Άρση μέτρων: Στο «τραπέζι» της ΕΕ η ελληνική πρόταση για τον τουρισμό

Πιέσεις για μια πολύ γρήγορη επιστροφή στην ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών στην Ευρώπη ασκεί η Αθήνα, σύμφωνα με τον ιστότοπο Politico, ο οποίος επικαλείται non-paper προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Σύμφωνα με το Brussels Playbook της πολιτικής ιστοσελίδας η συζήτηση αναφορικά με την αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων αύριο, Τετάρτη, ενώ στο «τραπέζι» των Επιτρόπων θα βρίσκεται και η ελληνική πρόταση.

Το προσχέδιο της απόφασης που έχει στην κατοχή του το Politico περιλαμβάνει μια «σταδιακή και συντονισμένη προσέγγιση» για την άρση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ.

«Το ελληνικό σχέδιο για το καλοκαίρι»: Η Αθήνα πιέζει για μια πολύ γρήγορη επιστροφή στην ελεύθερη κυκλοφορία στην Ευρώπη. «Στόχος μας είναι να εργαστούμε για να ανοίξουμε ξανά τα ταξίδια μεταξύ των χωρών της ΕΕ έως τις 15 Ιουνίου, όπου είναι δυνατόν», λέει το ελληνικό non-paper το οποίο, σύμφωνα με το Politico, υποβλήθηκε στη Επιτροπή τη Δευτέρα.

Η Αθήνα θέλει «δίκαιη μεταχείριση» όλων των πιθανών ταξιδιωτών για να αποτρέψει «οποιαδήποτε μεροληψία υπηκοότητας» στα πρωτόκολλα ταξιδιού. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον κατακερματισμό της Ενιαίας Αγοράς στην περίπτωση των τουριστικών υπηρεσιών», λέει το έγγραφο, ζητώντας να επιτρέπεται στους ανθρώπους να ταξιδεύουν… και στη συνέχεια να επιστρέφουν γρήγορα και εύκολα στο σπίτι: Δεν πρέπει να υπάρχει «καραντίνα ή άλλες δυσανάλογες ή ανασταλτικές απαιτήσεις κατά την επιστροφή», αναφέρεται.

Ωστόσο, η Αθήνα δεν υποστηρίζει το πλήρες άνοιγμα των συνόρων για οποιονδήποτε.

Προτείνει όλοι οι ταξιδιώτες να υποβάλλονται σε τεστ είτε για τον κορωνοϊό είτε για αντισώματα τρεις ημέρες πριν κάνουν ένα ταξίδι. Λέει επίσης ότι εναλλακτικά, δεν θα απαιτηθούν τεστ «για ταξίδια μεταξύ περιοχών… που έχουν δείξει ξεκάθαρα και σταθερά στοιχεία ότι η κατάσταση σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό είναι υπό έλεγχο». Υπάρχει όμως και ένα ακόμη συγκεκριμένο αίτημα από μια χώρα με νησιά που δεν είναι προσβάσιμα οδικώς. «Δεν μπορεί να υπάρξει διάκριση ή διαφοροποίηση σε ό,τι αφορά τα μέσα ταξιδιού», λέει η Αθήνα.

«Οι οδικές, αεροπορικές, θαλάσσιες αλλά και οι μετακινήσεις με τρένο θα πρέπει να εκκινήσουν ταυτόχρονα και με ανάλογα πρωτόκολλα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε πιο απομακρυσμένες χώρες-μέλη της Ένωσης να μείνουν πίσω. «Έτσι, στα αεροπλάνα, “όλα τα καθίσματα” πρέπει να γεμίσουν, λέει το έγγραφο, καθώς οι κενές ενδιάμεσες θέσεις δεν θα συνεισφέρουν οικονομικά ενώ τα οφέλη για την υγεία θα ήταν αμφισβητήσιμα.

Πάντως την ώρα που οι Ευρωπαίοι ονειρεύονται διακοπές στην παραλία οι ειδικοί ανησυχούν για το επόμενο κύμα της πανδημίας σχολιάζει το Politico.

cnn.gr