Άρθρο για τις Δημοτικές & Περιφερειακές Εκλογές του Δρ. Ανδρέα Καλλιακμάνη Υπ. Δημ. Συμβούλου με τη Λαϊκή Συσπείρωση Ωρωπού

Δημοτικές & Περιφερειακές Εκλογές:

Για τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας ή για τα συμφέροντα των λίγων

Οι Δημοτικές & Περιφερειακές εκλογές ή όπως πιο σωστά πρέπει να λέγονται, εκλογές για την τοπική Διοίκηση, είναι μπροστά μας σε 1 βδομάδα. Το μόνο πραγματικό δίλημμα που πρέπει να κατανοήσουμε όλοι μας για ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας, είναι: οι ανάγκες της Κοινωνικής πλειοψηφίας ή τα συμφέροντα των λίγων.

Το δίλημμα αυτό αποκτά ρεαλιστικό περιεχόμενο και μεγαλώνει περισσότερο η βαρύτητά του μέσα στην κοινωνία, αντλώντας από τα πρόσφατα καταστρεπτικά γεγονότα των πυρκαγιών και των πλημμυρών στις περιοχές της Καρδίτσας, των Τρικάλων, της Λάρισας, της Μαγνησίας, της Φθιώτιδας και της Βόρειας Εύβοιας και από την χειροπιαστή πραγματικότητα που όλοι μας ζούμε στην περιοχή μας, είτε με την παντελή, είτε με μερική και στρεβλή ανάπτυξη της αντιπυρικής ή της αντιπλημμυρικής προστασίας, μόνο λίγων έργων για να ρίξουν στάχτη στα μάτια των δημοτών ότι «κάτι έκαναν», ενώ οι ίδιες οι συμβάσεις με  τις ιδιωτικές εταιρείες μαρτυρούν ότι άρχισαν σύγχρονα ή μετά τα γεγονότα και αφορούν μικρή ποσότητα έργων που καλύπτει το ελάχιστο των αναγκών του συνολικού αντιπυρικού ή αντιπλημμυρικού έργου. Και οι δυο εκδοχές δεν είναι μόνο αδιαφορία ή «πασάλειμμα», αλλά παράφραση της λαϊκής θυμοσοφίας, «γίνεται ο σκύλος να είναι χορτάτος (ιδιωτικές εταιρείες), αλλά η πίττα να είναι λίγη (μικρή ποσότητα έργων);».

Ανάγκες της πλειοψηφίας της κοινωνίας

Η απεργία την Πρωτομαγιά στο Σικάγο, το 1886, με τη συμμετοχή 80.000 απεργών στο Σικάγο και εκατοντάδων χιλιάδων απεργών σε όλη τη χώρα απαίτησαν και κέρδισαν μια σπουδαία νίκη, τα τρία οκτάωρα της εργάσιμης ημέρας: 8 ώρες εργασία, 8 ώρες ελεύθερος χρόνος και 8 ώρες ανάπαυση-ύπνο. Έκτοτε, οι εργαζόμενοι μέχρι σήμερα, με τους αγώνες τους διατήρησαν τα τρία αυτά οκτάωρα.

