Τσουχτερά πρόστιμα από Ε.Ε. για τα λύματα

18.11.2015

Τουλάχιστον ως το 2020 θα συνεχίσει να πληρώνει η Ελλάδα πρόστιμα στην Ε.Ε. για την ανεπαρκή διαχείριση των αστικών λυμάτων (οικιακών και βιομηχανικών). Και αυτό διότι είναι σχεδόν αδύνατο να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες υποδομές αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων μέσα στην επόμενη πενταετία, προκειμένου να σταματήσουν να «τρέχουν» οι χρηματικές ποινές που έχει επιβάλει στη χώρα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Στη διαπίστωση αυτή κατέληξαν εκπρόσωποι των αρμόδιων ελληνικών αρχών και στελεχών των Επιτροπών Περιφερειακής Πολιτικής και Περιβάλλοντος που συναντήθηκαν στις 4 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Στις 15 Οκτωβρίου το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) είχε επιβάλει πρόστιμο στην Ελλάδα εξαιτίας της κακής διαχείρισης των αστικών λυμάτων ύψους 10 εκατ. ευρώ κατ’ αποκοπήν. Επέβαλε, όμως, και χρηματική ποινή 3,64 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο καθυστέρησης ολοκλήρωσης των απαραίτητων υποδομών, προοδευτικώς μειούμενη λαμβανομένου κάθε φορά υπόψη του αριθμού των δήμων που θα συμμορφώνονται με την απόφαση του δικαστηρίου.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, στην αναλυτική ενημέρωση που έγινε προ ημερών στις Βρυξέλλες εκφράστηκαν σοβαρές επιφυλάξεις για τα 100 εκατ. ευρώ που διατίθενται για την κατασκευή των έργων αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων σε Αρτέμιδα – Ραφήνα, αν ισχύσει το χρονοδιάγραμμα που παρουσιάστηκε, δηλαδή στην καλύτερη περίπτωση ολοκλήρωσή τους το 2020. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, πιθανώς οι κοινοτικοί θα επανέλθουν και θα θέσουν θέμα στο υπουργείο Οικονομίας προκειμένου να αποδεσμευθούν χρήματα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στα Μεσόγεια Αττικής δεν εκκρεμεί μόνο η έναρξη της υλοποίησης του σχεδιασμού της ΕΥΔΑΠ για Αρτέμιδα – Ραφήνα, αλλά και η έγκαιρη υλοποίηση των έργων Μαρκόπουλου, Νέας Μάκρης και Σαρωνικού, καθώς και οι ιδιωτικές συνδέσεις. Όπως επισημάνθηκε κατά τη συνάντηση στις Βρυξέλλες, πρέπει να ληφθούν άμεσα ειδικά μέτρα – δεδομένου ότι έχει ήδη επιβληθεί χρηματική ποινή ανά εξάμηνο, η οποία, όπως αναφέρθηκε, στην καλύτερη περίπτωση θα καταβάλλεται έως το 2020.

«Πέλεκυς» και για το Θριάσιο

Παράλληλα, η συζήτηση εστίασε και στον κίνδυνο παραπομπής της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το αποχετευτικό δίκτυο στο Θριάσιο – ήδη υπάρχει μια πρώτη καταδίκη από τις 24.6.2004.

Ο ειδικός γραμματέας Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος Ιάκωβος Γκανούλης και ο Δημήτρης Δρόσης από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Αττικής έδωσαν έμφαση στο ζήτημα της καθυστέρησης που υπάρχει στις συνδέσεις του αποχετευτικού δικτύου στο Θριάσιο. Όπως είπαν χαρακτηριστικά, τα περιθώρια αναμονής εξαντλούνται και επαπειλείται προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ώστε να επιβληθεί πρόστιμο και γι’ αυτό.

Η ελληνική πλευρά ανέφερε πως, παρ’ ότι η ΕΥΔΑΠ προχώρησε τον Ιούλιο του 2014 σε πρόγραμμα χρηματοδότησης (οικονομικά κίνητρα και διευκολύνσεις) των συνδέσεων των ακινήτων της περιοχής με το κεντρικό αποχετευτικό δίκτυο, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι ιδιωτικές συνδέσεις, τελικά μόνο 80 νοικοκυριά ανταποκρίθηκαν και το ποσοστό των συνδέσεων σήμερα δεν υπερβαίνει το 30%.

Η συζήτηση επεκτάθηκε και στην τιμολογιακή πολιτική του νερού, η οποία αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα προκειμένου να ξεκλειδώσουν τα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ για έργα περιβάλλοντος, καθώς και στην εφαρμογή της Οδηγίας 2000/60/ΕΕ για τα ύδατα.