Άνω-κάτω το πολιτικό σκηνικό στο Δήμο Ωρωπού – Η επόμενη μέρα της ρήξης

Η ανεξαρτητοποίηση του Π. Δέδε  έρχεται να ταρακουνήσει  τα δημοτικά πράγματα του δήμου Ωρωπού. Είναι η έβδομη κατά σειρά ανεξαρτητοποίηση στη παρούσα δημοτική περίοδο και η πιο ηχηρή. Ενδεχομένως και η πιο καθοριστική για την πορεία των πραγμάτων.

Η επόμενη μέρα μιας «βελούδινης» ρήξης του Π. Δέδε με τη δημοτική Αρχή και την παράταξη «Συνεργασία Ευθύνης», παρά το γεγονός ότι έγινε  χωρίς ακρότητες δεν παύει να δημιουργεί ένα νέο πολιτικό σκηνικό. Ένα νέο status quo στα πολιτικά δρώμενα. Ανακατεύει την τράπουλα και αλλάζει τις ισορροπίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: “Βελούδινη” η ανεξαρτητοποίηση του Πέτρου Δέδε

Η παράταξη του Δημάρχου Γ. Γιασημάκη  είναι γεγονός  ότι υπέστη πλήγμα με την αποχώρηση ενός βασικού στελέχους της δημοτικής ομάδας του. Τώρα επιχειρεί να απορροφήσει τους κραδασμούς και να ανασυγκροτηθεί.  Μια ανασυγκρότηση δύσκολη, καθώς θα πρέπει να κρατηθούν ισορροπίες. Οι επόμενες μέρες θα είναι κρίσιμες κάτι που αναμένεται να φανεί και από την συγκέντρωση της Δευτέρας των στελεχών της παράταξης «Συνεργασία Ευθύνης», καθώς ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος για το τι θα πράξουν στο μέλλον και άλλα στελέχη της. Σε κάθε περίπτωση οι έρπουσες φήμες που οργιάζουν δημιουργούν ασάφεια στο πολιτικό σκηνικό.

Παρά ταύτα ο Γ. Γιασημάκης παραμένει ψύχραιμος και φαίνεται να είναι αισιόδοξος. Με δυναμισμό, απτόητος,  προχωράει μπροστά. Εκφράζει δε την άποψη ότι η παράταξή του θα παραμείνει ενωμένη και δεν θα υπάρξουν άλλες απώλειες, ενώ διαθέτει σημαντικές εφεδρείες.

Σκληρή κριτική στη δημοτική Αρχή έχει ασκήσει και ο έτερος Αντιδήμαρχος της ηγετικής ομάδας των πάλαι ποτέ «πέντε» Κ. Λίτσας ο οποίος φέρεται να επιθυμεί να ηγηθεί και νέας δημοτικής κίνησης και δεν το κρύβει.

Εάν ο Κ. Λίτσας αποφασίσει να προχωρήσει στη δημιουργία δημοτικής παράταξης με ή χωρίς τον Π. Δέδε, τα πράγματα διαφοροποιούνται. Ενώ ορισμένοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο από τον Σεπτέμβρη να βγει μπροστά και να ηγηθεί της κίνησης, τελικά, και ο Π. Δέδες στη λογική ότι ο τόπος χρειάζεται  να γυρίσει σελίδα. Ένα νέο άφθαρτο άτομο.

Παράλληλα η ανεξαρτητοποίηση Δέδε έδωσε ανάσα και στην μείζονα αντιπολίτευση του Θ. Ρούσση. Κάποιοι μάλιστα κάνουν λόγο και για το φιλί της ζωής την ώρα κατά την οποία η παράταξη του «Πρώτα ο Δημότης» βρίσκεται σε φάση ανασυγκρότησης. Ο κ. Ρούσσης ξεκίνησε τις επαφές με τα στελέχη του και στις 10 Ιουλίου αναμένεται να ανακοινώσει σε  ανοιχτή εκδήλωση την εκ νέου κάθοδό του στις δημοτικές  εκλογές.

Υπάρχουν όμως και άλλες δυνάμεις που καραδοκούν να μπουν στο παιχνίδι της εκλογικής μάχης. Η παράταξη του Δ. Καμπιώτη «Συμμαχία Δημιουργίας» αργά αλλά σταθερά βγαίνει στο προσκήνιο, με τον επικεφαλής της να δηλώνει αισιόδοξος, αλλά χωρίς να υπάρχει επί του παρόντος κάποιο στοιχείο μέτρησης που να δείχνει την πορεία της. Άλλωστε η αποχώρηση του Φ. Χρυσούλα, του πιο ισχυρού παράγοντα της παράταξης, δημιούργησε τεράστιο κενό που αποδυνάμωσε την ομάδα.

Στον εκλογικό χορό ακούγεται και το όνομα του πρώην Δημάρχου Γ. Οικονομάκου, ο οποίος έχει αρχίσει τις διερευνητικές επαφές για να επανασυστήσει την ομάδα του, να μετρήσει τις δυνάμεις του και να αποφασίσει εν ευθέτω χρόνο για το τι μέλλει γενέσθαι. Βοηθάει σε αυτό και το γεγονός ότι μπήκαμε ήδη στο καλοκαίρι και όλοι έχουν χρόνο για να σκεφτούν να μετρήσεις και να αποφασίσουν τις κινήσεις τους.

Παράλληλα έντονα ακούγεται και το ενδεχόμενο υποψήφιο να κατεβάσει και ο ΣΥΡΙΖΑ  για να καταγράψει δυνάμεις με στόχο να διαδραματίσει ρυθμιστικό ρόλο στο δεύτερο γύρο των εκλογών.

Σταθερή αξία η Λαϊκή Συσπείρωση, όπου δεν αγωνιά για όσα συμβαίνουν, αλλά συνεχίζει το δρόμο της που είναι η καθημερινή παρουσία της στα κοινωνικά δρώμενα.

Φυσικά όλες αυτές οι διεργασίες περνούν και μέσα από τις εθνικές εκλογές το χρόνο διεξαγωγής τους και το αποτέλεσμα που θα προκύψει. Εάν δεν αλλάξει η πολιτική κατάσταση τότε τα πράγματα δύσκολα θα ξεφύγουν από τα συνήθη μέτρα. Εάν υπάρξουν αλλαγές, τότε ίσως δούμε πολλές εκπλήξεις Ακόμα και συνεργασίες που μέχρι σήμερα θεωρούνται απίθανες.

Σε κάθε περίπτωση αναμένεται ένας ευχάριστος εκλογικός χειμώνας, όπου σίγουρα δεν θα πλήξουμε.