Άγνωστοι έκλεψαν χρυσή τουαλέτα 18 καρατίων από Βρετανικό ανάκτορο

Άγνωστοι, μέχρι στιγμής, έκλεψαν τη χρυσή λεκάνη τουαλέτας από μασίφ χρυσό 18 καρατίων. Μάλιστα έφυγαν ανενόχλητοι από το ανάκτορο Μπλένιμ, στο Γούντστοκ της Βρετανίας.

Η χρυσή λεκάνη τουαλέτας δεν έχει βρεθεί προς το παρόν αλλά για την υπόθεση συνελήφθη ένας 66χρονος.

Το έργο τέχνης, αξίας ενός εκατομμυρίου λιρών, τη χρυσή λεκάνη τουαλέτας το έκλεψε μια συμμορία διαρρηκτών κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία της Τέιμς Βάλεϊ.

Αποτελούσε τμήμα μιας έκθεσης του εκκεντρικού Ιταλού καλλιτέχνη Μαουρίτσιο Κατελάν, η οποία εγκαινιάστηκε πρόσφατα. Η χρυσή λεκάνη τουαλέτας, που τιτλοφορείται «Αμερική» και η κλοπή της προκάλεσαν «σημαντικές ζημιές και πλημμύρα» καθώς η τουαλέτα ήταν συνδεδεμένη με το υδραυλικό δίκτυο στο μπάνιο.

Το ανάκτορο του 18ου αιώνα αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Θεωρείται ως ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα δείγματα της αρχιτεκτονικής μπαρόκ στη χώρα . Εκεί είχε γεννηθεί ο Γουίνστον Τσόρτσιλ. Το Ανάκτορο προς το παρόν παραμένει κλειστό όσο συνεχίζονται οι έρευνες.

Τι δήλωσε η επιθεωρήτρια Τζες Μίλνι για τη χρυσή λεκάνη τουαλέτας

«Το έργο τέχνης που εκλάπη περίπου στις 3:50 είναι μια μεγάλης αξίας τουαλέτα από μασίφ χρυσό, η οποία εκτίθετο στο Ανάκτορο. Θεωρούμε ότι μια ομάδα δραστών χρησιμοποίησε τουλάχιστον δύο οχήματα στη διάρκεια της ληστείας. Το έργο τέχνης δεν έχει βρεθεί αλλά διεξάγουμε λεπτομερή έρευνα για να το βρούμε και να οδηγήσουμε στη δικαιοσύνη τους δράστες».

Η χρυσή λεκάνη τουαλέτας είχε εκτεθεί για πρώτη φορά στο μουσείο της Νέας Υόρκης Γκούγκενχαϊμ. Έχει χρησιμοποιηθεί από περίπου 100.000 επισκέπτες, στο διάστημα από τον Σεπτέμβριο 2016 ως το καλοκαίρι 2017.