Άκαρπη η συνάντηση Δραγασάκη-Αγροτών

Άκαρπη  κατέληξε η συνάντηση των αγροτών με το κυβερνητικό επιτελείο υπό τον Αντιπρόεδρο κ Γ Δραγασάκη καθώς τα αιτήματα τους δεν έγιναν αποδεκτά με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν σε έντονες αποδοκιμασίες κατά του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ Βαγγέλη Αποστόλου

Οι αγρότες από τα μπλόκα του Προμαχώνα και των Ευζώνων αποχώρησαν πριν ολοκληρωθεί η συνάντηση, δηλώνοντας την έντονη δυσαρέσκειά τους γιατί δεν ικανοποιούνται τα αιτήματά τους, ενώ την απογοήτευσή τους εξέφρασαν οι συνάδελφοί τους από άλλες περιοχές.

Μάλιστα, κάποιοι αγρότες αποδοκίμασαν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης την ώρα που έφευγε, ενώ άλλοι φώναξαν στον Βαγγέλη Αποστόλου «Καλή αντάμωση στα γουναράδικα».

«Πλέον θα αποφασίσουν τα μπλόκα τι θα κάνουν. Από ότι πληροφορούμαι, θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και θα κλείσουν και άλλα τελωνεία», είπε στον τηλεοπτικό σταθμό ο Στέργιος Λίτος, εκπρόσωπος του μπλόκου του Προμαχώνα.

Μετά από τη σύσκεψη, ο Γιάννης Δραγασάκης εκτίμησε ότι τα 2/3 των αιτημάτων των αγροτών «είτε υλοποιούνται είτε ανέλαβαν οι υπουργοί να τα μελετήσουν για να βρουν λύση».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ Δραγασάκης δήλωσε στους αγρότες  ότι «Ο στόχος μας δεν είναι μόνο να επιβιώσει η γεωργία αλλά να γίνει ο πρωτογενής τομέας βασικός πυλώνας για την ανασυγκρότηση γενικότερα της χώρας. Πρέπει επομένως να πάμε σε έναν πρωτογενή τομέα ικανό να παράγει προϊόντα που να ικανοποιεί εσωτερικές ανάγκες και απευθύνεται στις παγκόσμιες αγορές. Βούληση της κυβέρνησης είναι να αξιοποιήσουμε κάθε δημοσιονομικό περιθώριο που θα δημιουργείται και να μειώσουμε το κόστος παραγωγής. Αιτήματα, ιδέες, προτάσεις στην κατεύθυνση της μείωσης του κόστους παραγωγής είμαστε ανοιχτοί να τα συζητήσουμε πάντα στις δυνατότητες που έχουμε».

Και κάλεσε τους αγρότες σε δημόσιο διάλογο για το πώς θα ενισχυθούν οι μορφές συλλογικής οργάνωσής τους. «Μια οικονομία με εξατομικευμένους αγρότες χωρίς μια φερέγγυα συνδικαλιστική εκπροσώπηση δεν έχει μέλλον. Επίσης, να συζητήσουμε νέους τρόπους παραγωγής των προϊόντων, επίσης να συζητήσουμε χρηματοδοτικά εργαλεία, η εποχή της αγροτικής τράπεζας έχει τελειώσει, η κυβέρνηση κάνει ένα σημαντικό βήμα που είναι η κάρτα αγρότη αλλά αυτό δεν αρκεί. Υπάρχουν κι άλλες ιδέες, υπάρχουν και δυνατότητες για χρηματοδοτικά εργαλεία που να βοηθούν όχι μόνο τον νέο αγρότη αλλά ενισχύονται επενδυτικά σχέδια. Επιπρόσθετα να συζητήσουμε το θέμα της παραβατικότητας. Δεν μπορούμε να πολεμήσουμε μόνο τις παράνομες ελληνοποιήσεις πρέπει γενικότερα να αντιμετωπίσουμε την παραβατικότητα στον αγροτικό χώρο», δήλωσε.