Άγριες συμπλοκές σε Χίο και Ειδομένη

1.4.2016

Άγριες συμπλοκές σε Χίο και Ειδομένη μεταξύ Σύρων και Αφγανών, ενώ και η κατάσταση είναι στο κόκκινο και σε άλλα Κέντρα Φιλοξενίας με τα περιστατικά βίας να αποτελούν συνεχή φαινόμενα. Τελευταίο κρούσμα τα ξημερώματα, στο  κέντρο κράτησης της ΒΙ.ΑΛ. στο Χαλκειός.

Για μία ακόμη φορά Αφγανοί και Σύριοι συνεπλάκησαν άγρια μεταξύ τους, με αποτέλεσμα το Hotspot τα ξημερώματα της Παρασκευής να θυμίζει πεδίο μάχης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του politischios.gr μεμονωμένες ομάδες για άγνωστο λόγο ήρθαν σε αντιπαράθεση με αποτέλεσμα δύο άτομα να μαχαιρωθούν και να μεταφερθούν στο Νοσοκομείο ενώ πολλοί τραυματίστηκαν σοβαρά σε κεφάλι και πόδια. Από την καταστροφική τους μανία δεν ξέφυγαν ούτε οι υποδομές του hotspot αφού έσπασαν ότι βρήκαν μπροστά τους προκαλώντας σοβαρές ζημιές στο ιατρείο του χοτ σποτ και στους χώρους καταγραφής.

Σε μία απέλπιδα προσπάθεια διακοπής των επεισοδίων και προκειμένου να αποφευχθούν επιπλέον τραυματισμοί η Αστυνομία επιχείρησε να εισέλθει στον χώρο του πρώην εργοστασίου της ΒΙ.ΑΛ. με τη χρήση χειροβομβίδων κρότου – λάμψης.

Να σημειωθεί ότι η Αστυνομική Διεύθυνση Χίου έχει ζητήσει ήδη από την Αθήνα συνδρομή με διμοιρία ΜΑΤ, αίτημα που έγινε αποδεκτό. Έτσι εντός της ημέρας αναμένεται η άφιξη της διμοιρίας στη Χίο.

Σημειώνεται ότι στο χοτ σποτ της Χίου με υποδομές για 1200 άτομα βρίσκονται υπό περιορισμό περισσότεροι από 1500 μετανάστες και πρόσφυγες. Περισσότεροι από 200, που έφτασαν στο νησί χτες και μέχρι σήμερα το πρωί, αφού καταγραφούν, θα μεταφερθούν για να περιμένουν την εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας στον ανοικτό δημοτικό καταυλισμό στη Σούδα, μέσα στην πόλη της Χίου.

Παράσταση διαμαρτυρίας

Με βάση την κατάσταση που επικρατεί στο Χαλκειός τα τελευταία 24ωρα κάτοικοι της περιοχής θα πραγματοποίησαν σήμερα  το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου.

Ο Δήμαρχος Ειδομένης

Ο  Δήμαρχος Παονίας Χρ Γκουντενούδης ξέσπασε μιλώντας στον ΑΝΤ1 κάνοντας λόγο για 14 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην Ειδομένη και συνολικά είκοσι χιλιάδες σε όλο το Δήμο Παονίας, όταν ο πληθυσμός του είναι 26 χιλιάδες Η κατάσταση είπε είναι στο κόκκινο και κατήγγειλε την Αστυνομία ότι δεν ενεργή με βάση το ρόλο της και δεν αντιδρά μπροστά σε φαινόμενα παραβατικότητας από ομάδες που κρατούν όμηρους όλους αυτούς τους ανθρώπους.

Φοβάμαι είπε «μήπως η κατάσταση βγει εκτός ελέγχου εάν οι κάτοικοι ξεσηκωθούν καθώς δεν μπορούν ούτε τα χωράφια τους να καλλιεργήσουν». Και ζήτησε άμεσα μέτρα από την Πολιτεία η οποία όταν ο ίδιος την καλούσε να λάβει μέτρα πριν κλείσουν τα σύνορα δεν εισακούστηκε.