Προσπάθεια της Σερβίας να αποτρέψει την ένταξη του Κοσόβου στην UNESCO

4.11.2015

Η Σερβία συνεχίζει τις διπλωματικές προσπάθειες για να αποτραπεί η ένταξη του Κοσόβου στον Εκπαιδευτικό Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO), όσο αβέβαιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, τονίζει η σερβική κρατική ηγεσία με αφορμή τη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης της UNESCO, η οποία ξεκίνησε χθες στο Παρίσι.

Στην ατζέντα της 38ης ετήσια Γενικής Συνέλευσης του διεθνούς οργανισμού βρίσκεται από τις 21 Οκτωβρίου θετική σύσταση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της UNESCO για ένταξη του Κοσόβου βάσει σχετικού αιτήματος που υπέβαλε η Αλβανία.

Σήμερα, στη Γενική Συνέλευση του οργανισμού θα μιλήσει ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσιτς, ο οποίος βρίσκεται στο Παρίσι επικεφαλής αντιπροσωπείας, στην οποία μετέχουν ο υπουργός Πολιτισμού και Πληροφόρησης, Ίβαν Τάσοβατς, ο υπουργός Παιδείας, Επιστημών και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, Σρτζαν Βέρμπιτς και ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής της Σερβίας για τη συνεργασία με την UNESCO, Γκόραν Μιλασίνοβιτς.

Ο Ίβιτσα Ντάτσιτς εκτίμησε ότι η ψηφοφορία για την ένταξη του Κοσόβου στην UNESCO αναμένεται να διεξαχθεί στις 9 Νοεμβρίου και προέβλεψε ευνοϊκό για τη Σερβία αποτέλεσμα.

“Θα παλέψουμε μέχρι τέλους. Είναι η θέση της σερβικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού και του προέδρου. Δεν έχουμε τίποτα πιο σημαντικό από αυτό” δήλωσε ο κ. Ντάτσιτς, σημειώνοντας ότι μεταξύ των μελών του οργανισμού “πολλές χώρες είναι μικρές και μακρινές, όμως η φωνή τους μετράει”.

Ο Πατριάρχης Σερβίας, Ειρηναίος κάλεσε ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο να εμποδίσει την ένταξη του Κοσόβου στην UNESCO, δηλώνοντας ότι με αυτό τον τρόπο διακυβεύεται η σερβική ορθόδοξη κληρονομιά στο Κόσοβο.

Σε δήλωσή του, ο προκαθήμενος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας τόνισε ότι τα ιερά της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Κόσοβο είναι σε μεγάλο κίνδυνο, επειδή “οι υποστηρικτές του αποκαλούμενου κράτους του Κοσόβου θέλουν με την ένταξη στην UNESCO να κυριεύσουν τις σερβικές εκκλησίες και μονές”.

“Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία καλεί όλους τους ευσεβείς και ορθοδόξους, όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης και όσους ενδιαφέρονται για τα δικαιώματα και τη δικαιοσύνη στον κόσμο, να αντιταχθούν στην ένταξη του λεγόμενου κράτους του Κοσόβου στην UNESCO, η οποία θα ισοδυναμούσε με ανθρωπιστική καταστροφή, καταστροφή των ιερών της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και συνεπώς της παγκόσμιας κληρονομιάς” δήλωσε ο Πατριάρχης Σερβίας, Ειρηναίος.

Στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO, το οποίο έχει 58 κράτη-μέλη, το αίτημα της Αλβανίας για ένταξη του Κοσόβου στον οργανισμό υποστηρίχθηκε από 21 μέλη. Από τα 58 μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου, 32 έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, όμως 27 ψήφισαν υπέρ της ένταξής του στην UNESCO, 14 τάχθηκαν κατά και οι αποχές ήταν επίσης 14, αλλά οι ψήφοι και οι αποχές δεν αθροίζονται.

Στη Γενική Συνέλευση, η οποία συνεδριάζει κάθε δύο χρόνια, συμμετέχουν εκπρόσωποι 195 χωρών, από τις οποίες 111 έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο και 84 δεν το έχουν αναγνωρίσει. Η απόφαση για την προσχώρηση στον οργανισμό λαμβάνεται με πλειοψηφία των 2/3.