Με το τελευταίο νομοσχέδιο όμως, του περιβόητου για τα αντιεργατικά του αισθήματα, κύριου εκφραστή της θέλησης του ΣΕΒ, Υπουργού στο Υπουργείο της Εργασίας κ. Α. Γεωργιάδη, σας θυμίζω είναι ο ίδιος που είπε: «θα μου πάρει εμένα τη δόξα η τρόϊκα». Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε μόνο από τους 158 βουλευτές της ΝΔ, γι’ αυτό η «δημοκρατική» ΝΔ είναι υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής για να ψηφίζει τέτοιας μεγάλης βαρύτητας νομοσχέδια με μειοψηφία στο λαό. Το νομοσχέδιο αυτό ουσιαστικά καταργεί: α) το 8ωρο, στον ιδιωτικό τομέα και στους συμβασιούχους του Δημόσιου τομέα και αντί του 8ώρου ημερήσιου χρόνου εργασίας θεσπίζονται οι 13 ώρες εργασίας σε δυο ή περισσότερους εργοδότες (λες και απαγορεύεται 1 εργοδότης να έχει 2 ή περισσότερες εταιρείες), β) οι μηδενικές συμβάσεις εργασίας μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου και γ) ουσιαστικά η κατάργηση των 3ετιών από το 2012, αφού τις συνδέει με τον μικρότερο του 10 % πληθωρισμό. Σας βεβαιώνω ότι οι αναδρομικές τριετίες 2012-2023 καταργούνται και συζητείται η τριετία 2024-2027 με βάση πληθωρισμό του κάτω του 10%, να δοθεί 2027, αν δοθεί.

Η ακρίβεια που έχει αδειάσει τα πορτοφόλια μας, επιβάλλεται όπως τον Σεπτέμβρη 2021, πριν το πόλεμο Ρωσίας-ΝΑΤΟ στο έδαφος της Ουκρανίας, τότε ήταν για να γεμίσουν τα πορτοφόλια των παρόχων της ενέργειας για οικονομικούς και γεωπολιτικούς λόγους, η παροντική ακρίβεια που οι αυξήσεις είναι κατά μέσο όρο στο 107% έχει σχέση κύρια με τις μεγάλες αλυσίδες των Super Markets και με τις μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων και όχι μόνο.

Η χωρίς αιτία ή αιτίες ακρίβεια είναι το 1ο χαρακτηριστικό του Νεοφιλευθερισμού, έτσι ονομάζεται ο ακραίος φιλευθερισμός. Η λέξη φιλευθερισμός προέρχεται από την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς χωρίς ελέγχους. Αυτό αποτελεί το 2ο χαρακτηριστικό του Νεοφιλευθερισμού. Το 3ο χαρακτηριστικό είναι η δημαγωγική πολιτική της Κυβέρνησης που εκφράζεται από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ).

Αυτές που αναφέρθηκαν πριν, είναι οι κύριοι γενικοί παράγοντες που στοχεύουν όχι μόνο στον εργάσιμο χρόνο αλλά κλέβουν και από τον ελεύθερο χρόνο του εργαζόμενου, μικραίνοντάς τον.

Οι ανάγκες της πλειοψηφίας της κοινωνίας διαφέρουν από Δήμο σε Δήμο, αλλά τα γενικά προβλήματα παραμένουν ίδια ή μάλλον επιδεινώνονται με το χρόνο, όπως είναι οι εργασιακές σχέσεις, η αντιμετώπιση της ακρίβειας και η προάσπιση της υγείας. Η μαζική, δωρεάν άθληση για τους δημότες και ο πολιτισμός είναι οι δυο βασικές πλευρές του ημερήσιου ελεύθερου χρόνου.

Πέραν του εργάσιμου χρόνου που σήμερα με την τόσο μεγάλη ανάπτυξη της τεχνολογίας, είναι 40ωρο και 5νθήμερο, θα έπρεπε να ήταν εδώ και χρόνια 35ωρο και 5νθήμερο, η Νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση άρχισε με το πιο πάνω νομοσχέδιο να κόβει τον χρόνο ανάπαυσής τους χρεώνοντάς τον στις μετακινήσεις προς και από το χώρο της εργασίας τους!

Ο ελεύθερος χρόνος του εργαζόμενου επιβάλλεται να «γεμίζει» με άθληση και πολιτισμό. Η άθληση πρέπει κατά το πρόγραμμα της Λαϊκής Συσπείρωσης να περιλαμβάνει όλους τους δημότες, να μπορούν να αθλούνται κοντά στους τόπους διαμονής τους, δωρεάν με τη δημιουργία πολλών κέντρων άθλησης.

