Αποφασίστηκαν δυναμικές κινητοποιήσεις για το προσφυγικό στη Μαλακάσα

26.6.2016

Σε δυναμικές κινητοποιήσεις αποφάσισαν να προχωρήσουν  το Τοπικό Δημοτικό Συμβούλιο και η Επιτροπή Κατοίκων της Μαλακάσας, με στόχο να ευαισθητοποιηθεί η κυβέρνηση και η Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε να επιλυθούν να προβλήματα που έχει δημιουργήσει στην περιοχή η εγκατάσταση εκατοντάδων μεταναστών στο στρατόπεδο «Γερακίνη», παρά τις αρχικές δεσμεύσεις για μικρό αριθμό Σύρων προσφύγων.

Σήμερα, το πρωί της Κυριακής 26 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση των κατοίκων της Μαλακάσας στο Τοπικό Δημοτικό Κατάστημα, την οποία  οργάνωσε το Τοπικό Δημοτικό Συμβούλιο και παρέστησαν σύσσωμη η Αντιπολίτευση του Δήμου Ωρωπού, τοπικοί φορείς, κάτοικοι  καθώς  και Αλληλέγγυοι της Μαλακάσας, όπου κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις και καθορίστηκαν οι επόμενες δράσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Κατά τη συγκέντρωση όλοι αναφέρθηκαν στα σοβαρά προβλήματα που έχει δημιουργήσει η μεταφορά 1.350 Αφγανών μεταναστών στη περιοχή όπου, όπως ανέφεραν, έχει χαθεί η κανονικότητα της ζωής των κατοίκων αλλά και έχουν υποστεί τεράστια οικονομική ζημία τα καταστήματα  που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Ανεξάρτητος Τοπικός Σύμβουλος  Μαλακάσας κ. Σπ. Λίτσας αναφέρθηκε διεξοδικά σε όσα έχουν προηγηθεί, σε επίπεδο Δημοτικής Αρχής από το περασμένο Μάρτιο για την αντιμετώπιση των μεταναστών όπου, όπως υποστήριξε, η περιοχή έχει αφεθεί στη τύχη της παρά τις οχλήσεις και τις παραστάσεις στα δημοτικά Συμβούλια των κατοίκων αλλά και του Τοπικού Συμβουλίου.

Η Τοπική Σύμβουλος κα Ελ. Κόκλα έκανε από τη πλευρά της εκτενή αναφορά στις πρωτοβουλίες του Τοπικού Συμβουλίου σε συνεργασία με την Επιτροπή Κατοίκων, ώστε να  ενημερώσουν κυβέρνηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε επίπεδο ασφάλειας των κατοίκων, συνθηκών υγειονομικής περίθαλψης, πυρασφάλειας αλλά και ασυνόδευτων παιδιών.

Η κα Κόκλα ανέφερε ότι «Οι κάτοικοι της Μαλακάσας ανησυχούν έντονα», ενώ επεσήμανε με έμφαση «δεν μπορούμε να μετακινηθούμε με ασφάλεια ούτε με το τρένο από τη Σφενδάλη προς Αθήνα για την εργασία μας».

Κων/νος ΛίτσαςΤο μέλος της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων κ. Κων/νος  Λίτσας τόνισε ότι χρειάζεται άμεσα η λήψη μέτρων για την πυρασφάλεια της περιοχής, βελτίωση των υγειονομικών συνθηκών για τα παιδιά και τις γυναίκες, την παρουσία του ΚΕΕΛΠΝΟ για τον εμβολιασμό και των έλεγχων των μεταναστών για τυχόν μεταδοτικά νοσήματα, να προχωρήσει η υλοποίηση της απόφασης για τη μείωση των μεταναστών σε 500, αλλά και ταυτόχρονη δέσμευση της Πολιτείας για το χρονοδιάγραμμα μέχρι την οριστική αποχώρηση τους από το στρατόπεδο, να μην αλλάξει αυθαίρετα η χρήση  του στρατοπέδου, ώστε να μην μετατραπεί σε φυλακοχώρι, την καλύτερη αστυνόμευση, την κατασκευή  έργων υποδομής από την περιφέρεια  για την καλύτερη εξυπηρέτηση  των κατοίκων αλλά και των μεταναστών, αλλά και την ενεργοποίηση της Επιτροπής του Δήμου που έμεινε στα χαρτιά.

Άσκησε δριμεία κριτική στη δημοτική Αρχή ότι επιδεικνύει πρωτοφανή αναλγησία Αναπληρωτή για τα προβλήματα τα οποία έχει δημιουργήσει στην περιοχή και πρότεινε παράσταση διαμαρτυρίας στο Δήμο την Περιφέρεια, τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλα, και τον Αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Βίτσα.

Γ. ΟικονομάκοςΟ πρώην Δήμαρχος κ. Γ. Οικονομάκος τόνισε ότι είναι παρόν στα προβλήματα των κατοίκων της Μαλακάσας. Επεσήμανε ότι «ο Δήμος πελαγοδρομεί στο θέμα των μεταναστών στην Μαλακάσα. Είναι πολύ λίγη για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα» είπε. Και πρόσθεσε «Δεν ξέρουμε ακόμη ποια είναι η θέση του Δήμου. Δεν υπάρχει καν ένα έγγραφο που να την καταγράφει. Συμπλέει με την κεντρική Διοίκηση και κρύβεται πίσω από την αλήθεια». Και κατέληξε λέγοντας «πρέπει να πιέσουμε το Δήμο να πάρει σαφή θέση στο προσφυγικό, να αναλάβει τις ευθύνες του προσωπικά ο Δήμαρχος και να απολογηθεί για τα πεπραγμένα του. Συντάσσομαι είπε με τις πρωτοβουλίες τις οποίες προτείνει η Επιτροπή Κατοίκων, αλλά πρέπει να είναι δυναμικές».

