Τι επιφυλάσσει η επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία

10.11.2015

Στην Τουρκία θα μεταβεί ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στις 17 και 18 Νοεμβρίου προκειμένου να επισκεφθεί την τουρκική πολιτική ηγεσία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η συνάντηση θα ξεκινήσει με… μπάλα, καθώς ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, προσκάλεσε τον κ. Τσίπρα να παρακολουθήσουν παρέα το φιλικό ματς Τουρκία-Ελλάδα στην Κωνσταντινούπολη την ερχόμενη Τρίτη. Ευελπιστούμε το φιλικό ματς να συνεχιστεί και στο “πολιτικό τραπέζι”, χωρίς ο Έλληνας Πρωθυπουργός να… χάσει την μπάλα.

Παρά το γεγονός ότι οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει ήδη από τον Σεπτέμβριο για τον καθορισμό μιας επίσκεψης στην Τουρκία πριν από το τέλος του έτους, διπλωματικές και κυβερνητικές πηγές έχουν εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για τη χρονική στιγμή που επιλέγεται για μια τέτοια επίσκεψη, δηλαδή λίγες ημέρες μετά τις τουρκικές εκλογές που επιβεβαίωσαν την παντοδυναμία Ερντογάν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ακούγεται ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός πιθανόν να ήταν καλύτερο να μην επισκεφθεί την Τουρκία αυτή την χρονική στιγμή που ο Τούρκος Πρόεδρος βρίσκεται σε θέση ισχύος, οπότε μπορεί να θέσει ευκολότερα τους όρους του. Σε αυτό το σκεπτικό συνηγορούν και οι δηλώσεις του Ζαν-Κλοντ-Γιούνκερ σχετικά με την κοινή ακτοφυλακή Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο.

Κορυφαίο ζήτημα της συνάντησης Τσίπρα-Ερντογάν είναι το προσφυγικό, παράλληλα όμως και με άλλα ζητήματα που χρονίζουν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως η τακτική της Άγκυρας να δεσμεύει θαλάσσιες περιοχές στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου για μεγάλο χρονικό διάστημα.