Σύμφωνα με την αρχαία ρύση «νους υγιής εν σώματι υγιές» πρέπει να ισχύει αυτό για όλους τους δημότες.

Ο πολιτισμός πρέπει να αγκαλιάσει και τις 13 κοινότητες του Δήμου Ωρωπού. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις πρέπει να είναι τακτικές γιατί ο πολιτισμός ξεκουράζει το σώμα και διαπλάθει αρμονικά το μυαλό.

Τα τοπικά προβλήματα είναι πολλά και μεγάλα γιατί οι δημοτικές παρατάξεις που ήταν πλειοψηφία στο Δήμο, ποτέ τους δεν συζήτησαν τα μεγάλα θεμελιακά προβλήματα του Δήμου, περίμεναν ρουσφετολογικές λύσεις από την κάθε κυβέρνηση. Δεν διεκδίκησαν ποτέ τη λύση τους ούτε καν στο μεγάλο πρόβλημα που λέγεται προάσπιση της υγείας.

Η υγεία είναι μια λέξη που περιλαμβάνει πολλές πλευρές της καθημερινής μας ζωής. Αναλύοντας το ζητούμενο της καλής υγείας που καλύτερα αποδίδεται με τη λέξη ευημερία, θα πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις καλής υγείας όχι μόνο των ανθρώπων που εκκεντρικά αναζητείται, αλλά των ζώων και των φυτών που παραλληλίζονται στη ζωή μας. Σε αυτό η Λαϊκή Συσπείρωση δίνει μεγάλη βαρύτητα και είναι μέσα στις πρώτες προτεραιότητές της.

Για να έχουμε καλή υγεία πρέπει, ο αέρας που αναπνέουμε να είναι καθαρός, το έδαφος και αυτό να είναι καθαρό ώστε η χλωρίδα και πανίδα να βρίσκεται σε αρμονική ισορροπία και η θάλασσα να είναι καθαρή γιατί η θάλασσα είναι πηγή ζωής και πρέπει τα ζώντα είδη της να βρίσκονται σε ισορροπία καλής υγείας.

Όλα αυτά διορθώνονται με Βιολογικό καθαρισμό που θα καλύπτει όλο το Δήμο Ωρωπού. Θεωρούμε, σαν Λαϊκή Συσπείρωση, ότι η δημιουργία Βιολογικού καθαρισμού είναι άμεσης προτεραιότητας. Αν στη ζωή των δημοτών δίνανε την αξία που έπρεπε να έχει, Θα είχε γίνει ο Βιολογικός καθαρισμός εδώ και πολλά χρόνια. Ο καθαρισμός δεν αφορά μόνο τον υδροφόρο ορίζοντα, αλλά επιπλέον το έδαφος και τη θάλασσα. Ο βιολογικός καθαρισμός εκτός της βασικής λειτουργίας που επιτελεί, επιπλέον θα παράγει φυσικό λίπασμα για τις αγροτικές καλλιέργειες ομαλοποιώντας και αρμονίζοντας την υγιή παραγωγή, επιπλέον θα φέρει έσοδα για το Δήμο. Ένας άλλος λόγος που επιβάλλει τον βιολογικό καθαρισμό είναι η αρμονική σχέση υγιούς υδροφόρου ορίζοντα-νερού, εδάφους, θάλασσας και κατά συνέπεια υγιών ανθρώπων, υγιών ζώων και φυτών. Ο Βιολογικός καθαρισμός εκκινεί την διαδικασία προσέγγισης της υγιούς φυσικής αλυσίδας με στόχο υγιείς δημότες, υγιή ζώα, υγιή φυτά και υγιές περιβάλλον.

Η δημιουργία Βιολογικού καθαρισμού για το Δήμο Ωρωπού απαιτεί  κεντρικό σχεδιασμό που μετά από πολυμερή μελέτη να περιλαμβάνει όλο το Δήμο που αποτελείται από 13 κοινότητες και πολλούς οικισμούς σε κάθε κοινότητα.