Γ. ΓιασημάκηςΟ κ. Γ. Γιασημάκης επεσήμανε ότι θα πρέπει να επιδιώξουμε να υλοποιηθεί η πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου και των κατοίκων της Μαλακάσας για 500 πρόσφυγες οι οποίοι θα πρέπει να επιμεριστούν σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Ωρωπού. Οι 1.500 Αφγανοί μετανάστες είναι πολύ μεγάλο νούμερο για την περιοχή μας. Άσκησε κριτική στη Δημοτική Αρχή για συμφωνία ανταποδοτικών έργων και την πρόσληψη διμηνιτών που αντί να εργάζονται στις υπηρεσίες του Δήμου, χρησιμοποιούνται για τη φύλαξη της Μαλακάσας. Έτσι ο Δήμαρχος θάβει το πρόβλημα κάτω από το χαλί».

Ν. ΔημητρίουΟ κ. Ν. Δημητρίου για μια ακόμα φορά επεσήμανε τη διαφορά μεταξύ «μετανάστη» και «πρόσφυγα». Επιτέθηκε προσωπικά στο Δήμαρχο κάνοντας λόγο για μια τέλεια οργανωμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου ψηφίσαμε για 500 πρόσφυγες και σήμερα είναι 1500, με προοπτική να φτάσουν τις 3.000. Είμαστε η μειονότητα στη Μαλακάσα, θα μας αφομοιώσουν οι μετανάστες. Σκύψαμε το κεφάλι και τώρα έχουμε υποστεί οικονομική ζημιά. Είμαστε σε διαρκή πόλεμο και όχι σε ειρήνη. Ο Δήμαρχος πούλησε το θέμα των μεταναστών και τον τόπο μας. Η δική μας θέση είναι όχι μετανάστες στην περιοχή μας. Τέλος ζήτησε να ληφθούν μέτρα για την προστασία των κατοίκων της περιοχής οι οποίοι χρησιμοποιούν τη σιδηροδρομική γραμμή με την επιβολή εισιτηρίου σε όσους μετανάστες μετακινούνται από και προς τη Μαλακάσα. Η σωτηρία μας είναι η αυτό-οργάνωση μας».

Μιχάλης ΧασιώτηςΟ κ. Μιχάλης Χασιώτης είπε πως «επαληθεύεται η θέση μας με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι η κυβέρνηση δεν έχει λύση στο πρόβλημα και ότι οριστική λύση δεν θα υπάρξει. Προσωπικά δεν ένιωσα καμία απειλή από τα παιδιά και τις γυναίκες μέσα στο Στρατόπεδο “Γερακίνη”. Νιώθω απειλή από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών. Εξέφρασε την ανησυχία ότι το Κέντρο Φιλοξενίας της Μαλακάσας κινδυνεύει να μετατραπεί σε Στρατόπεδο Συγκέντρωσης-φυλακή και τότε τα προβλήματα θα είναι μεγαλύτερα». Ο κ. Χασιώτης στηλίτευσε την αλληλεγγύη διαφόρων ομάδων και ΜΚΟ, οι οποίες προωθούν την κυβερνητική πολιτική αλλά και χρηματοδοτούνται με μεγάλα ποσά.

Δ. ΚαμπιώτηςΣτο Συμβούλιο παρευρέθηκε και ο πρώην Δημοτικός Σύμβουλος κ. Διονύσης Καμπιώτης ο οποίος είπε ότι το πρόβλημα δεν είναι η παρουσία των Αλληλέγγυων ή των ΜΚΟ στο Στρατόπεδο «Γερακίνη» αλλά το πώς θα επιλύσουμε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την παρουσία των μεταναστών και συμφώνησε με τις προτάσεις που κατατέθηκαν ζητώντας να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση και προς το Δήμο και προς την Κυβέρνηση.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι των Αλληλέγγυων οι οποίοι υπεραμύνθηκαν του έργου τους κατά τους πρώτους μήνες  εγκατάστασης των προσφύγων στο Στρατόπεδο της Μαλακάσας. Συγκεκριμένα οι αναγνωρισμένοι για την προσφορά τους στην εκπαίδευση και για τους αγώνες που συνεχώς καταβάλουν για τον τόπο μας, κ.κ. Πέτρος Θωμάς και Νίκος Ξαρχάκος εξήγησαν για την εθελοντική και υπερκομματική δράση των Αλληλέγγυων της Μαλακάσας.

Πέτρος ΘωμάςΠρόκειται για ανθρώπους που έσπευσαν από την πρώτη στιγμή, εθελοντικά και με αλληλεγγύη, να βοηθήσουν στην προσαρμογή των προσφύγων στο Στρατόπεδο “Γερακίνη”της Μαλακάσας, φροντίζοντας για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τους και την όσο το δυνατόν ανθρώπινη διαβίωση τους. Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση τους έκλεισε τις πόρτες με αποτέλεσμα οι χρηματοδοτούμενες ΜΚΟ να έχουν τον έλεγχο των προσφύγων στις πλάτες των οποίων παίζονται υπέρογκα χρηματικά ποσά.

συμβούλιο Μαλακάσα 26-6-2016

συμβούλιο Μαλακάσα 26-6-2016