Άκαρπες οι διαπραγματεύσεις στο σημερινό Eurogroup

 

 

Ευέλικτο αλλά με πολλές δεσμεύσεις το νέο πρόγραμμα

 

 

Άκαρπες απέβησαν οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα της Ελλάδας στη συνεδρίαση του Eurogroup που ολοκληρώθηκε πριν λίγο. Απαράδεκτη χαρακτηρίζει η ελληνική κυβέρνηση τη στάση του Ολλανδού Υπουργού Οικονομικών Ντάισελμλουμ η οποία όπως υποστηρίζει επηρεάζεται από το Βερολίνο. Ένα νέο «θολό» έγγραφο έκανε την εμφάνιση του κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης που αποτελούσε τη βάση για την εξεύρεση μιας χρυσής τομής, χωρίς όμως να έχει καμία σχέση με όσα είχαν συζητηθεί και συμφωνηθεί τις προηγούμενες μέρες. Η Ελληνική Κυβέρνηση ζήτησε να συγκληθεί εκτάκτως Σύνοδος Κορυφής ώστε να συζητηθούν όλα με πολιτικούς όρους.

Απογοητευμένος δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ σχετικά με την πορεία των σημερινών διαβουλεύσεων.  Σχετικά με τη δυνατότητα που έδωσε το Eurogroup στην Ελλάδα για να θέσει αίτημα επέκτασης του τρέχοντος προγράμματος την ερχόμενη Παρασκευή, τόνισε πως η επέκταση αυτού του προγράμματος συνεπάγεται ευελιξία αλλά και δεσμεύεις. Το νέο πρόγραμμα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του, δεν θα είναι πολύ διαφορετικό από το προηγούμενο «Οι κανόνες και οι κανονισμού μιλούν για αυστηρές προϋποθέσεις. Θα εξακολουθούσε να είναι γύρω από τη δημοσιονομική βιωσιμότητα» και συμπλήρωσε ότι ο Πρόεδρος της Ε.Ε. Ντ. Τουσκ δεν σκοπεύει να συγκαλέσει Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης.

Οι φήμες πως Βερολίνο και Βρυξέλλες συνωμοτούν για την απομάκρυνση του Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, που τον καταδεικνύουν ως το «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων, ξεσήκωσαν τις αντιδράσεις των κυβερνητικών κύκλων τονίζοντας πως «δεν έχουν καταλάβει ότι δεν έχουν να κάνουν με κυβέρνηση εντολοδόχων». Το Μαξίμου στηρίζει τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών που φέρεται ισότιμα, κάτι που για πρώτη φορά συναντούν οι Ευρωπαίοι εταίροι.