“Άρον άρον σταύρωσον αυτόν” – Λαϊκό Δικαστήριο στο Δ.Σ. Ωρωπού για Χ.Υ.Τ.Υ και ΣΜΑ

Ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Θ.  Ρούσσης με σταθερότητα και συνέπεια στη δέσμευση που έκανε κατά τη συνάντηση με την Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Πολυδενδρίου, επανέλαβε με σαφήνεια ότι:

«Έχουμε ήδη αποφασίσει ότι θα ανακαλέσουμε όλες τις αποφάσεις για τη δημιουργία ΣΜΑ και θα ζητήσουμε ανάκληση της απόφασης της Περιφέρειας για δημιουργία Χ.Υ.Τ.Υ. γιατί η Δημοτική Αρχή ήθελε να δημιουργήσει Χ.Υ.Τ.Υ. μόνο για αδρανή υλικά, ενώ για Χ.Υ.Τ.Υ μιλάει μόνη της  η Περιφέρεια και ο ΕΣΔΝΑ. Το θέμα έχει λήξει. Έχουμε ανακαλέσει το Τ.Σ.Δ.Α. και τη δημιουργία ΣΜΑ που αφορά την αγορά οικοπέδου».

Σε λαϊκό δικαστήριο μετατράπηκε, την Τρίτη 28 Μαρτίου, το Δημοτικό Συμβούλιο Ωρωπού, κατά τη συζήτηση του μοναδικού θέματος, για εγκατάσταση Χ.Υ.Τ.Υ.-ΣΜΑ στο Πολυδένδρι. “Άρον άρον σταύρωσον αυτόν” θα φώναζε σε άλλες εποχές το πλήθος που στράφηκε κατά του Δημάρχου Ωρωπού κ. Θωμά Ρούσση. Ο λόγος; Η “εν κρυπτώ” απόφασή του να στείλει το επίμαχο έγγραφο προς την Περιφέρεια Αττικής, με το οποίο ζητούσε τη δημιουργία Χ.Υ.Τ.Υ. στο Πολυδένδρι.

Δεκατέσσερις Δημοτικοί Σύμβουλοι είχαν καταθέσει αίτημα για τη λήψη απόφασης αναφορικά με την ακύρωση των αποφάσεων για εγκατάσταση Χ.Υ.Τ.Υ  στο παλαιό νταμάρι «Ντουμάνη» και ΣΜΑ στην περιοχή «Κορακά» Πολυδενδρίου. Το κλίμα ήταν βαρύ για το Δήμαρχο Ωρωπού, καθώς είχε να αντιμετωπίσει την οργή των κατοίκων αλλά και τη σκληρή αντιπολίτευση από δημοτικούς συμβούλους ακόμα και μέσα από την παράταξή του.

Και αυτό, παρά το γεγονός ότι ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Θ. Ρούσσης είχε δεσμευτεί προς την Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Πολυδενδρίου για ακύρωση των σχετικών αποφάσεων, στη συνάντηση τους, την Πέμπτη 23 Μαρτίου, στο Δημαρχείο.  Κάτι που επανέλαβε και επιβεβαίωσε και στην αρχή της συνεδρίασης, πλήθος κατοίκων του Πολυδενδρίου και της Μαλακάσας είχαν κατακλύσει την αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Μαρκοπούλου για να στηρίξουν το αίτημα τους, η περιοχή του Ωρωπού  να μην μετατραπεί σε απέραντη χωματερή της Αττικής κάτι που θα οδηγήσει σε οικολογική καταστροφή του υπάρχοντος  δάσους το οποίο έχει χαρακτηριστεί από το 1980 ιδιαιτέρου φυσικού κάλους.

