Άγρια κόντρα στη Βουλή με άρωμα εκλογών! Μητσοτάκης: Εσείς κάψατε την Αθήνα το 2008

Με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, “άνοιξε” η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, κατόπιν αιτήματος της Φώφης Γεννηματά.

Η επικεφαλής της ΔΗΣΥ είχε ζητήσει τη διενέργεια συζήτησης ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς για την μεταμνημονιακή εποπτεία αλλά και για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Τσίπρας: Παρελθόν τα Μνημόνια τον Αύγουστο

«Η χώρα βαδίζει με σταθερό βηματισμό προς την έξοδο από την πολυετή κρίση και την ασφυκτική επιτροπεία και έχουν απομείνει τα τελευταία μέτρα αυτής της διαδρομής» τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία, ύστερα από αίτημα της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά.

«Ήδη, ένα μέρος αυτής της διαδρομής καλύφθηκε, με την τεχνική συμφωνία για την τέταρτη αξιολόγηση, εντός χρονοδιαγράμματος και χωρίς καμία απολύτως πρόσθετη επιβάρυνση» είπε ο πρωθυπουργός, ενώ απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση και στους «καταστροφολογούντες» σημείωσε: «Παρά τις καταστροφικές προβλέψεις σας, που εδώ και καιρό διατυπώνατε με βεβαιότητα ότι θα αναγκαστούμε να ψηφίσουμε επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα το 2019, ότι, όχι μόνο δε θα υπάρχει χώρος για τα ήδη ψηφισμένα αντίμετρα, αλλά θα φέρουμε και επιπλέον μέτρα από το 2020. Απογοητευτήκατε όμως για μια ακόμη φορά».

«Τον Αύγουστο του 2018, τα μνημόνια αποτελούν οριστικά παρελθόν για τον τόπο και αυτή είναι η οριστική, αμετάκλητη και αδιαπραγμάτευτη εξέλιξη» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επισήμανε πως αυτό δεν ήταν αυτονόητο να συμβεί, δεν ήταν η φυσική συνέχεια των πραγμάτων και πολύ περισσότερο, δεν ήταν αυτή η εξέλιξη που προδίκαζε η εικόνα της χώρας στο τέλος του 2014.

Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα καταλήξουν οι συζητήσεις για τα δύο ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης, δηλαδή τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και το καθεστώς της μεταπρογραμματικής εποπτείας.

Η Ελλάδα σήμερα έχει μια οικονομία που τρέχει με ουσιαστικούς ρυθμούς ανάπτυξης, που αναμένεται να ξεπεράσουν το 2% τα επόμενα χρόνια. Kλείνει την πληγή της ανεργίας, η οποία σε τρία χρόνια έχει μειωθεί κατά 7 μονάδες, μέσα από τη δημιουργία πάνω από 350.000 νέων θέσεων εργασίας, ενώ την ίδια στιγμή η αδήλωτη εργασία έχει πέσει από το 19% στο 13%» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Επίσης το 2017 έκλεισε, με νέα δημοσιονομική υπεραπόδοση, όπως άλλωστε συνέβη και το 2015 και το 2016» προσέθεσε, για να συνεχίσει: «Και έτσι καταφέραμε να δώσουμε δύο συνεχόμενες χρονιές κοινωνικό μέρισμα που αγγίζει τα δύο δισ. ευρώ. Και έχουμε κάθε λόγο να θεωρούμε ότι το ίδιο θα καταφέρουμε να πράξουμε και το 2018 με βάση τις δημοσιονομικές μας προβλέψεις».

Μιλώντας για τα υπό διαπραγμάτευση θέματα, είπε ότι «οι καταστροφολόγοι απογοητεύτηκαν και θα απογοητευθούν ξανά τις επόμενες εβδομάδες, όταν καταλήξουμε σε δύο θέματα: Τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος στο πλαισιο του Eurogroup του περασμένου Ιούνη. Και το καθεστώς της μεταπρογραμματικής εποπτείας, πρόκειται για διαδικασία που ακολουθήθηκε και για τις υπόλοιπες χώρες που βγήκαν από προγράμματα στήριξης δεν αντιστοιχεί σε αυτό για το οποιο κάποιοι προσεύχονται καθημερινά, την επέκταση των μνημονίων».

