Τηλεοπτικές άδειες: Εκτός έμεινε το MEGA. Έξι οι υποψήφιοι-7 άδειες. Τη Δευτέρα η αποσφράγιση

Έξι τελικά είναι οι υποψήφιοι που κατέθεσαν φάκελο για χορήγηση μιάς από τις επτά τηλεοπτικές άδειες.

Εκτός κούρσας έμεινε το MEGA, μετά από απόφαση των μετόχων του, σκορπώντας απογοήτευση στους απλήρωτους εργαζόμενους του ιστορικού σταθμού.

420 οικογένειες κινδυνεύουν να μείνουν οριστικά στο δρόμο, καθώς οι μεγαλομέτοχοι του σταθμού αποφάσισαν να μη μετάσχουν στο διαγωνισμό, εκτιμώντας, όπως φαίνεται να υποστήριξε ένας εξ αυτών, ο κ. Γ. Βαρδινογιάννης, ότι “δεν υπήρχαν τα εχέγγυα για αντικειμενική διαδικασία του διαγωνισμού”.

Οι εργαζόμενοι μιλούν πλέον για ένα έγκλημα που συντελείται και νιώθουν εξαπατημένοι, καθώς παρέμειναν απλήρωτοι στο κανάλι επί 2 χρόνια και το στήριξαν ελπίζοντας σε μια θετική έκβαση. Τώρα κινδυνεύουν να χάσουν και τα δεδουλευμένα τους.

Το κλέισιμο του Μεγάλου καναλιού, έρχεται να αλλάκη άρδην το τηλεοπτικό τοπίο και να δημιουργήσει νέα δεδομένα στο δημοσιογραφικό χώρο.

Πληροφορίες θέλουν ακόμη τους επιχειρηματίες Βρυώνη και Μάρη να καταθέτουν δύο χωριστούς φακέλους.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία, όποια από τα τωρινά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας δεν καταθέσουν φάκελο, θα πρέπει να κλείσουν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Έτσι μετά το την λήξη της προθεσμίας που ήταν στις 15.00 η για την κατάθεση φακέλων για το διαγωνισμό τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας που θα διενεργήσει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Στο ΕΣΡ κατατέθηκαν έξι αιτήσεις από τις εξής εταιρείες:

1. Ειδήσεις Nτοτ Kομ, Ανώνυμη Ραδιοτηλεοπτική και Εμπορική Εταιρεία Παροχής Πληροφοριών Ενημέρωσης. (ΣΚΑΪ)

2. Νέα Τηλεόραση ΑΕ (Star Channel)

3. Alpha Δορυφορική Τηλεόραση ΑΕ (Alpha)

4. Antennα TV ΑΕ (ANT1)

5. Ραδιοτηλεοπτική ΑΕ («E» TV)

6. Τηλεοπτική Ελληνική ΑΕ

Η αποσφράγιση των φακέλων των υποψηφίων θα γίνει με την προβλεπόμενη διαδικασία από τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018, στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Κατά τη διαδικασία της αποσφράγισης των φακέλων στα γραφεία του ΕΣΡ παρόντες θα είναι όλοι οι εκπρόσωποι των ενδιαφερόμενων για μία τηλεοπτική άδεια. Η αποσφράγιση θα ξεκινήσει με τη σειρά που κατατέθηκαν οι φάκελοι, ενώ οι συμμετέχοντες θα έχουν περιθώριο δέκα ημερών για να υποβάλλουν τυχόν ενστάσεις.

Οι ενδιαφερόμενοι έπρεπε έως τις 15.00 το μεσημέρι να υποβάλουν τους φακέλους με τα απαραίτητα έγγραφα, παράβολο 30.000 ευρώ και εγγυητική επιστολή 3,5 εκατομμυρίων ευρώ. Η προκήρυξη ζητούσε από τα εταιρικά σχήματα ή κοινοπραξίες, τα πλήρη στοιχεία των μετόχων που έχουν ποσοστό από 1% και πάνω. Οσοι θα πληρούν τις προϋποθέσεις θα πάρουν από μία τηλεοπτική άδεια με τίμημα 35 εκατομμυρίων ευρώ για 10 χρόνια.Ενώ  αν ήταν περισσότεροι από 7 θα γινόταν δημοπρασία.

