Άκαρπες οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς

16.11.2015

Η πολυπόθητη τελική συμφωνία με τους εκπροσώπους των Θεσμών δεν επετεύχθη, παρά τη 17ωρη διαπραγμάτευση που ολοκληρώθηκε  στις 5 τα ξημερώματα και θα συνεχιστεί σήμερα το μεσημέρι.

Το φλέγον θέμα που έμεινε «στον αέρα» αφορά τα «κόκκινα» δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, που ανοίγει δύο παραμέτρους οι οποίες κατέληξαν σε αδιέξοδο.

Η πρώτη αφορά στα κριτήρια των «κακοπληρωτών», ποιοι κινδυνεύουν δηλαδή από τους πλειστηριασμούς. Συζήτηση γίνεται σχετικά με τους φτωχούς δανειολήπτες, που ανέρχονται στο 25% του συνόλου των δανειοληπτών και προτείνεται να καλύπτονται σχεδόν αυτόματα από το νέο καθεστώς προστασίας, ενώ τα μεσαία και υψηλότερα εισοδηματικά στρώματα (περίπου 33%) θα πρέπει να αποδείξουν την οικονομική αδυναμία τους να αντεπεξέλθουν. Υπάρχουν όμως πολλές διαφωνίες που δεν οδηγούν σε τελική συμφωνία.

Η δεύτερη παράμετρος, που κρίνεται άκρως σοβαρή και θα συνεχιστούν οι συζητήσεις, αφορά στην εκχώρηση των «κόκκινων» δανείων σε  funds. Οι εκπρόσωποι των Θεσμών επιμένουν αν ανοίξει η αγορά για όλα τα δάνεια, ενώ η ελληνική πλευρά προσπαθεί να το περιορίσει μόνο στα «κόκκινα» δάνεια με τη δημιουργία συγκεκριμένης αγοράς και όχι ανοικτής.