Τσίπρας προς ΝΔ: Χάνετε όποια αξιοπιστία σας έχει απομείνει

Επικρίνοντας την προηγούμενη κυβέρνηση (Σαμαρά), είπε ότι «η χώρα δεν έβγαινε από τα μνημόνια στο τέλος του 2014, όπως ψευδώς ισχυρίζεται η αντιπολίτευση. Είχε συσσωρευθεί απώλεια 25% του ΑΕΠ μέσα σε 4 χρονια. Ειχαν εφαρμοστεί μέτρα ύψους 65 δισ το ίδιο διάστημα. Η ανεργία βρισκόταν στο 27% και στους νέους στο 60%. Εκλεινε τότε η 5η χρονιά μνημονίων αλλά τα δημοσιονομικά της χώρας έμεναν εκτροχιασμένα. Το περίφημο δήθεν πλεονασμα της κυβέρνησης Σαμαρά για το 2014 πρόσφατα αποδείχθηκε απο τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ότι δεν ήταν καν πλεόνασμα. Η χώρα είχε δεσμευθεί για πρωτογενή 4% και 4,5% του ΑΕΠ. Παρά τις φαντασιοπληξίες περι πιστοληπτικής γραμμής- όπου αυτό που σήμερα για μας είναι πάτωμα για εσάς ήταν ταβάνι, γιατί οι θεσμοί τότε τόνιζαν ότι το πρόγραμμα είχε βγει ανεπίστρεπτα εκτός πορείας».

Συνεχίζοντας την επίθεση κατά της ΝΔ, σημείωσε ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει να ενοχλείται και να εξεγείρεται. Συνεχίζει σε μία γραμμή που δεν είχε καμία συναίσθηση ευθύνης και πραγματικότητας, που βασίστηκε στη διαστρέβλωση την προπαγάνδα και την καταστροφολογία».

«Να σας απαριθμήσω τι λέτε σήμερα; Ότι δεν υπάρχει τέλος του μνημονίου. Ότι δεν ανακάμπτει η οικονομία. Ότι η χώρα σήμερα είναι χειρότερα από το 2014. Ότι δεν θα πάρουμε τίποτα για το χρέος. Και βεβαίως ότι δεν πρέπει να βγούμε στις αγορές, αλλά να ζητήσουμε πιστοληπτική γραμμή.

Τα λέτε όλα αυτά και είσαστε κολλημένοι σε κάποιες θέσεις ανεξάρτητα από τις εξελίξεις. Είστε κολλημένοι στα ίδια που λέγατε πριν ακόμη κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, ενώ τώρα κλείνει και η τέταρτη. Σαν να μη σας ενδιαφέρει καθόλου ποια είναι η πραγματικότητα. Αλλά με αυτόν το τρόπο χάνετε όποια αξιοπιστία σας έχει απομείνει. Πώς να πάρουν στα σοβαρά οι πολίτες, μια πολιτική δύναμη που εδώ και μια τριετία διαψεύδεται παταγωδώς σε κάθε καταστροφολογικό σενάριο που διατυπώνει;».

«Για σας σταθερότητα σημαίνει να είναι στην εξουσία η παρέα των off shore, των σκανδάλων και της διαφθοράς που χρεοκόπησε τη χώρα» είπε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για την οικονομία, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Του υπενθύμισε, όπως είπε, τα “καλέσματα” του να φύγουν οι καταθέσεις στο εξωτερικό, τις επισκέψεις σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, όπου “παρακαλούσε” Ευρωπαίους αξιωματούχους να αμφισβητήσουν τα θετικά αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας, την “κινδυνολογία” για το τραπεζικό σύστημα και την πρόσφατη τοποθέτηση του στον ΣΕΒ, όπου κάλεσε τους επενδυτές να μην φέρουν επενδύσεις, μέχρι να αποκατασταθεί η πολιτική σταθερότητα.