Βιολογικός Καθαρισμός και Αποκατάσταση

της καλής Υγείας των Ρεμάτων

Μια αεροφωτογραφία του Καπανδριτίου μαζί με το Πολυδένδρι δείχνει από μόνη της τη δυνατότητα ύδρευσης στο παρελθόν των δυο χωριών από νερό της περιοχής. Δεν έχει γίνει τα τελευταία χρόνια καμιά προσπάθεια ύδρευσης και άρδευσης στην περιοχή αυτή.

Το αντίθετο συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, πλήρης εγκατάλειψη του ρέματος που διαπερνά το Καπανδρίτι και είναι πραγματικά ένας μεγάλος πνεύμονας πρασίνου για τα δυο χωριά με τεράστια δένδρα που περιμένουν καρτερικά την υγιή ανάπτυξή τους.

Αντιπροσωπεία της Λαϊκής Συσπείρωσης αποτελούμενη από το Χρίστο Βαρούχα, Γιάννη Καμάρα και Ανδρέα Καλλιακμάνη υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους στο Δήμο Ωρωπού, επισκέφτηκε και περιόδευσε το ρέμα της Ούρεζας που βρίσκεται στην καρδιά του Καπανδριτίου. Διαπιστώσαμε ότι αυτό το ρέμα αποτελεί εστία μόλυνσης της γύρω περιοχής με νερά ακάθαρτα που σταθμεύουν κατά τόπους ή κάνουν κυκλικές κινήσεις ή  κινούνται ρέοντας με κατεύθυνση τη λίμνη του Μαραθώνα.

Το ρέμα δεν καθαρίστηκε ολόκληρο ποτέ τα τελευταία χρόνια. Κατά τη διάρκεια του τωρινού Δημοτικού Συμβουλίου το θέμα τέθηκε από τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους της Λαϊκής Συσπείρωσης: Μιχάλη Χασιώτη και Βασίλη Γεωργόπουλο, η τωρινή Δημοτική αρχή «αναγκάστηκε» να καθαρίσει ένα μικρό μέρος του για να ρίξει στάχτη στα μάτια των δημοτών, το υπόλοιπο παραμένει ακαθάριστο. Οι προχειρότητες αυτές δηλώνουν απαξίωση των κινδύνων και ιδιαίτερα της ανθρώπινης ζωής, αλλά όμως προσφέρουν περισσότερα κέρδη σε αυτούς που αναλαμβάνουν τέτοια έργα με μικρότερο περιεχόμενο.

Η Λαϊκή Συσπείρωση επανέρχεται στο ζήτημα του ρέματος της Ούρεζας γιατί από την μια πλευρά το θεωρεί εστία μόλυνσης πολύ επικίνδυνη για την υγεία της γύρω περιοχής και συνολικά των κατοίκων του Καπανδριτίου και του Πολυδενδρίου (άραγε οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Διεύθυνσης Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Αττικής που είναι;, ασχολήθκαν με αυτό το θέμα;) και από την άλλη πλευρά είναι πνεύμονας πράσινου που αν αξιοποιηθεί σωστά όλη η περιοχή θα γίνει κέντρο αναψυχής και θα ανασάνει όλη η περιοχή, θα έχει περισσότερο Οξυγόνο.

Η Λαϊκή Συσπείρωση έχει προτείνει στο παρελθόν τον καθαρισμό όλου του ρέματος. Ο καθαρισμός πρέπει να συνδυαστεί με τη δημιουργία αποχετευτικού συστήματος από τη μια πλευρά και από την άλλη και συνολικά στο Καπανδρίτι για την ανεύρεση και αποστράγγιση όλων αυτών των βρωμόνερων που προέρχονται από βόθρους, υπερχείλιση κλπ και επιπλέον καθαρισμού του νερού και σύγχρονα απαλλαγής του μολυσματικού υλικού που κινείται ή διαχέεται στην περιοχή του ρου του ρέματος με κατεύθυνση προς την λίμνη του Μαραθώνα, ανάλογα με την ποσότητα του νερού που έχει. Μετά τον καθαρισμό του ρέματος αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα μεγάλο πάρκο πρασίνου που θα αναζωογονήσει την περιοχή.

