Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις προσβλητικές δηλώσεις Φίλη

4.11.2015

Έντονες συνεχίζουν να είναι οι αντιδράσεις σύσσωμης της Αντιπολίτευσης για τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας κ. Ν. Φίλη για την γενοκτονία των Ποντίων την οποία χαρακτήρισε «εθνοκάθαρση».

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ν. Βούτσης δήλωσε ξεκάθαρα ότι το θέμα έχει λυθεί από το ίδιο το Σώμα άρα δεν υπάρχουν άλλες ερμηνείες.

Εντούτοις ο κ. Φίλης δέχεται τα πύρα της αντιπολίτευσης αλλά και κομματικών του συντρόφων, οι οποίοι καταδικάζουν τις δηλώσεις του και ζητούν να ανασκευάσει.

Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Ν. Κακλαμάνης μιλώντας σήμερα στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 τόνισε ότι «Έχω μάθει στη ζωή μου να μην ποινικοποιώ ιδέες και απόψεις. Το πρόβλημα με τον κ. Φίλη είναι ο κ. Φίλης. Πριν από δύο χρόνια  είχε διατυπώσει ενυπόγραφα την ίδια άποψη για την Γενοκτονία των Ποντίων και ο κ. Τσίπρας το ήξερε.  Η λέξη ντροπή πάει στον κ. Τσίπρα και όχι στον κ. Φίλη. Αυτός που τον διόρισε οφείλει να τον ξε-διορίσει. Η λαλίστατη κ. Γεροβασίλη δεν έχει βγει ακόμα. Αυτή είναι η κυβερνητική θέση. Δεν έχει βγει μέχρι στιγμής. Όποια σελίδα της Ιστορίας γράφεται με αίμα, αυτή ούτε παραγράφεται, ούτε διαγράφεται».

Η αντιπαράθεση έφτασε και στη Βουλή, όπου οι, Ποντιακής καταγωγής, Βουλευτές της ΧΑ ανακοίνωσαν δια στόματος του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου τους  κ. Ν. Παππά ότι θα καταθέσουν μήνυση κατά του υπουργού Παιδείας για τις δηλώσεις του.

Τοποθετούμενος εκτός ημερησίας διατάξεως ο κ. Παππάς, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του κ. Φίλη, ανιστόρητες και απαράδεκτες, ενώ κατηγόρησε για ψηφοθηρία τη ΝΔ.

Η δήλωση του κ. Παππά προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φαμέλου και του εκπροσώπου του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου.

«Δεν ανεχόμαστε κανένα φασιστικό μόρφωμα να υπερασπίζεται τους Έλληνες Ποντίους. Δεν υπάρχει αμφισβήτηση ούτε αναίρεση της γενοκτονίας» τόνισε ο κ. Φάμελος.

Στο θέμα παρενέβη και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, που χαρακτήρισε υπερβολική τη συζήτηση, «ειδικά όταν προέρχεται από την συγκεκριμένη πτέρυγα της Βουλής».

«Η θέση της Βουλής και της Κυβέρνησης είναι δεδομένη» συνέχισε ο κ. Σταθάκης και χαρακτήρισε μεμπτό να αμφισβητείται από βουλευτές ο επιστημονικός διάλογος, ενώ η Πολιτεία είναι δεσμευμένη από την απόφαση της Βουλής.

Για «μαθητευόμενους μάγους» σε κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Σκρέκας και κάλεσε τον πρωθυπουργό να εξηγήσει, εάν οι απόψεις του κ. Φίλη εκφράζουν το σύνολο της κυβέρνησης.

Ο κ. Σκρέκας πρόσθεσε ότι τέτοιες αναφορές από κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης δίνουν την ευκαιρία να δημιουργούνται θέματα εκεί που δεν υπάρχουν.

Ψηφοφορία για το θέμα του κ. Φίλη, ζήτησε ο Γιάννης Λοβέρδος, ενώ χαρακτήρισε ανεκδιήγητη τη συμπεριφορά του υπουργού Παιδείας.

Ο κ. Λοβέρδος πρόσθεσε ότι «η πολιτική δεν μπορεί να παρακολουθεί τα σκέρτσα ορισμένων επιστημόνων που, από τα σαλόνια τους, κάνουν παιχνίδια ή δημιουργούν προβλήματα και ταπεινώσεις».

Δεν μπορεί κάθε μέλος αυτής της κυβέρνησης να αποφαίνεται επί παντός επιστητού, ανέφερε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης και πρόσθεσε ότι η Βουλή έχει πάρει ήδη θέση ενώ ζήτησε από τους υπουργούς «να ασχοληθούν με τα προβλήματα του υπουργείου τους».

«Είναι τουλάχιστον πρόκληση οι ιδεολογικοί απόγονοι της ρατσιστικής θεωρίας που αποτελεί το ιδεολογικό κέλυφος των γενοκτονιών σήμερα να γίνονται τιμητές», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε ότι τα θέματα αυτά αποπροσανατολίζουν τη στιγμή που ξεδιπλώνεται επίθεση σε βάρος του λαού.

«Ατυχείς» χαρακτήρισε τις δηλώσεις του κ. Φίλη ο Βασίλης Κόκαλης από την πλευρά των ΑΝΕΛ προσθέτοντας ότι «είναι πολύ χειρότερη η σπέκουλα και η εκμετάλλευση που γίνεται από κάποιους».

Να ανακαλέσει ο κ. Φίλης ζήτησε ο Μάριος Γεωργιάδης από την Ένωση Κεντρώων.