Άνθρακας ο θησαυρός περί ίδρυσης  Ε΄ Δημοτικής Ενότητας Δηλεσίου

Παράνομη η υπουργική απόφαση Ντινόπουλου το 2014

Κατηρηματικό όχι  του  «Κλεισθένη Ι» στην ίδρυση της Ε’ Δημοτικής Ενότητας Δηλεσίου, του Δήμου Τανάγρας Βοιωτίας,  καθώς   αντικαθίσταται το άρθρο 115 του 2014, με το άρθρο 206, που δεν επιτρέπει καμία αλλαγή στον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας.

Χρειάστηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει στον «Κλεισθένη Ι», για να αποδειχτεί «άνθρακας ο Θησαυρός» της υπουργικής απόφασης του 2014, όταν ο τότε υπουργός Εσωτερικών κ.  Αργύρης Ντινόπουλος, υπέγραψε τη σχετική απόφαση, σύμφωνα με την οποία το Δήλεσι γίνονταν Δημοτική Ενότητα κατά παρέκκλιση του νόμου και για καθαρά προεκλογικούς λόγους.

Όπως αποδείχτηκε η υπουργική απόφαση Ντινόπουλου ήταν κατά παράβαση του ισχύοντος νόμου και η δήθεν ίδρυση της Ε΄ Δημοτικής Ενότητας Δηλεσίου  ήταν μια φωτοβολίδα που στερούνταν νομικής υπόστασης. Κυριολεκτικά στον αέρα!

Είναι γεγονός ότι οι Δημοτικές Αρχές των κ.κ. Γεωργίου και Περγάλια, οι κάτοικοι αλλά και οι τοπικοί φορείς επιθυμούν, διακαώς, την ίδρυση της Ε΄ Δημοτικής Ενότητας Δηλεσίου και μάλιστα υπάρχει και σχετική ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου από 3/4/2014 επί Γεωργίου.

Δυστυχώς όμως, μια σειρά από λάθη, παραλείψεις και προσωπικές φιλοδοξίες, οδήγησαν το εγχείρημα στα βράχια, καθώς δεν υπήρχε καμία νομική κάλυψη για την απόφαση και ενώ όλοι πανηγύριζαν και είχαν την αίσθηση  ότι οι αγώνες τους δικαιώθηκαν. Κάποιοι μάλιστα έκαναν υπολογισμούς για τον Ε’ Αντιδήμαρχο Δηλεσίου και τη νέα διάταξη των δημοτικών Συμβούλων στο Δήμο Τανάγρας.

Έπρεπε να έρθει η Δημοτική Αρχή του κ. Β. Περγάλια για να ανακαλύψει, μετά από πολύμηνη αλληλογραφία με το υπουργείο Εσωτερικών και απάντηση της Γενικής Διευθύντριας και της Νομικής Συμβούλου, ότι το Δήλεσι δεν είναι Ε’ Δημοτική Ενότητα, γιατί η σχετική απόφαση δεν ισχύει, αφού δεν έγινε ούτε με νόμο αλλά ούτε και με Προεδρικό Διάταγμα.

Την Πέμπτη 3 Μαΐου πραγματοποιήθηκε ειδική ενημερωτική συνεδρίαση  του Δημοτικού Συμβουλίου,  μετά από αίτημα των πολιτών του Δηλεσίου και  παρουσία φορέων της πόλης, ώστε να αποφασιστούν οι περαιτέρω κινήσεις για την απόρριψη του άρθρου 206 του «Κλεισθένη Ι» καθόσον το νομοσχέδιο είναι ακόμη προς διαβούλευση και πριν η υπόθεση χαθεί  οριστικά.

Ο Δήμαρχος κ. Β. Περγάλιας παρουσίασε όλο το ιστορικό της υπόθεσης και πως φτάσαμε σήμερα σε αυτό το οριακό σημείο να κινδυνεύει το Δήλεσι να μην  γίνει Ε΄ Δημοτική Ενότητα, παρά την ομόθυμη θέληση Δημοτικής Αρχής, πολιτών και φορέων να αποκτήσει το Δήλεσι διοικητική υπόσταση.

Ακούστηκαν πολλές απόψεις και κατατέθηκαν σημαντικές προτάσεις. Φάνηκε όμως ότι η καλοπροαίρετη διαχείριση της υπόθεσης από μεμονωμένα πρόσωπα, όπως του κ. Λ Μαυράκη,  κ.  Κουβαρά του κ. Τριανταφυλλάκη και του τότε Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Γ. Καράμπελα που “πήραν” την τροπλολογία για το Δήλεσι, κόστισαν ακριβά. Πίεσαν ακόμη και εκβίασαν το 2014, όπως παραδέχτηκαν, για μια υπουργική απόφαση η οποία στερούνταν, όπως τελικά αποδέχτηκε, νομιμότητας. Ήταν ουσιαστικά παράνομη. Ενώ κ. Σαμολαδόπουλος μετά το 2014 κινήθηκε προσωπικά γιατί δεν υλοποιούνταν η απόφαση. Τώρα όλοι βρίσκονται προ τετελεσμένων, με αβέβαιο το αποτέλεσμα, καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία στις εθνικές εκλογές του 2015, στο Δήλεσι έλαβε 46,08%, απορρίπτει κάθε  συζήτηση.

Ο ρόλος Περγάλια

Τη διαχείριση της υπόθεσης πήρε, πλέον, στα χέρια του ο ίδιος ο Δήμαρχος Τανάγρας κ. Βασίλης Περγάλιας, για να σταματήσουν οι άναρχες και ασυντόνιστες ενέργειες που δημιούργησαν το πρόβλημα. Για το λόγο αυτό συγκροτήθηκε συντονιστική ομάδα, η οποία διαχειρίστηκε  την υπόθεση.

Στην Συντονιστική Ομάδα μετέχουν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Λ. Μαυράκης, Ευγ. Πινήτα – Στρατή, Ν. Βρατσιώτης, Δ. Θεοδώρου, οι εκπρόσωποι φορέων Δηλεσίου κ. Γ. Μούσιος, Μιχ. Γραμματικόπουλος,  Β. Σαμολαδόπουλος, Ν. Παπαδόπουλος και Τάκης Ηλίας, οι οποίοι μαζί με το Νομικό Σύμβουλο του Δήμου προχώρησαν  στη σύνταξη φακέλου με όλο το ιστορικό της υπόθεσης με στόχο να συνατηθούν  με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών κ. Κώστα  Πουλάκη και τους Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους των κομμάτων, ώστε να   αντικατασταθεί  το άρθρο 206 του προσχεδίου του «Κλεισθένη Ι».

Μάλιστα πραγματοποιήθηκε και έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο ομόφωνα αποφάσισε ότι:

«Εκφράζει την αντίθεσή του στο άρθρο 206 του υπό διαβούλευση νόμου «Κλεισθένης Ι» που καταργεί το άρθρο 115 του Ν. 4316/2014.

Ειδικά πρέπει να διατηρηθεί ως Δημοτική Ενότητα το Δήλεσι, όπως θεσπίστηκε το έτος 2014, λόγω του μεγάλου πληθυσμού και των ειδικών συνθηκών του οικισμού».