Παρασκευή , 23 Μάρτιος 2018 10:35 μμ
Home / Πολιτική / Κουρουμπλής: Σύγχρονο Νταχάου η Ειδομένη

Κουρουμπλής: Σύγχρονο Νταχάου η Ειδομένη

18.3.2016

Σύγχρονο Νταχάου χαρακτήρισε την κατάσταση των προσφύγων στην Ειδομένη, ο υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής το πρωί της Παρασκευής. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση που περιέγραψε με τον τρόπο αυτό οφείλεται στα κλειστά σύνορα.

Σε δήλωσή του από τον καταυλισμό της Ειδομένης, όπου βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής, την ώρα που στις Βρυξέλλες άρχιζαν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής της EE – Τουρκίας για το προσφυγικό, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι δεν θα πρέπει να ξανά χυθεί αίμα λόγω εθνικισμών στην Ευρώπη και σημείωσε ότι ο εθνικισμός ξανά ξυπνά στην Ευρώπη.

Ο ίδιος επέκρινε το γεγονός ότι η Ευρώπη των 580 εκατομμυρίων πολιτών διστάζει και δυσανασχετεί στο να αφομοιώσει 1,5 εκατ. πρόσφυγες. Οι πρόσφυγες δεν το επέλεξαν να φύγουν από τις χώρες τους· έφυγαν από χώρες που βρίσκονται σε πολέμους, στους οποίους συμμετείχαν και χώρες της Ευρώπης, επισήμανε ο κ. Κουρουμπλής.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε: «Δεν διστάζω να πω ότι εδώ είναι ένα σύγχρονο Νταχάου, αποτέλεσμα της λογικής των κλειστών συνόρων. Πιστέψαμε σε μια Ευρώπη των ανοιχτών συνόρων, σε μια Ευρώπη που θα έχει συνεχώς στο μυαλό της πως το αίμα που χύθηκε εξαιτίας των εθνικισμών δεν πρέπει να ξαναχυθεί. Η Ευρώπη, δυστυχώς, σήμερα βλέπει να αφυπνίζεται και πάλι ένας ιδιότυπος εθνικισμός απέναντι σε κατατρεγμένους ανθρώπους.

»Και η λογική δεν αντέχει όταν γνωρίζεις ότι υπάρχει μια Ευρώπη των 580 εκατομμυρίων κατοίκων και διστάζει, δυσανασχετεί στο να αφομοιώσει 1-1,5 εκατομμύριο κατατρεγμένους ανθρώπους, που στο κάτω – κάτω δεν ήταν επιλογή τους να φύγουν από την πατρίδα τους, αλλά τους ανάγκασαν οι πόλεμοι στους οποίους, δυστυχώς, συμμετείχε και η Ευρώπη».

Σχετικά Σοφία Μπασκάκη

Check Also

Σύνοδος Κορυφής: Η EE καταδίκασε την τουρκική προκλητικότητα

Ισχυρή καταδίκη των «παράνομων ενεργειών» της Τουρκίας περιλαμβάνεται στα επίσημα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής των …