Από την αρχή της συνεδρίασης δεν έλειψαν  οι εντάσεις, οι διαξιφισμοί και οι αντεγκλήσεις, καθώς η αντιπολίτευση ήθελε συγκεκριμένη και σαφή απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο που δεν θα άφηνε  περιθώρια παρερμηνειών ή κάποιο παράθυρο για μελλοντικές αρνητικές εξελίξεις στο θέμα του Χ.Υ.Τ.Υ. Αλλά και γιατί οι κάτοικοι ήθελαν να διατυπώσουν την άποψή τους  ώστε να καταστεί απολύτως σαφές ότι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν ακόμη και σε δυναμικές κινητοποιήσεις για να αποτρέψουν Πολυδένδρι και Μαλακάσα να μετατραπούν στην πίσω αυλή της Αττικής.

Θωμάς Ρούσσης: Ανακαλούνται όλες οι αποφάσεις για δημιουργία ΣΜΑ και ΧΥΤΥ στο Πολυδένδρι

Ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Θ.  Ρούσσης με σταθερότητα και συνέπεια στη δέσμευση που έκανε κατά τη συνάντηση με την Επιτροπή Αγώνα, επανέλαβε με σαφήνεια ότι:

«Έχουμε ήδη αποφασίσει ότι θα ανακαλέσουμε όλες τις αποφάσεις για τη δημιουργία ΣΜΑ και θα ζητήσουμε ανάκληση της απόφασης της Περιφέρειας για δημιουργία Χ.Υ.Τ.Υ. γιατί η Δημοτική Αρχή ήθελε να δημιουργήσει Χ.Υ.Τ.Υ. μόνο για αδρανή υλικά, ενώ για Χ.Υ.Τ.Υ μιλάει μόνη της  η Περιφέρεια και ο ΕΣΔΝΑ. Το θέμα έχει λήξει. Έχουμε ανακαλέσει το Τ.Σ.Δ.Α. και τη δημιουργία ΣΜΑ που αφορά την αγορά οικοπέδου».

Όσο για τη σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε ο κ. Γιασημάκης απέναντι του, λέγοντας ότι «Η Δημοτική Αρχή έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, τα Τοπικά Συμβούλια, το Δημοτικό Συμβούλιο και ότι  δεν προχώρησε σε διαβούλευση με την κοινωνία ως όφειλε», ο Δήμαρχος είπε ότι «πολλές μεγαλοστομίες ακούστηκαν και κορώνες από τον κ. Γιασημάκη επειδή όταν  τίθεται θέμα χωματερής αυτό πουλάει στον κόσμο» Και πρόσθεσε «Τρέξατε να πάρετε τη δόξα. Μόνο που εγώ όλα αυτά που προτείνετε  τα έχω δεσμευτεί στην Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Πολυδενδρίου Ούτε ανικανότητα υπάρχει, ούτε έχουμε γράψει τους πολίτες στα παλαιότερα των υποδημάτων μας.»

Ενώ για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε είπε ότι «Ο Δήμος δεν ήταν υποχρεωμένος να ακολουθήσει τη διαδικασία την οποία ανέφερε η Αντιπολίτευση.  Δεν μας το είπαν.».

Ενδεικτικό της έντασης που επικράτησε ήταν ότι ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Στ.  Γκικάκης αναγκάστηκε να διακόψει τη συνεδρίαση, όταν σύσσωμη η Αντιπολίτευση και οι πολίτες ζήτησαν από τον Δήμαρχο κ. Θ.  Ρούσση να ξεκαθαρίσει ποιος συνέταξε το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, την μελέτη και ποιος το απέστειλε στην Περιφέρεια για να γίνει στη συνέχεια ΦΕΚ σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται η κατασκευή Χ.Υ.Τ.Υ  στο παλιό λατομείο «Ντουμάνη».

