Σκουρλέτης: Τα μέτρα θα περάσουν, αλλά τα προβλήματα δεν τελειώνουν

14.12.2015

Βέβαιος ότι τα μέτρα θα περάσουν αύριο από την Ολομέλεια της Βουλής εμφανίστηκε ο υπουργός Ενέργειας μιλώντας στο ΣΚΑΙ λέγοντας ότι «Τα μετρά θα περάσουν αύριο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τελειώνουν τα προβλήματα».

Και πρόσθεσε «Θα πρέπει να είμαστε σχετικά ικανοποιημένοι  με το πώς έχουμε πάει μέχρι σήμερα τη διαπραγμάτευση»..

Ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι «Το γεγονός ότι έχουμε πια ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες έχει αρχίσει να δρα καταλυτικά για το πώς βλέπουν την οικονομία ξένοι παράγοντες επενδυτές και θεωρώ ότι θα αρχίσουν να το αντιλαμβάνονται και οι πολίτες από την Άνοιξη του επόμενου χρόνου. Αυτό το κερδίσαμε και είναι πολύ σημαντικό».

Ενώ για την πρώτη κατοικία ότι «Το 60% όσων έχουν πάρει δάνειο για 1η κατοικία με διαβάθμιση όπως και τα μικρά επιχειρηματικά δάνεια προστατεύονται με τον ένα  ή με  το άλλον τρόπο.

Είναι πολύ διαφορετικό όταν μιλάμε για μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια που αποτυπώνουν τις παθογένειας του οικονομοπολιτικού  συστήματος της προηγούμενης περιόδου. Πως δόθηκαν σε ποιους δόθηκαν κλπ.

Μιλάμε για μεγάλες επιχειρήσεις σε αρκετούς χώρους. Κάποια αφορούν και τον χώρο των ΜΜΕ».

Αναφορικά με τον ΑΔΜΗΕ τόνισε ότι «Σε αυτήν την φάση της διαπραγμάτευσης  συζητάγαμε για τα δίκτυα τον ΑΔΜΗΕ. Επιτύχαμε να διατηρήσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα και τον έλεγχο του ΑΔΜΗΕ.

Στην διοίκηση και αυτό ορίζεται ρητά θα υπάρχει πλειοψηφία του δημοσίου, ο διευθύνων σύμβουλος δεν εκχωρείται στους ιδιώτες και θα προκύπτει σε συμφωνία.

Η εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι μέρος της αντίστοιχης ευρωπαϊκής. Η Ευρώπη θέλει να πετύχει την ενεργειακή ένωση και άρα αυτή είναι η γενική στρατηγική μέσα στην οποία και εμείς κινούμαστε. Αυτό σημαίνει μια απελευθέρωση πια στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό είναι σωστό να γίνει αλλά όχι με έναν τρόπο βίαιο και εις βάρος της ΔΕΗ».

Απαντώντας για την πιθανή αύξηση στο φόρο κατανάλωσης των καυσίμων είπε ό» Νομίζω ότι θα πρέπει να πάμε σε ένα σύστημα ειδικών φόρων το οποίο θα είναι μεταβλητό. Όταν η τιμή ανεβαίνει αυτός ο φόρος πρέπει να συμπιέζεται ώστε η τελική τιμή στον καταναλωτή να μην κάνει πια δυσπρόσιτη αγορά του συγκεκριμένου προϊόντος και το αντίθετο».

Και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «Το πρώτο ο που απασχολεί σήμερα την κυβέρνηση είναι η κοινωνική συναίνεση. Όταν χαθεί αυτή θα υπάρχει και μία αντανάκλαση στην κοινωνική συναίνεση. Θεωρώ ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να απολαμβάνει  την εμπιστοσύνη του κόσμου.

Δεν νομίζω ότι υπάρχει κατ’  ουδέν λόγο η προοπτική οικουμενικών σχημάτων».

(για το ασφαλιστικό) Καταλαβαίνω την αδυναμία τουλάχιστον  του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να συμφωνήσουν σε αυτό το ζήτημα γιατί θα ήταν η πλήρη αναίρεση των όσων έκαναν. Τι να μας πουν αυτοί που έκαναν  12 μειώσεις συντάξεων που έκαναν το psi.