«Η στάση σας κ. Μητσοτάκη, πιστεύω θα μείνει στην ιστορία. Θα μνημονεύεστε ως ο πολιτικός αρχηγός που μετατρέψατε μια ιστορική παράταξη σε κόμμα της στείρας διαμαρτυρίας, της καταστροφολογίας και της διαρκούς υπονόμευσης των συμφερόντων και των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας. Αλλά εδώ που έχετε φτάσει, θα πιείτε το πικρό ποτήρι μέχρι τέλους. Σε δύο μήνες, αυτό που ελπίζει ο ελληνικός λαός εδώ και οχτώ χρόνια, αυτό που του τάξατε από τη πρώτη μέρα που μας βάλατε στα μνημόνια, αφού χρεοκοπήσατε τη χώρα, θα γίνει πραγματικότητα. Και δεν θα το έχετε πετύχει εσείς. Θα το έχουμε πετύχει εμείς. Η Ελλάδα θα βγει οριστικά από τα μνημόνια. Και η ιστορία θα γράφει ότι εσείς μας χρεοκοπήσατε και μας βάλατε στο βαθύ πηγάδι και εμείς με κόπο, με θυσία, αλλά και σχέδιο, βγάλαμε τον τόπο από το έρεβος και τον οδηγούμε σε μια νέα εποχή δίκαιης ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης» παρατήρησε ο κ. Τσίπρας.

«Κάθε μέρα που περνάει, θα έρχεται πιο κοντά σας ο πολιτικός σας εφιάλτης» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Πετυχαίνουμε εκεί που απέτυχαν τρεις δικές σας κυβερνήσεις. Ανοίγουμε δρόμο ελπίδας και προοπτικής για τη χώρα. Ό,τι και να κάνετε, δεν θα καταφέρετε να γυρίσετε πίσω. Η Ελλάδα δε θα γυρίσει πίσω. Φεύγει μπροστά, φεύγει από τα μνημόνια, μπαίνει σε μια νέα εποχή» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Τέσσερα ερωτήματα απηύθυνε ο πρωθυπουργός, στη Νέα Δημοκρατία και τον πρόεδρό της:

1. Συμφωνείτε με την αύξηση του κατώτατου μισθού;

2. Συμφωνείτε με την αποφυγή του λοκ άουτ;

3. Συμφωνείτε με την μη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων;

4. Συμφωνείτε με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της εργασιακής κανονικότητας;

«Προφανώς τα ερωτήματα είναι ρητορικά. Γνωρίζουμε ήδη την απάντηση» παρατήρησε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Νομίζω ότι σας κάλυψε κ. Μητσοτάκη, στα εργασιακά θέματα, προχθές, ένας συμπαθής σχολιαστής στη τηλεόραση του ΣΚΑΪ, όταν έλεγε ότι το ΔΝΤ έπρεπε να κρατήσει, αλλά δυστυχώς δεν κράτησε. Βάστα ΔΝΤ έλεγε εκείνος, βάστα Σόιμπλε απαντούσατε εσείς, τριάμισι χρόνια τώρα. Γιατί το σχέδιο σας συνοψίζεται στο τετράπτυχο: Μνημόνια – Απολύσεις – Περικοπές – Ξεπούλημα. Αλλά δεν θα σας την κάνουμε τη χάρη. Αυτή η μαύρη περίοδος για τη χώρα τελειώνει μια και καλή».

«Σήμερα, ξημερώνει μια νέα αυγή για τη χώρα μας και όσο το φως της θα δυναμώνει τόσο πιο καθαρά θα φαίνονται και οι διαχωριστικές μας γραμμές με τη Νέα Δημοκρατία» επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Όσο θα απομακρυνόμαστε από τον στενό κορσέ των προγραμμάτων προσαρμογής, τόσο πιο σαφείς θα γίνονται οι διαφορές μεταξύ της δικής μας και της δικής σας πολιτικής» είπε, για να συμπληρώσει: «Και αυτό είναι που φοβάστε πάνω από όλα. Γι’ αυτό ανατριχιάζετε με τη προοπτική εξόδου από τα μνημόνια. Γι’ αυτό φοβάστε τον Σεπτέμβρη του 2018. Γι’ αυτό διαρκώς υπονομεύετε. Γιατί καταλαβαίνετε πια ότι η παρένθεση δεν κλείνει. Μένει ανοιχτή και θα παραμείνει και την επόμενη τετραετία, για χάρη του ελληνικού λαού. Για να ανασυγκροτήσουμε την ελληνική οικονομία, κρατώντας την κοινωνία όρθια».

 

Γεννηματά: Ζητώ εκλογές γιατί η κυβέρνηση αποδεικνύεται επικίνδυνη

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η επικεφαλής της ΔΗΣΥ, Φώφη Γεννηματά  κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους ζητά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

«Η έξοδος από το μνημόνιο Τσίπρα – γιατί είναι δικό σας μνημόνιο – οδηγεί σε νέα επιτήρηση. Ο Αύγουστος οδηγεί σε βαρύ χειμώνα», είπε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό και παρέθεσε αναλυτικά τους λόγους που την οδηγούν σε αυτό το αίτημα.