Ο Δήμαρχος Ωρωπού  τελικά παραδέχτηκε  ότι ο ίδιος απέστειλε τη μελέτη για το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Περιφέρεια λέγοντας «Ποτέ δεν αρνήθηκα ότι εγώ το απέστειλα το έγγραφο. Και καλά έκανα». Παρέμεινε όμως επτασφράγιστο μυστικό ποιος συνέταξε την δεκατετρασέλιδη μελέτη, γιατί δεν έφερε υπογραφή του μελετητή και εάν και πόσο κόστισε, αλλά και γιατί δεν τηρήθηκαν οι δημοκρατικές διαδικασίες που προβλέπει ο Κώδικας λειτουργίας των Δήμων κι απαιτεί απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, ενημέρωση των Τοπικών Συμβουλίων, διαβούλευση με τους πολίτες και τελικά απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου πριν την αποστολή του εγγράφου.

Οι αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης


Γιώργος Γιασημάκης:
Η Δημοτική Αρχή έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της τις δημοκρατικές διαδικασίες

Ο επικεφαλής της παράταξης «Δυναμική Πολιτεία» κ. Γ. Γιασημάκης,  κατά την εισήγηση του θέματος παρέθεσε αδιάσειστα στοιχεία, με έγγραφα, τα οποία αδιαμφισβήτητα αποδεικνύουν  ότι  υπήρξε μια φαυλότητα στην όλη διαδικασία, με πολλές παραλείψεις και παρατυπίες τόσο από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, όσο κι από την πλευρά της Περιφέρειας και του ΕΣΔΝΑ η οποία οδήγησε στην περίφημη απόφαση που αναγράφεται στο ΦΕΚ 4144/2016  για μελλοντική δημιουργία Χ.Υ.Τ.Υ στο Δήμο Ωρωπού. Ουσιαστικά αφήνουν έκθετη την Περιφέρεια όσο και τον ΈΣΔΝΑ για χειρισμούς που αφήνουν πολλά ερωτηματικά όσον αφορά τη σκοπιμότητα της όλης διαδικασίας παρά τις παρατηρήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και ειδικότερα της Γ.Γ. Διαχείρισης Απορριμμάτων και του σχετικού οδηγού σύνταξης των Τ.Σ.Δ.Α.

Εξαιρετικής σημασίας είναι  τα δύο κείμενα-έγγραφα της αλληλογραφίας μεταξύ του ΕΣΔΝΑ και του Δήμου Ωρωπού, τα οποία αποκάλυψε ο κ. Γιασημάκης και φέρουν την υπογραφή της  Αντιπροέδρου  κας Μπιζά  σε απάντηση σχετικού εγγράφου  με διαφορά μιας εβδομάδας κι έχουν μεταξύ τους σημαντικές διαφοροποιήσεις αναφορικά με τον ορισμό του  Χ.Υ.Τ.Υ. και την χρηματοδότηση ή μη του έργου.

Ο κ. Γιασημάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο Δήμαρχο Ωρωπού λέγοντας ότι «Η Δημοτική Αρχή έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, τα Τοπικά Συμβούλια, το Δημοτικό Συμβούλιο και ότι  δεν προχώρησε σε διαβούλευση με την κοινωνία ως όφειλε». Ενώ έκανε λόγο και για πολλά ερωτηματικά που εγείρονται γύρω από την σύνταξη της μελέτης, τον μελετητή και το όποιο κόστος υπήρξε αν υπήρξε.

Συγκεκριμένα είπε «Μετά τα διόδια και τη ρύπανση του Ασωπού με εξασθενές χρώμιο ο κ. Δήμαρχος ήρθε να δημιουργήσει μόνος του  ένα ακόμα πρόβλημα. Έχετε ευθύνες και θα πρέπει να δώσετε εξηγήσεις».

Και πρόσθεσε « Τι είναι αν όλα αυτά δεν  έγιναν είτε  από σκοπιμότητα είτε από ανικανότητα: Σε κάθε περίπτωση το τίμημα το πληρώνουν οι πολίτες».

Ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Δημοκρατική Πολιτεία» κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση προς ψήφιση στο Δ.Σ. με την οποία ζητούσε:

1.Ανάκληση –απόσυρση του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων στο Δήμο Ωρωπού το οποίο κατατέθηκε από τον Δήμαρχο Ωρωπού κ Θ.  Ρούσση στην Περιφέρεια Αττικής, χωρίς διαβούλευση η απόφαση του Δ. Σ. Ωρωπού.

  1. Την αποστολή τη απόφασης στην Περιφέρεια Αττικής και την έκδοση νέας απόφασης που θα τροποποιεί την 414/2016 απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου που προβλέπει Χ.Υ.Τ.Υ στο Δήμο Ωρωπού.
  2. Έναρξη διαδικασιών για τη σύνταξη, όπως προβλέπεται νέου Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων

4.Εξουσιοδότηση του Δημάρχου για την υλοποίηση των παραπάνω και την πλήρη ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου για τις όποιες εξελίξεις.

Ευάγγελος Ηλιάσκος: Σεληνιακό τοπίο το λατομείο Ντουμάνη 

Ο πρώην Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Ωρωπού, επί Δημαρχείας κ. Γ. Οικονομάκου, κ. Ευ.
Ηλιάσκος
εκπροσωπώντας την Δημοτική παράταξη «Όραμα Δημιουργίας»   είπε:

«Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό. Ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2014 με την απόφαση της κας Δούρου να ζητήσει τα Τ.Σ.Δ.Α. από τους Δήμους κι έγινε πιο συγκεκριμένη στις 9 Απριλίου του 2015 όπου με άλλο έγγραφό της κάνει αναφορά στις δράσεις των Δήμων όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων και δίνει κατεύθυνση για τις αποφάσεις τους μέσω ευρείας διαβούλευσης και αποφάσεων των Δ.Σ. Ο Δήμος μας δεν έκανε τίποτα από όλα αυτά. Αντιθέτως έστειλε το Τ.Σ.Δ.Α με άγνωστο συντάκτη όταν όλοι οι άλλοι Δήμοι έδωσαν εντολή στο Πολυτεχνείο να συντάξουν  σχετικές μελέτες.

Κατά συνέπεια δεν μπορεί ο Δήμαρχος να λέει ότι δεν μας είπαν τι έπρεπε να πράξουμε. Το προβλέπει άλλωστε και ο Κώδικας στο άρθρο 58 ήταν λάθος ο χειρισμός.

Άλλωστε η περιοχή είναι παράνομη για χρήση όπως και για το λατομείο καθώς από το 1980 έχει χαρακτηρισθεί ως ιδιαιτέρους φυσικού κάλους  κι ανέφερε ότι το λατομείο σήμερα καλύπτει έκταση 200 στρεμμάτων όπου έχει μεταβληθεί η επιφάνειά του σε σεληνιακό τοπίο εξαιτίας της εναπόθεσης των μπαζών από τις εκσκαφές του μετρό τα οποία περιέχουν μπετονίτη».

Παναγιώτης Χασιώτης: Ποιος συνέταξε το έγγραφο; Πρέπει να δοθούν απαντήσεις

Ο επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «Συνεργασία Πολιτών» κ. Π. Χασιώτης ζήτησε να ενημερωθεί ποιος συνέταξε το έγγραφο το οποίο στάλθηκε στην Περιφέρεια στις 23/6//2015, από ποια επιστημονική ομάδα ή ποιο μελετητικό γραφείο.

«Πρέπει να δοθούν απαντήσεις» είπε και πρότεινε να ζητηθεί η ανάκληση της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου που μιλάει για Χ.Υ.Τ.Υ. αλλά και να τροποποιηθεί  το ΦΕΚ 414/2016. Ενώ για το ΣΜΑ είπε ότι «δεν είναι αρκετή μόνο η ανάκληση της απόφασης αλλά και η ακύρωση της και να γίνει διαβούλευση από την αρχή».

