Άκαρπη η συνάντηση Τσίπρα-Κατρούγκαλου με τους επιστημονικούς φορείς για το ασφαλιστικό

25.1.2016

Άκαρπη απέβη η συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Αλ. Τσίπρα  με τους εκπροσώπους των επιστημονικών  φορέων κι όλοι έμειναν στη διαπίστωση ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.

«Πρέπει να βρούμε λύσεις, κυρίως, για τους πιο αδύναμους, κι αυτή είναι μια βασική φιλοσοφία, στην οποία πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τον σύντομο διάλογο που είχε μπροστά στις κάμερες, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο του ΤΕΕ, Γιώργο Στασινό, τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Βασίλη Αλεξανδρή και τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλη Βλασταράκο, παρουσία και του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργου Κατρούγκαλου.

«Σε αυτό συμφωνούμε όλοι» είπε ο κ. Στασινός σχετικά με τη θέση που εξέφρασε ο πρωθυπουργός. Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Η πραγματικότητα είναι ότι, όταν παίρνει κανείς κάποια μέτρα για τη βιωσιμότητα του συστήματος, συνήθως τα παίρνει οριζόντια. Αυτό είναι λάθος, πρέπει να βρούμε τον τρόπο, ώστε να ξεχωρίσουμε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη κι αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να βάλουν πλάτη, γιατί αν δεν βάλει κανείς πλάτη δεν θα γίνει βιώσιμο το σύστημα».

«Στις αρχές συμφωνούμε» είπε ο κ. Στασινός. Ο πρωθυπουργός τόνισε: «Άρα, αυτή τη στιγμή το κρίσιμο θέμα είναι να διαχωρίσουμε και να βρούμε τρόπους για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και κυρίως για τους νέους επιστήμονες». «Συμφωνούμε απόλυτα, αλλά δεν γίνεται με το σχέδιο», ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, με τον κ. Τσίπρα να απαντά: «Να κάτσουμε να τα κουβεντιάσουμε, να βρούμε λύσεις».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, αναφέρθηκε στο ζήτημα των διαρροών επιστημόνων στο εξωτερικό. Είπε ότι οι νέοι επιστήμονες φεύγουν στο εξωτερικό για ειδικότητα και μένουν εκεί, ότι το σύστημα της Υγείας είναι στα όρια του και ότι τα νοσοκομεία σε λίγο καιρό δεν θα έχουν γιατρούς να εφημερεύουν. «’Αρα, θα πρέπει να δούμε τι πρέπει να κάνουμε για τα νέα παιδιά, για να επιβιώσουν στον τόπο», συνέχισε και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ως έναν νέο άνθρωπο, πρόσθεσε ότι το δικό του μέλημα και όλων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα για τα νέα παιδιά.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των φορέων στη συνάντηση δεν υπήρξε συγκεκριμένη δέσμευση προς τους επιστήμονες για συγκεκριμένα νούμερα, αλλά η δέσμευση του πρωθυπουργού να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οι νέοι επιστήμονες.

Ο πρωθυπουργός φαίνεται να αναλαμβάνει προσωπικά την επιχείρηση άμβλυνσης των σφοδρών κινητοποιήσεων που έχουν φέρει τα σχέδια για το ασφαλιστικό.

Για τον λόγο αυτό έχει προτείνει και στους αγρότες να συναντηθούν μαζί του, κάτι που αναμένεται να αποφασιστεί αύριο, Τρίτη, στη μεγάλη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στα Τέμπη.

Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας χθες στην επέτειο για τον ένα χρόνο της εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι βρίσκονται υπό εξέταση βελτιώσεις στο σχέδιο για το ασφαλιστικό που αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν θα υπερασπιστεί τους μεγαλογιατρούς και τους μεγαλοδικηγόρους με τις γραβάτες που κατεβαίνουν στο δρόμο, αλλά τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε, πάντως, ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα προχωρήσει γιατί το σύστημα είναι υπό κατάρρευση.