Οι Παρατάξεις που αυτοαποκαλούνται «Ανεξάρτητες» και η Λαϊκή Συσπείρωση για την Τοπική Διοίκηση Ωρωπού

 Οι δημοτικές παρατάξεις που μας έφεραν ως εδώ είναι αυτές που αυτοαποκαλούνται «ανεξάρτητες» δεν έχουν κανένα ίχνος ανεξαρτησίας, αλλά έχουν περισσότερη και πολλή διαφορετική εξάρτηση. Ένας βουλευτής από το κυβερνητικό κόμμα ή και περισσότεροι από τα άλλα αστικά κόμματα υποστηρίζουν την «ανεξαρτησία» των δημοτικών αυτών παρατάξεων.

Αυτή η εξαρτημένη «ανεξαρτησία» καθοδηγεί στην κατά γράμμα εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής που επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η εμφανής εξάρτηση έχει σχέση με την κυβερνητική πολιτική που αυξάνει τα κέρδη των λίγων με λίγα έργα και μάλιστα χωρίς να σέβονται την αξία της ζωής των δημοτών και των συνεπειών των λίγων έργων-ατελής αντιμετώπι-ση του προβλήματος με αυξημένα κέρδη. Η εξαρτημένη «ανεξαρ-τησία» είναι αυτή που τους «αναγκάζει» με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με αποτέλεσμα ούτε καν να διεκδικούν αυτά που πρέπει να πάρει ο Δήμος Ωρωπού από τον κρατικό προϋπολογισμό του κράτους, αλλά υπακούουν τυφλά στα λεγόμενα «ανταποδοτικά τέλη» που από μόνα τους ρίχνουν τα βάρη στους πολλούς και απαλλάσσουν τους λίγους.

Αντίθετα, η Λαϊκή Συσπείρωση καθαρά διαφωνεί με αυτή την πρακτική των παρατάξεων αυτών και το δηλώνει με μεγάλη αγωνιστική περηφάνια και διάθεση ότι θα αγωνιστεί μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και στο λαό για ελάττωση των φόρων σύμφωνα με τις ανάγκες της οικογένειας στην μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που πληρώνει πολλά χρόνια τα «σπασμένα». Φυσικά, θα πληρώσουν περισσότερα οι λίγοι που δεν πλήρωσαν μέχρι σήμερα. Έτσι είναι εμφανής η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την απόδοση δικαιοσύνης στους πολλούς και σε αυτούς που δεν πλήρωσαν ποτέ αυτά που έπρεπε να πληρώσουν μέχρι σήμερα, αλλά επιπλέον θα γίνει πράξη η πληρωμή των φόρων της τοπικής Διοίκησης σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες της κάθε οικογένειας.

Για να γίνουν πράξη αυτά πρέπει η κοινωνική πλειοψηφία να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να εφαρμοστεί η δίκαια κατανομή των βαρών που σημαίνει στην πράξη ανακούφιση και να δείξει τη δύναμή της στις επικείμενες εκλογές υπερψηφίζοντας την Λαϊκή Συσπείρωση που οι αγώνες της εγγυώνται τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Δρ. Ανδρέας Γ. Καλλιακμάνης

Πρόεδρος

Της Ελληνικής Εταιρείας Προληπτικής Ιατρικής

Ειδικός Παθολόγος

Πρόεδρος

Της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής

του Συλλόγου Άνω Νέων Παλατίων

Υποψήφιος

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ωρωπού

με τη Λαϊκή Συσπείρωση