19.1.2016
«Βέτο» έθεσε η ΝΔ στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής στον ορισμό των μελών του ΕΣΡ μέχρι να αφαιρεθούν οι αρμοδιότητες που δίνει ο ραδιοτηλεοπτικός νόμος στον υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών και να επιστρέψουν στο ΕΣΡ.
Έτσι απέβη άκαρπη η συζήτηση αφού δεν συγκροτήθηκε η απαιτούμενη αυξημένη πλειοψηφία των 4/5 για τον ορισμό των μελών της ανεξάρτητης αρχής.
Συγκεκριμένα επί των 23 μελών της Διάσκεψης, 12 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ) υπερψήφισαν την πρόταση που εισηγήθηκε ο πρόεδρος της Βουλής Ν.Βούτσης με τους υποψηφίους για το νέο ΕΣΡ, 7 καταψήφισαν (ΝΔ, ΧΑ, ΠΑΣΟΚ, ΕΚ), τρεις δήλωσαν «παρών» (Ποτάμι, ΚΚΕ) και ένας ήταν απών (ο Ευ.Μεϊμαράκης).
Η αδυναμία συγκρότησης του νέου ΕΣΡ ενδέχεται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, να οδηγήσει σε ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για την αδειοδότηση με την οποία ουσιαστικά θα παρακάμπτεται η ανεξάρτητη αρχή. Μάλιστα οι ίδιες πηγές δεν απέκλειαν να υπάρξει σχετική υπουργική απόφαση.
Σε κάθε περίπτωση άφηναν να εννοηθεί ότι η όποια νομοθετική πρωτοβουλία αναμένεται άμεσα καθώς, όπως σημείωναν, η διαγωνιστική διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών είναι μεταξύ των προαπαιτούμενων προκειμένου για να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.
Μάλιστα μετά το πέρας της ψηφοφορίας στην Διάσκεψη, ο κ. Βούτσης δήλωσε ότι πλέον «είναι ζήτημα της κυβέρνησης πώς θα λυθεί το ζήτημα φέρνοντας ενδεχομένως νομοθετική ρύθμιση».
Ο πρόεδρος της Βουλής πρότεινε για πρόεδρο του ΕΣΡ τον Λαοκράτη Βάσση, συγγραφέα-φιλόλογο και στέλεχος του προδικτατορικού αγώνα, ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ (με την Δημοκρατική Άμυνα) και στέλεχος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, για αντιπρόεδρο τον δημοσιογράφο Ροδ.Μορώνη, τον πανεπιστημιακό Β. Καραποστόλη, το πρώην στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας ειδικό για τα οικονομικά των ΜΜΕ Γ.Κόλλια, την νομικό και καθηγήτρια Λίλιαν Μήτρου, την δημοσιογράφο Φανή Πετραλιά, τον πανεπιστημιακό του Τμήματος ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών Γ.Πλειό και τον δημοσιογράφο Ι. Τζαννετάκο (το ένατο μέλος είναι η καθηγήτρια του πανεπιστημίου Αθηνών Δήμητρα Παπαδοπούλου, η οποία ανήκει στην παρούσα σύνθεση του ΕΣΡ).
Ωστόσο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ν. Δένδιας τόνισε ότι για το κόμμα του υπάρχει «ένα ευρύτερο ζήτημα» από αυτό των ονομάτων που προτάθηκαν. «Μερικούς τους γνωρίζω. Άλλους τους ακούω πρώτη φορά. Χρειάζεται όμως μια ενδελεχής έρευνα», σημείωσε. Διευκρίνισε πάντως ότι για τη ΝΔ υπάρχει «ευρύτερο ζήτημα» το οποίο μάλιστα τέθηκε από τον πρόεδρο του κόμματος Κυρ. Μητσοτάκη στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα κατά την συνάντηση που είχαν λίγες ώρες νωρίτερα. Η θέση της ΝΔ όπως διατυπώθηκε από την κ. Δένδια είναι ότι «για μας υφίσταται μεγάλο θέμα αρχής».
«Κυρίως οι αρμοδιότητες του υπουργού που πρέπει να επιστρέψουν στο ΕΣΡ. Εάν αυτό δεν συμβεί η στελέχωση έστω και με τους αρίστους των αρίστων δεν μπορεί να επιτελέσει το σκοπό και τον ρόλο του ΕΣΡ», εξήγησε λέγοντας μάλιστα ότι «η αντίδραση του κ. Τσίπρα δεν ήταν μια αρνητική αντίδραση». «Αναμέναμε επ’ αυτού την κυβερνητική τοποθέτηση. Με έκπληξη είδαμε την δήλωση του κ. Παππά περί μεταφοράς αρμοδιότητάς του στη Βουλή. Αυτό δεν είναι τρόπος σοβαρού διαλόγου», συμπλήρωσε ο κ. Δένδιας και ζήτησε «να επανέλθει το ζήτημα στην μεταφορά των αρμοδιοτήτων του υπουργού στο ΕΣΡ». Δήλωσε δε ότι ως ΝΔ «επιθυμούμε σφόδρα να τελειώσει η κατάσταση αβεβαιότητας και εν πολλοίς ασυδοσία», αλλά υπό την προϋπόθεση ότι οι αρμοδιότητες για την αδειοδότηση θα επιστρέψουν πλήρως στο ΕΣΡ.
Ο κ. Παππάς σε παρέμβασή του τόνισε ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα υπεραρμοδιοτήτων του υπουργού» και ότι το ΕΣΡ είναι αυτό που θα αξιολογήσει τους φακέλους που θα κατατεθούν από τους ενδιαφερομένους ώστε να λάβουν ραδιοτηλεοπτική άδεια. Έκανε δε έκκληση προς τα κόμματα «να μην αφήσουν αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη» προκειμένου να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο για το οποίο η χώρα είναι έκθετη και ζήτησε για άλλη μια φορά «να προχωρήσουμε στη συγκρότηση του ΕΣΡ για να ολοκληρωθεί με ομαλό τρόπο η διαδικασία αδειοδότησης». Όπως είπε «μην αφήσουμε πολιτικές σκοπιμότητες να μπουν εμπόδιο σε αυτή την διαδικασία».
Προϋποθέσεις ώστε να υπερψηφίσει έθεσε και το ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Συμπαράταξη με τον Αν. Λοβέρδο να υπογραμμίζει ότι η μεταφορά στην Βουλή της αρμοδιότητας να καθορίζει τον αριθμό των αδειών, κάτι που δήλωσε διατεθειμένος να πράξει ο κ. Παππάς με την προϋπόθεση ότι η ΝΔ θα συναινούσε στον ορισμό του ΕΣΡ, «δεν θεραπεύει το πρόβλημα». Και ζήτησε να φέρει ο κ. Παππάς «έστω και σχέδιο νόμου» που να αφαιρεί από τον υπουργό Επικρατείας την αρμοδιότητα να καθορίζει τον αριθμό των αδειών, όπως και να δημοσιοποιηθεί η αλληλογραφία με την Ε.Ε., η οποία, πάντως, σύμφωνα με τον κ. Παππά, «δεν αφορά τις αρμοδιότητες του υπουργού».