Τα Σκόπια στέλνουν πίσω τους πρόσφυγες που πέρασαν τα σύνορα – Κάνουν λόγο για μείζον διπλωματικό θέμα

15.3.2016

Συνελήφθησαν από τις αστυνομικές αρχές της ΠΓΔΜ οι απεγνωσμένοι πρόσφυγες που κατάφεραν μέσα από χείμαρρους και μεγάλη ταλαιπωρία να περάσουν τα σύνορα με τα Σκόπια.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας της ΠΓΔΜ θέλουν να τους επαναπροωθήσουν στην Ελλάδα, καθώς εισήλθαν παράνομα στη χώρα, ένα αίτημα που ακόμα δεν έχει γίνει αποδεκτό. Οι Σκοπιανές αρχές επιμένουν ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να τους δεχθεί πίσω βάσει των διεθνών συνθηκών.

Η Κυβέρνηση από την πλευρά της απαντά πως αν γίνει αίτημα επανεισδοχής «θα το εξετάσουμε», όπως είπε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Αυτά είναι θέματα που έχουν να κάνουν με το υπουργείο Εξωτερικών. Δεν υπάρχει καμία συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα των συνόρων. Αν γίνει αίτηση επανεισδοχής θα το εξετάσουμε». Όπως επίσης είπε ο κ. Κυρίτσης «Προφανώς και θα ψάξουμε να δούμε τι συνέβη με το φυλλάδιο. Δεν είναι εύκολο ένα χαρτί που μοιράζεται χέρι με χέρι σε έναν καταυλισμό να δεις ποιος το έβγαλε» προσθέτοντας ότι η Ελλάδα απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι βρίσκεται πίσω από την φυγή των προσφύγων.

Ο ΣΚΑΙ μετέδωσε ότι από τον καταυλισμό έφυγαν αρχικά 700-800 πρόσφυγες οι οποίοι έφθασαν στην περιοχή Χαμηλό, που είναι το τελευταίο πέρασμα στα σύνορα, πέρασαν το χείμαρρο και βρέθηκαν στην άλλη πλευρά αιφνιδιάζοντας τους απροετοίμαστους αστυνομικούς που βρίσκονταν εκεί με αποτέλεσμα να περάσουν κανονικά τα σύνορα και μετά να κατευθυνθούν στο χωριό των Σκοπίων Μόι.

Λίγο αργότερα μια άλλη ομάδα προσφύγων και μεταναστών, 300-400 ατόμων, ξεκίνησε από την Ειδομένη με σκοπό να περάσουν τα σύνορα. Οι σκοπιανές αρχές όμως ήταν πλέον προετοιμασμένες με αποτέλεσμα να εμποδίσουν την είσοδο των προσφύγων και μεταναστών  οι οποίοι  παραμένουν εγκλωβισμένοι ανάμεσα στο χείμαρρο και στο φράχτη και θα επιστρέψουν στην Ειδομένη. Οι ίδιοι αρνούνται να επιστρέψουν και παραμένουν στον φράχτη με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν αν περάσουν.

Περίπου 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες κρατούνται στο ακριτικό χωριό Μόι, από τις δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας της ΠΓΔΜ. Κύκλοι της Σκοπιανής κυβέρνησης κατηγορούν τις ελληνικές αρχές ότι οργάνωσαν το πέρασμα των προσφύγων στην ΠΓΔΜ και σκοπεύουν να  αναγάγουν την υπόθεση σε μείζον διπλωματικό θέμα από την Τρίτη.

Παράλληλα,  εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν συγκεντρωμένοι στο χωριό Χαμηλό, όπου βρίσκονται και διμοιρίες της ελληνικής αστυνομίας. Από την άλλη πλευρά των συνόρων έχει αναπτυχθεί στρατός και αστυνομία της ΠΓΔΜ ώστε να αποτρέψουν την είσοδο και άλλων προσφύγων από τον καταυλισμό της Ειδομένης.

Από περιοχές του νομού Κιλκίς, καταφθάνουν στο σημείο ομάδες προσφύγων οι οποίοι ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να περάσουν τα σύνορα και θα μπουν στην ΠΓΔΜ.