Μιχάλης Χασιώτης: Για τη σημερινή κατάσταση υπεύθυνος είναι μόνο ο Δήμαρχος

Την χαρά του εξέφρασε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Μιχ. Χασιώτης γιατί οι προτάσεις της Δημοτικής Παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Ωρωπού», την οποία εκπροσωπεί, έγιναν αποδεκτές από το σύνολο της Αντιπολίτευσης και τόνισε «Εμείς διαφωνούμε με το Χ.Υ.Τ.Υ., αλλά θα κουβεντιάσουμε το πως θα πρέπει να διαχειριστούμε τα απορρίμματά μας».

Επίσης έκανε λόγο για συγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, το οποίο «εδώ και χρόνια επιχειρεί η Πολιτεία να εφαρμόσει για μικρότερο κόστος των βιομηχανιών και των βιοτεχνιών, δημιουργώντας Χ.Υ.Τ.Α. ,Χ.Υ.Τ.Α και ΣΜΑ εκεί όπου υπάρχουν οι συγκεκριμένες επιχειρηματικές δράσεις».

Και πρόσθεσε «Για τη σημερινή κατάσταση υπεύθυνος είναι μόνο ο Δήμαρχος. Όλα έγιναν για το κέρδος. Και ο Χ.Υ.Τ.Υ και ο ΣΜΑ είναι μπίζνες και οι πολίτες θα πληρώνουν τα ανταποδοτικά τέλη».

Μέσα από μια ολοκληρωμένη πρόταση, ζήτησε την ακύρωση του σχεδίου και όχι απλώς την ανάκληση της απόφασης για το Χ.Υ.Τ.Υ  και του ΣΜΑ, προτείνοντας την αποκατάσταση του χώρου του παλιού νταμαριού «Ντουμάνη» και την  ανάπλαση του  σε Πολιτιστικό θεατρικό χώρο.

Η αμεσότητα των λόγων του, η επιχειρηματολογία και η αρτιότητα της πρότασης του απέσπασαν τα χειροκροτήματα του κόσμου, καθώς, όπως φαίνεται, άγγιξε τη σκέψη του κόσμου, ενώ συνεχώς κερδίζει την εκτίμηση και το σεβασμό των πολιτών.

Νώντας Δημητρίου: Δεν μπορεί η Δημοτική Αρχή να μας μέμφεται γιατί φέραμε το θέμα προς συζήτηση

Προβληματισμένος εμφανίστηκε και ο κ. Ν. Δημητρίου, επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «Ενεργός Δήμος, ενεργοί πολίτες», ο  οποίος ανέφερε ότι «Δεν μπορεί η Δημοτική Αρχή να μας μέμφεται γιατί φέραμε το θέμα προς συζήτηση. Είναι επιτυχία που το κρατήσατε τόσο χρόνο κρυφό κε Δήμαρχε Άξιος. Το κάνατε μόνο από σκοπιμότητα. Όχι από λάθος για να μην χαθούν τα λεφτά»,

Και αναρωτήθηκε «Ποια αποτελέσματα έφερε το ψήφισμα του προηγούμενου Δ.Σ; Το ΦΕΚ παραμένει ισχυρό. Τα σκουπίδια του Ωρωπού προβλέπει να γίνουν και σκουπίδια της Αττικής».

Γιάννης  Οικονομάκος: Πρέπει να δημιουργηθεί ΣΜΑ στην περιοχή

Ο πρώην Δήμαρχος Ωρωπού τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ΣΜΑ στην περιοχή γιατί, όπως είπε, καταλαμβάνει μόλις 6 στρέμματα και δίνει λύση σε ένα μεγάλο χρόνιο πρόβλημα που αφορά την αποκομιδή των απορριμμάτων του Δήμου Ωρωπού. Και αφήνοντας αιχμές για τα πράσινα σημεία τόνισε ότι η πρώτη πράξη που έκανε όταν ανέλαβε ήταν με απόφασή του να κλείσει τη χωματερή στο Κάλαμο κάτι το οποίο αμφισβήτησε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Καλάμου κ. Κ. Δέδες.