Από νωρίς το πρωί, εκπρόσωποι των τηλεοπτικών σταθμών έφταναν στο κτίριο του ΕΣΡ, για να καταθέσουν τους φακέλους της υποψηφιότητάς τους.

Πρώτος φάκελος που έφτασε στο κτίριο του ΕΣΡ, γύρω στις 10 το πρωί, ήταν του Star.

Λίγο αργότερα, γύρω στις 12 το μεσημέρι, στο κτίριο του ΕΣΡ έφτασαν και άνθρωποι του Alpha.

Στη 1 το μεσημέρι, ο Γενικός Διευθυντής του ΑΝΤ1, Στρατής Λιαρέλλης και η νομική σύμβουλος του σταθμού έφτασαν για την κατάθεση του φακέλου του σταθμού

Μία ώρα πριν λήξει η προθεσμία, στις 2 δηλαδή, έφτασε ο οικονομικός διευθυντής του “Ε” για την υποβολή της υποψηφιότητας

Μετά την κατάθεση της υποψηφιότητας, ο Οικονομικός Διευθυντής του “Ε”, Δημήτρης Δημαρέλης, δήλωσε: “Καταθέσαμε τον φάκελο του καναλιού Ε για την αδειοδότηση σύμφωνα με τις προδιαγραφές της νομοθεσίας. Είμαστε βέβαιοι για την θετική έκβασή. Όπως γνωρίζετε το κανάλι έχει μπει σε μια νέα εποχή και ευελπιστούμε ότι θα γίνει ένας ισχυρός παίκτης στην τηλεοπτική αγορά”.

Περίπου στις 2.25 το μεσημέρι, η εταιρεία “Τηλεοπτική Ελληνική ΑΕ” (συμφερόντων Βρυώνη) κατέθεσε τον έκτο φάκελο στο ΕΣΡ.

Θα επαναπροκηρυχθεί η έβδομη άδεια

Όσον αφορά την εναπομένουσα άδεια, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ενημερώνει πως ο νόμος 4339/2015, όπως διαμορφώθηκε με το άρθρο 28 του ν. 4496/2017, προβλέπει ότι:

«Στην περίπτωση που ο αριθμός των προεπιλεγέντων συμμετεχόντων είναι ίσος ή μικρότερος του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών, κάθε ένας από αυτούς ανακηρύσσεται αυτοδικαίως προσωρινός υπερθεματιστής για τη χορήγηση μίας άδειας στην ορισθείσα τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας.

Τυχόν εναπομένουσες άδειες επαναπροκηρύσσονται υποχρεωτικά από το Ε.Σ.Ρ. με την ίδια τιμή εκκίνησης για την ίδια κατηγορία αδειών, εφόσον μέχρι τη δημοσίευση της επόμενης προκήρυξης για τη χορήγηση άλλης κατηγορίας αδειών παρόχων περιεχομένου εκδηλωθεί έμπρακτο ενδιαφέρον από έναν τουλάχιστον υποψήφιο με την κατάθεση στο Ε.Σ.Ρ. σχετικής αίτησης που συνοδεύεται από εγγυητική επιστολή, ισόποση με εκείνη που είχε οριστεί για τη συμμετοχή στην προηγούμενη αδειοδοτική διαδικασία.

Σε περίπτωση άπρακτης παρέλευσης του παραπάνω χρονικού ορίου, τυχόν εναπομένουσες άδειες αποδεσμεύονται για την προκήρυξη άλλης κατηγορίας αδειών παρόχων περιεχομένου.

Η διαδικασία των προηγούμενων δύο εδαφίων τηρείται αναλόγως και στην περίπτωση ματαίωσης του διαγωνισμού, λόγω μηδενικής προσέλευσης υποψηφίων. Τα ανωτέρω ισχύουν αναλόγως και σε περίπτωση οριστικής παύσης της λειτουργίας αδειούχου παρόχου περιεχομένου, για οποιονδήποτε λόγο».