«Ζητώ εκλογές γιατί τις επόμενες εβδομάδες πρόκειται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον του λαού. Η συγκυβέρνηση σας δεν έχει καμιά νομιμοποίηση να εκχωρήσει εν κρυπτώ το μέλλον της χώρας», εξήγησε η κ. Γεννηματά και συμπλήρωσε: «Ζητώ εκλογές γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ αποδεικνύεται επικίνδυνη και στα εθνικά θέματα».

 

Μητσοτάκης: Εσείς κάψατε την Αθήνα το 2008

Ξεκινώντας από τα ζητήματα της ασφάλειας, ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει το παραμικρό υπονοούμενο ότι η ΝΔ έχει οποιαδήποτε σχέση με τη βία. «Εσείς κάψατε την Αθήνα το 2008», είπε ο κ. Μητσοτάκης κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι χάιδευε τους Αγανακτισμένους.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως «σήμερα τη συζήτηση σκεπάζει η βία κατά του Γιάννη Μπουτάρη και η επίθεση κατά του ΣτΕ. Επίθεση από τη μία σε έναν εκλεγμένο δήμαρχο και από την άλλη σε ένα από τα ανώτατα όργανα της δικαιοσύνης. Με άλλα λόγια διπλό χτύπημα στο δικαίωμα του πολίτη να επιλέγει ποιος τον κυβερνά, να προστατεύεται όταν αδικείται να ζει σε ένα ασφαλές κράτος».

«Η καταδίκη πρέπει να είναι ρητή και απόλυτη χωρίς αστερίσκους. Αυτό πράξαμε ως ένα εθνικά υπεύθυνο κόμμα από την πρώτη στιγμή», είπε και τόνισε πως είναι «καιρός κ.Τσίπρα να καταδικάσετε τις κρεμάλες των αγανακτισμένων που νομιμοποιήσατε, να ζητήσετε συγνώμη για τις διχαστικές φράσεις σας “ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν”. Είναι αποτέλεσμα της δική σας αριστερής ιδεοληψίας να διαχωρίζετε τη βία σε αυτή των ακροδεξιών και σε αυτή του συγκεντρωμένου πλήθους».

«Εάν ήταν συγκεντρωμένο πλήθος θα νομιμοποιούνταν να επιτεθούν στο Μπουτάρη; Η βία είναι μία. Όχι μόνο να καταδικάσετε τη βία αλλά να το αποδείξετε στην πράξη. Απελευθερώστε τα Εξάρχεια».

Αναφορικά με την «καθαρή έξοδο» ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε τις θέσεις της κυβέρνησης «παραμύθι» σημειώνοντας πως η καθαρή έξοδος είναι όσο αληθινή ήταν το θα «σκίσουμε τα μνημόνια».

Όσον αφορά το ολιστικό σχέδιο της κυβέρνησης ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι αυτό που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες δεν είναι τίποτε παραπάνω από ένα αόριστο ευχολόγιο στο οποίο συνυπάρχουν ιδεοληπτικές εμμονές, ασυγχώρητες γενικότητες και κάποιες λίγες αυτονόητες μεταρρυθμίσεις. «Η Ελλάδα χρειάζεται κοστολογημένο πρόγραμμα και όχι ολιστικές αερολογίες», είπε κρίνοντας το αναπτυξιακό σχέδιο που παρουσιάστηκε.

«Το μνημόνιο δεν τελειώνει τον Αύγουστο, απλώς μεταλλάσσεται», διαπίστωσε και ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, που ήταν παρών στην αίθουσα, να απαντήσει στο εξής ερώτημα: «Πόσο νερό βάλατε και σε τι κρασί;». «Υποψιάζομαι ότι εδώ κρύβονται νέες δεσμεύσεις, που θα βρουν τη θέση τους στο μηχανισμό αυξημένης εποπτείας που θα μας συνοδεύει για χρόνια. Από χρηματοδότηση χωρίς μνημόνιο που ζητούσατε το 2015, πήγαμε στο μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση».

Κουτσούμπας: Η πρώτη φορά αριστερά τσακίζει τον λαό μας