 

Χρήστος Τσεκρεζής: Το ΣΜΑ πρέπει να δημιουργηθεί όπως σε κάθε προηγμένη Ευρωπαϊκή πόλη

Ο Δημοτικός Σύμβουλος του «Οράματος Δημιουργίας» κ. Χ. Τσεκρεζής, στήριξε την προοπτική δημιουργίας ΣΜΑ, την οποία χαρακτήρισε ως «αναγκαία», καθώς όλες οι προηγμένες Ευρωπαϊκές πόλεις έχουν σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων τους. Παράλληλα επεσήμανε ότι «αφού ο Δήμαρχος Ωρωπού δεσμεύτηκε ότι θα ανακληθούν οι σχετικές αποφάσεις, όπως το ζήτησε η Επιτροπή Αγώνα, τότε δεν τίθεται περαιτέρω θέμα συζήτησης».

Παναγιώτης Πέππας:  Συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος

Την αντίθεση του στη δημιουργία ΣΜΑ εξέφρασε ο Δημοτικός Σύμβουλος του «Οράματος Δημιουργίας» κ. Π. Πέππας,  τονίζοντας ότι χρειάζεται συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος κι όχι από κάθε Δήμο ξεχωριστά.

 

Γιώργος Αρμυριώτης: Να μη γίνουμε η χωματερή της Αττικής

Ο Δημοτικός Σύμβουλος της «Δυναμικής Πολιτείας» κ. Γ. Αρμυριώτης εξέφρασε την ανησυχία του λέγοντας ότι πρέπει «Να σταθούμε ενωμένοι απέναντι σε όλους εκείνους που θέλουν να μας κάνουν Βόρεια Κορέα δεχόμενοι τα απορρίμματα όλων των Δήμων. Να μη γίνουμε η χωματερή της Αττικής, γιατί δεν πιστεύω ότι οι 64 Δήμοι της Αττικής θα κατασκευάσουν από ένα ΣΜΑ και ένα Χ.Υ.Τ.Υ.»

 

Άγγελος Χατζηιωάννου: Τα «πράσινα σημεία» μετατρέπουν τον Δήμο Ωρωπού σε μια απέραντη χωματερή

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Δημοτικού Συμβούλου της «Δυναμικής Πολιτείας» κ. Αγγ. Χατζηιωάννου, ο οποίος ανέφερε ότι η απόφαση της Περιφέρειας κάνει λόγο για «πράσινα σημεία» σε Κάλαμο. Αφίδνες και Σκάλα Ωρωπού, μετατρέποντας τον Δήμο σε μια απέραντη χωματερή. Και αναρωτήθηκε «Πώς ένας Δήμος προτείνει έναν ιδιωτικό χώρο το Ντουμάνη για Χ.Υ.Τ.Υ.; Άρα υπήρξε προσυνεννόηση».

 

 

Κωνσταντίνος Λίτσας: Διαβούλευση για νέο σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων

Ως εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα, ο πρώην Κοινοτάρχης Μαλακάσας κ. Κ. Λίτσας είπε ότι χρειάζεται να ληφθεί απόφαση για απόσυρση του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων και να καταγγελθεί η διαδικασία και στη συνέχεια να ξεκινήσει διαβούλευση για ένα νέο σχέδιο, αφού όμως γίνει ανάκληση του ΦΕΚ. Όσον αφορά στο ΣΜΑ είπε ότι «Πρέπει να γίνει εκεί που υπάρχει ο κύριος όγκος σκουπιδιών».

 

Καταπέλτης ο κ. Ανδρέας Γαζβινιάν

Καταπέλτης υπήρξε ο πρώην Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Ωρωπού, κ. Ανδρέας Γαζβινιάν, όσον αφορά στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν μέχρι την έκδοση του ΦΕΚ για δημιουργία Χ.Υ.Τ.Υ στο Πολυδένδρι.

«Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα το οποίο θα σημαδέψει το μέλλον των επόμενων γενιών και του Ωρωπού» είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «Στις 7 Μαρτίου ξαφνιάστηκα όταν ήρθε το θέμα αλλά μη έχοντας στοιχεία εμπιστεύτηκα τις διαβεβαιώσεις του Δημάρχου. Όταν διάβασα τα στοιχεία περί Χ.Υ.Τ.Υ και πράσινων σημείων έπεσα από τα σύννεφα. Εκείνο που με ενόχλησε ήταν το διαβιβαστικό. Ένα «κωλόχαρτο» που φέρει την υπογραφή του Δημάρχου, Χωρίς καμιά δημοκρατική διαδικασία. Ενοχλήθηκα αφάνταστα».

Και κατέληξε «Πρέπει να προσβάλλουμε την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Να μην επιτρέψουμε να γίνει Χ.Υ.Τ.Υ ούτε οι μικρές χωματερές. Είναι ξεκάθαρο ότι εάν δεν υπάρξουν ομόφωνες αποφάσεις τότε αυτό θα είναι η ταφόπλακα για τον Ωρωπό. Καταδικάζω όλες τις ενέργειες που καταστρέφουν τον Ωρωπό».

Αντίθετοι όμως με τις «εν κρυπτώ» αποφάσεις του Δημάρχου δεν ήταν μόνο ο κ. Γ. Γαζβινιάν, από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, αλλά και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Νίκος Τζεβελέκος, κ. Δημήτρης Παρδάλης και η κ. Δήμητρα Σωτήρχου, οι οποίοι ήταν μέσα στους 14 Δημοτικούς Συμβούλους που υπέγραψαν ζητώντας τη σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου για να συζητηθεί το θέμα.

Για μια ακόμη φορά έλαμψαν δια της απουσίας τους οι δύο εκλεγμένοι από τους πολίτες του Δήμου Ωρωπού, Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ. Ιωάννα Στεργίου και κ. Παναγιώτης Κοροβέσης, γεγονός που στηλιτεύτηκε από αρκετούς Δημοτικούς Συμβούλους οι οποίοι ανέφεραν ότι θα έπρεπε να είναι παρόντες στη συζήτηση ενός τόσο σημαντικού θέματος για την περιοχή.

Τελικά σε ψηφοφορία τέθηκαν οι δύο προτάσεις, αυτή της Δημοτικής Αρχής, που κάνει λόγο για ανάκληση δημιουργίας ΣΜΑ και Χ.Υ.Τ.Υ και εκείνη της αντιπολίτευσης που  πρότεινε ακύρωση όλων των αποφάσεων για Χ.Υ.ΤΥ. και ΣΜΑ, καθώς και η πρόταση του κ. Μιχάλη Χασιώτη σχετικά με την ανάπλαση του παλιού λατομείου “Ντουμανη” και την μετατροπή του σε πολιτιστικό θεατρικό χώρο.

(Ακολούθως παραθέτουμε τα έγγραφα πάνω στα οποία στήριξε την αιτιολόγηση της πρότασης του ο κ. Γ. Γιασημάκης).

Πατήστε εδώ: ΟΔΗΓΟΣ-ΣΥΝΤΑΞΗΣ-ΤΣΔ.pdf (σελ. 3) 

Πατήστε εδώ: 1η-ΑΠΑΝΤΗΣΗ-ΕΔΣΝΑ-ΠΡΟΣ-ΔΗΜΟ-ΩΡΩΠΟΥ.pdf

Πατήστε εδώ: 2η-ΑΠΑΝΤΗΣΗ-ΕΔΣΝΑ-ΠΡΟΣ-ΔΗΜΟ-ΩΡΩΠΟΥ-1.pdf