Ρωσία: Σε οικονομικό αποκλεισμό η Τουρκία-Ο Πούτιν ξεγράφει τον Εντογάν από σύμμαχο

25.11.2015

Έκκληση για ψυχραιμία κάνει η Διεθνής Κοινότητα, μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία, καθώς αναμένεται «απάντηση» από πλευράς της Ρωσίας, η οποία για την ώρα είναι οικονομική.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντιμίτρι Μεντβέντεφ με ανακοίνωση του αναφέρει πως η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την ακύρωση σημαντικών επιχειρηματικών σχεδίων που προωθούνται από κοινού με την Τουρκία.

Όπως συνεχίζει με το σύντομο αλλά σαφές μήνυμα του ο Ρώσος πρωθυπουργός, το αποτέλεσμα από μια τέτοια ακύρωση θα είναι ολέθριο για τις τουρκικές επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο να χάσουν το σημαντικό τμήμα που κατέχουν στη ρωσική αγορά, αν και δεν διευκρινίζονται τα σημαντικά επενδυτικά σχέδια που θα μπορούσαν να παγώσουν.

Επιπροσθέτως η Ρωσία ετοιμάζει κι άλλο οικονομικό πλήγμα για την Τουρκία, καθώς εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία προς τους πολίτες της, καλώντας τους να μην  επιλέξουν την Τουρκία ως εορταστικό τουριστικό προορισμό. Η Ρωσία προχωράει ακόμα παρακάτω απειλώντας να «κόψει» τον τουρκικού αγωγού φυσικού αερίου, ενώ δεν αποκλείεται ένα εμπάργκο στα τούρκικα προϊόντα.

Μιλώντας στην Guardian, Ρώσος αναλυτής επισήμανε ότι μετά την κατάρριψη του μαχητικού αεροσκάφους και τον θάνατο ενός ή και των δύο πιλότων, η Μόσχα θα επανεξετάσει πλήρως τις σχέσεις της με την Αγκυρα. Ο ίδιος τόνισε ότι ο Πούτιν δεν θα θεωρεί πλέον την Τουρκία φιλική χώρα και θα ξεγράψει τον Ερντογάν από σύμμαχο.

Μόλις λίγο μετά τις 11.00 σήμερα το πρωί  (ώρα Ελλάδος), το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ενημέρωσε πως η Ρωσία εξοπλίζεται με αεροσκάφη και ένα καταδρομικό πλοίο, τα οποία προτίθεται άμεσα να  στείλει στην “επίμαχη ζώνη”, στέλνοντας έτσι ένα ηχηρό μήνυμα απέναντι στο κτύπημα που δέχθηκε χθες από την Τουρκία.