδιοικητικές θέσεις, οι οποίες μάλιστα είναι και αιρετές η  και μη αιρετές, είναι υπόλογα στους πολίτες. Άρα και στην δημοσιοποίηση των λόγων και των πράξεων τους όταν αυτές άπτονται της εκπροσώπησης των πολιτών της κοινωνίας που εκπροσωπούν.

Το να μην επιθυμεί κάποιο πολιτικό πρόσωπο ή κάποιος Δήμαρχος να δημοσιοποιήσει την προσωπική ή επιχειρηματική του ζωή είναι, απολύτως, θεμιτή πράξη. Όταν όμως λειτουργεί εκπροσωπώντας τους πολίτες της πόλης που τον εξέλεξε ή εκπροσωπεί, μετέχοντας σε εκδηλώσεις όπως σε Συμβούλια, συνέδρια, είναι ομιλητής σε δημόσια δρώμενα,  υπογράφει  πρωτόκολλα  ή συμφωνίες ή ακόμα όταν δέχεται υπουργούς, βουλευτές,  δημόσια πρόσωπα ή προσωπικότητες, η δημοσιότητα είναι αναγκαία για την σωστή, έγκυρη κι έγκαιρη ενημέρωση των δημοτών.

Η κρυψίνοια ποτέ δεν λειτούργησε υπέρ των δημόσιων προσώπων ούτε βοήθησε τους πολίτες να σχηματίσουν εικόνα για τους εκπροσώπους τους ή τους διοικούντες οι οποίοι διαχειρίζονται τις τύχες τους.

Η εχθρότητα του Δημάρχου Τανάγρας απέναντι στον Τύπο σε προσωπικό  επίπεδο είναι δικό του ζήτημα το οποίο οφείλουν όλοι να σεβαστούν. Η εχθρότητα και ο αποκλεισμός του Τύπου από τα δρώμενα του Δήμου Τανάγρας, όπως έγινε κατά την πρόσφατη υπογραφή του Συμφώνου συνεργασίας για τον Ασωπό με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, -θέμα που απασχολεί όλη την Αττική και τη Βοιωτία- είναι ακατανόητη. Ξεπερνάει κάθε λογική προσέγγιση του προβλήματος. Χρήζει ιδιαίτερης έρευνας και αναζήτησης των αιτίων.

Οι δημοσιογράφοι είναι υπηρέτες του λαού για να προσφέρουν αντικειμενική ενημέρωση. Δεν υποκαθιστούν θεσμούς και πρόσωπα. Δεν είναι απέναντι σε κανέναν. Καταγραφείς δημόσιων γεγονότων είναι κι από τα γραφόμενά τους κρίνουν και κρίνονται.

Αυτό το δικαίωμά μας θα το υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο νόμιμο. Δεν θα ενδώσουμε σε φοβικά σύνδρομα, αυθαιρεσίες, αποκλεισμούς  ή λογής πιθανόν, συμφέροντα που δεν μας αγγίζουν. Δεν θα φιμωθούμε.  Δύσκολος ο δρόμος μας αλλά δεν θα τον εγκαταλείψουμε για κανέναν και κανένα λόγο. Δεν θα κάνουμε εκπτώσεις. Δεν θα εφιστούμε κόπων. Κι ας κριθούμε από τους πολίτες.