Άκης Τσελέντης για Θήβα: Πρόβλημα θεμελίωσης στα σπίτια-«Γροθιά» ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι

Ανήσυχος εμφανίστηκε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, για το ενδεχόμενο ενός σεισμού στην Θήβα, καθώς όπως είπε τα σπίτια στην περιοχή εμφανίζουν κάποιες ιδιομορφίες. Ο Άκης Τσελέντης μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και ανέφερε πως η Θήβα δεν κινδυνεύει από σεισμό 6,5 Ρίχτερ, αλλά το ενδεχόμενο να δώσει σεισμό 5 Ρίχτερ είναι υπαρκτό.

Ο Άκης Τσελέντης τόνισε τη σημασία να θωρακιστούν τα σπίτια στην περιοχή λέγοντας πως: «Η Θήβα ήταν μια ιστορική πόλη, η αρχαιολογική υπηρεσία έχει κάνει δεκάδες ανασκαφές και όλα τα μπάζα τα ρίξανε πάλι πίσω, και πάνω στα μπάζα αυτά οικοδομήσανε πενταώροφες πολυκατοικίες… Αυτά τα σπίτια κινδυνεύουν και με μικρότερους σεισμούς. Επειδή είναι άσχημα θεμελιωμένα τα σπίτια τους, πρέπει οπωσδήποτε να ξεσκονίσουν τα μέτρα αντισεισμικής προστασίας. Ο δήμος να επιδοτήσει το τοπικό ΤΤΕΕ γιατί είδα σπίτια με μεγάλο βαθμό αυθαιρεσίας. Έχουν γίνει αυθαίρετα επεκτάσεις αυτά είναι επικίνδυνα».

Σημείωσε πως οι σεισμοί που έχει δώσει η περιοχή δεν ξεπερνούν τα 4,3 Ρίχτερ και ανέφερε πως: «η Θήβα είναι μια μεγάλη ιστορία και έχουμε τον κόσμο στα κάγκελα με ευθύνη δικιά μας. Το Δεκέμβρη ξεκίνησε μια δράση ανατολικά της Θήβας εδώ και λίγο καιρό πήγε δυτικά. Το ρήγμα αυτό είναι σχετικά μικρό, είναι κάτω από την πόλη δίνει μικρά γεγονότα. Τα μεγαλύτερα που γράψαμε ήταν ένα πάνω από 4 και ένα 4,3. Δεν είναι όπως το Αρκαλοχώρι όπου είχαμε δεκάδες πάνω από 4. Έγιναν δυο επιτροπές σεισμικού κινδύνου στις οποίες συζητήθηκε η ευρύτερη περιοχή και εκεί είπαμε ότι η περιοχή η ευρύτερη όχι συγκεκριμένα η Θήβα, έχει και μεγάλα ρήγματα μπορούν να δώσουν ακόμα και 6,5, πχ η Σάμος, η Κεφαλονιά. Δεν είπαμε ότι η Θήβα κινδυνεύει από 6,5 από το συγκεκριμένο σεισμό».

Επανέλαβε πως οι σεισμολόγοι ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την αναστάτωση που έχει προκληθεί στην περιοχή: «Κάποιος για το 1 λεπτό δημοσιότητας έκατσε κι είπε ότι περιμένει η Θήβα 6,5 Ρίχτερ και βγάλαμε τον κόσμο στα κεραμίδια. Ευτυχώς χθες ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ είπε ότι άντε να έχουμε ένα 5,5αρι στην περιοχή».

«Σα να έφαγε γροθιά το Αρκαλοχώρι»
Για το σεισμό στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης ανέφερε: «Είναι σα να έφαγε μια γροθιά στο Αρκαλοχώρι που κατέβασε την περιοχή κατά 14 εκατοστά και η επιτάχυνση ήταν 0,8G, όταν για να φύγεις από τη γη θες 1 G. Ακριβώς κάτω από το Αρκαλοχώρι ήταν ο σεισμός».

Αποκάλυψε πως είχε δει κάποια σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή από τον Ιανουάριο, όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο της περιοχής κ. Λαμπρινό και με επιδότηση του δήμου έβαλε 6 επιπλέον όργανα στην περιοχή. «Ευτυχώς που τα έβαλα. Με αυτά τα όργανα είδα την ακολουθία των μικροσεισμών που ξεκίνησε» σημείωσε.

Ανέφερε, δε, πως «μέχρι τώρα έχουμε γράψει γύρω στους 2.800 μικροσεισμούς. Πίστευα ότι ο σεισμός δεν πρόκειται να ξεπεράσει το 5,2 – 5,3. Είχα προειδοποιήσει στο Αρκαλοχώρι το καλοκαίρι ‘προσέξτε τα πέτρινα σπίτια, η ακολουθία θα κρατήσει καιρό’».