Ο Σάβα Γιάνιτς, ο ηγούμενος της μονής Βισόκι Ντετσάνι στο Κόσοβο, η οποία, μαζί με την υπόλοιπη σερβική πνευματική και πολιτιστική κληρονομιά είναι υπό την προστασία της UNESCO, ζήτησε ενόψει της συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης της UNESCO να αναβληθεί η ψηφοφορία για την εισδοχή του Κοσόβου στον οργανισμό.

Σε συνέντευξή του στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Σερβίας (RTS), ο αρχιμανδρίτης Σάβα Γιάνιτς ανέφερε ότι “είναι ανάγκη να δοθεί χώρος στο διάλογο στις Βρυξέλλες, στον οποίο το Βελιγράδι και η Πρίστινα, με τη συμμετοχή της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (SPC) θα συζητήσουν όλες τις λεπτομέρειες της μακροπρόθεσμης και θεσμικής προστασίας των σερβικών ιερών στο Κόσοβο”.

Με αφορμή την πληροφορία ότι η Πρίστινα έχει ετοιμάσει σχέδιο νόμου και στρατηγική για την προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, ο Σάβα Γιάνιτς προειδοποίησε για πρόθεση “αλβανοποίησης” της σερβικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

“Αυτά είναι έγγραφα που περιθωριοποιούν τον ρόλο της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της σερβικής κληρονομιάς και ακυρώνουν άλλα στοιχεία διεθνούς προστασίας, γεγονός που καταδεικνύει την πρόθεση των θεσμών του Κοσόβου, οι οποίοι μακροπρόθεσμα θέλουν να εφαρμόσουν ‘αλβανοποίηση’ στην πολλών αιώνων σερβική πολιτιστική κληρονομιά στο Κόσοβο” δήλωσε ο ηγούμενος της μονής, η οποία είναι υπό συνεχή προστασία, καθώς έχει γίνει αρκετές φορές στόχος επίθεσης Αλβανών εξτρεμιστών.

Σερβικά μοναστήρια και εκκλησίες που βρίσκονται στον κατάλογο της UNESCO των μνημείων σε κίνδυνο είναι υπό ειδική αστυνομική προστασία και το μοναστήρι Βίσοκι Ντετσάνι φυλάσσεται από Ιταλούς στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ (KFOR).

“Από το 1999, η μονή Βισόκι Ντετσάνι έγινε τέσσερις φορές στόχος ένοπλης επίθεσης, γεγονός που δείχνει ότι αυτό το τμήμα της κληρονομιάς απειλείται από εξτρεμιστές του πληθυσμού που είναι πλειοψηφία” ανέφερε ο ηγούμενος της Μονής.

Η σερβική ηγεσία ζήτησε στη διάρκεια κοινής συνεδρίασης με εκπροσώπους της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (SANU) και της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (SPC), τα μέλη της UNESCO να απορρίψουν το αίτημα του Κοσόβου για ένταξη στον οργανισμό και διεμήνυσε ότι είναι απαράδεκτη για τη Σερβία η προσχώρηση του Κοσόβου στην UNESCO. Τα μέλη της ηγεσίας της Σερβίας υπογράμμισαν τη δέσμευσή τους στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας και τόνισαν ότι ποτέ και σε καμία περίπτωση η Σερβία δεν θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Το Βελιγράδι που έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες διπλωματική μάχη για να αποτραπεί η ένταξη του Κοσόβου στην UNESCO αντέδρασε έντονα στη στάση δύο γειτονικών χωρών, της ΠΓΔΜ και του Μαυροβουνίου, οι οποίες στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του οργανισμού ψήφισαν υπέρ του αιτήματος της Πρίστινας.

Η στάση τους στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της UNESCO θα επηρεάσει τις σχέσεις του Βελιγραδίου με την Ποντγκόριτσα και τα Σκόπια, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Θα παραμείνει κηλίδα στις σχέσεις μας. Το Μαυροβούνιο και η ΠΓΔΜ δεν φαίνεται να μας βλέπουν ως προτεραιότητα, το ίδιο να αναμένουν και εκείνοι από εμάς, είχε δηλώσει ο κ. Ντάτσιτς.

Πηγή: Romfea.gr.